Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z tynkiem gipsowym

Recommended Posts

witam

mam maly problemik, mam tynk gipsowy KNAUF-a i niestety ale w jednym jejscu ( caly filar) tynk ten mi sie odparzyl :o .

Majstry co to robili nie sa juz dostepni(zmienili numer telefonu) a chce to teraz naprawic, tylko jak??

Tynk gipsowy kladzie sie jedna warstwa i minimum 8milimetrow, mi odpadlo dlatego, ze zakladali kontowniki na styropianie(musieli wyrownac do innej sciany) i wlasnie tylko w tych miejscach odpadlo (na bloczkach sie trzyma).

I teraz czym to naprawic, przedzial w grubosci ubytkow jest od 1 do 10milimetrow.warstwa tynku co trzyma kontowniki trzyma bardzo dobrze tylko to co polozyli na nim odpadlo(2 warstwa)

ALE ZAMOTALEM :roll:

Jak ktos zrozumial co napisalem niech podpowie czym to najlepiej naprawic aby znowu nie odpadlo.

Z gory dzieki[/img]

zrozumialem ze polozyli tynk gipsowy na styropianie ?? - to sie w zyciu nie bedzie trzymac 8)

i o ile dobrze zrozumialem, to musisz wywalic ten styropian z tego filaru, i nakleic go od nowa na rzadana powierzchnie, aby potem zaciagnac klejem i wtopic siatke. Ew. jeśli się da na ten nakleić kolejną warstwe styropianu.

zrozumialem ze polozyli tynk gipsowy na styropianie ?? - to sie w zyciu nie bedzie trzymac 8)

i o ile dobrze zrozumialem, to musisz wywalic ten styropian z tego filaru, i nakleic go od nowa na rzadana powierzchnie, aby potem zaciagnac klejem i wtopic siatke. Ew. jeśli się da na ten nakleić kolejną warstwe styropianu.

Styropian sluzyl jako dystans dla kontownikow, tam sie trzyma bardzo dobrze, tylko jak przykleili kontowniki narozne na tym styropianie(kostki styropianu co okolo 30 cm) srodek uzupelniali tynkiem, i to wszystko sie bardzo dobrze trzyma, na tym 2 warstwa wyrownujaca juz do gladkiego odpadla.

czyli nalozyli 1 warstwe tynku i ta sie trzyma. A od niej odpadla druga warstwa ?

TAK

Ta pierwsza warstwa jest i wypelnieniem i sluzyla tez do zamontowania kontownikow. Na to przyszla 2 warstwa tynku ktora odpadla ,dokladnie czy akurat w miejscu gdzie sa te kostki styropianu to nie wiem bo nie widze styropianu tylko gips. Tynk ma 2 lata.Teraz nie wiem czy zatynkowac tez tym samym tynkiem czy czyms innym. A nie chce zeby znowu odpadlo.Przedzial grubosci ubytkow jest od 1 milimetra do 1 centymetra.

I jeszcze jedno odpadlo tylko i wylacznie tam gdzie jest tynk na tynk (szerokosc filaru 1 metr odpadlo na szerokosci liczac od kontownika okolo 10do25cm na calej wysokosci)

najlepiej wypelnij to tynkiem gipsowym. Moze byc taki sam. Tylko dobrze przygotuj podloze. Zarysuj (im bardziej tym lepiej) i zagruntuj

Dzieki,tez tak myslalem ze tym samym mam to zrobic, tylko czy znowu nie odpadnie, ale tak jak piszesz "Tylko dobrze przygotuj podloze" to musi zdac egzamin

WIELKIE DZIEKI :D