Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka centrala rekuperatora: Systemair czy RECU?

Recommended Posts

Szanowni,

chcieliśmy spytać znawców / praktyków tematu rekuperacji powietrza, jak oceniają centrale marek RECU i Systemair.

Generalny wykonawca naszego przyszłego domu proponuje w tej samej cenie centrale RECU 400 VE i Systemair VVX 400 EV.

Nie wiemy, którą wybrać. Nie znaleźliśmy w archiwum wątków, które oświeciłyby nas w tej kwestii.

Czy ktoś z was zechciałby się podzielić swoimi doświadczeniami i pomóc nam w dokonaniu wyboru?

Dziękujemy i pozdrawiamy,

EiM

Centrala Systemair o wydajności 500m3/h cena około 9.5tys a RECU nie znam co to za wynalazek?

WP

model VVX 400 EV wyciąga niewiele ponad 300 m3/h i to przy sprężu ledwie 100 Pa

osiąga wtedy sprawność odzysku ciepła poniżej 60 %

i za to trzeba zapłacić 9,5 kPLN ? :o

pzdr

Piotrek

Pitt,

jakaś alternatywa? W internecie nie znalazłem żadnych badań porównawczych central wentylacyjnych...

Jest jeszcze jakiś inny producent, który oferuje skuteczniejsze urządzenia?

Pozdr.

EiM

Hej,

niestety prostej odpowiedzi nie znajdziesz na forum. Wybór centrali wentylacyjnej naprawdę zależy od wielu czynników:

- kubatura domu

- zakładana wymiana powietrza

- opory instalacji wentylacyjnej

- czy będzie GWC

- lokalizacja centrali (hałas, izolacja termiczna)

Dlatego trudno doradzić konkretne urządzenie nie znając warunków jego pracy. Dodatkowo moja perspektywa jest czysto teoretyczna - sam również stoję przed wyborem urządzenia. Aktualnie rozważam urządzenia KOSSa oraz PROVENTu (Mistrale)

pzdr

Piotrek

Pitt:

Poszukaj w sieci (chyba gdzieś na stronie KOSSa) artykułu porównującego różne centralki. Artykuł jest wybitnie tendencyjny, napisany tak żeby KOSS wygrał, ale można zobaczyć jakie są istotne kryteria porównawcze, zweryfikować jakie są rzeczywiste dane centralek i wybrać swojego faworyta.

Właśnie ten artykuł utwierdził mnie w wyborze Mistrala 400, a nie Kossa czy jeszcze czegoś innego.

Na marginesie: Mistral 400 ma spręż 300-100 Pa, wydajność 450 m3/h, cena producenta 4800zł. Sprawność oczywiście gorsza niż np. Bartosza, ale cena także...

Pitt,

jakaś alternatywa? W internecie nie znalazłem żadnych badań porównawczych central wentylacyjnych...

Jest jeszcze jakiś inny producent, który oferuje skuteczniejsze urządzenia?

Pozdr.

EiM

Witam,

macie taki sam problem, jak ja ok. 2 lat temu. Od zeszłego sezonu mam rekuperator BARTOSZ o odzysku ciepła 85 %. W rzeczywistości zimą był nawet o kilka procent większy i to bez zamontowanych dodatkowych elementów grzewczych. Nie pamietam ceny samego urzadzenia, ale koszt całej inwestycji, przy domu ok. 200 m. kw. pow. uzytkowej wyniósł ok. 12 tys zł. Na moim osiedlu pod Wa-wą jest to dośc popularne urzadzenie (wiem o 5 domach). Może i Wy rozwazcie jego zastosowanie - polecam.

Zycze udanego wyboru

Witam,

macie taki sam problem, jak ja ok. 2 lat temu. Od zeszłego sezonu mam rekuperator BARTOSZ o odzysku ciepła 85 %. W rzeczywistości zimą był nawet o kilka procent większy i to bez zamontowanych dodatkowych elementów grzewczych.

A jak zmierzyłeś sprawność urządzenia? Są na to jakieś domowe metody?

Pitt:

Na marginesie: Mistral 400 ma spręż 300-100 Pa, wydajność 450 m3/h, cena producenta 4800zł. Sprawność oczywiście gorsza niż np. Bartosza, ale cena także...

Dostaliśmy ofertę od rekuperatory.pl z dwiema wersjami centrali: Mistral 400 i Stork Air 500 BE. Dzięki temu mamy teraz problem z wyborem jednej z 4 proponowanych nam central (te dodatkowe 2 polecał nam inny instalator i są to: Amalva Recu 400 VE i Systemair VVX EV).

Cena za instalację podobna: 20.500 netto za zestaw z Mistralem i 25-26.000 netto za wersje ze Stork Air, Amalvą albo Systemair.

No i na co się zdecydować? (a musimy zrobić to szybko, żeby zamknąć kosztorys)

EiM

Cena za instalację podobna: 20.500 netto za zestaw z Mistralem i 25-26.000 netto za wersje ze Stork Air, Amalvą albo Systemair.

No i na co się zdecydować? (a musimy zrobić to szybko, żeby zamknąć kosztorys)

EiM

Łooo matko, 20-25 tysięcy netto :o ? Co wy tam macie? Jaki macie duży dom???

Chyba jesteście bardzo bogaci, gratuluję!

Nie sztuka wywalić kupę kasy - za to można kupić nowe małe auto.

domiang,

nie zaglądam do Twojej kieszeni i będę zobowiązany, jeżeli wyświadczysz mi podobną grzeczność. nieładnie tak komentować co, kto ma.

Wracam do tematu: dom spory, ok 1.000 m3 kubatury, centrala o wydajności 450-500 m3, 50 m GWC z rur polipropylenowych (REHAU, ponoć z atestem na antybakteryjność). Cena obejmuje montaż kompletnej instalacji i wszystkie niezbędne do tego komponenty, a także wykonanie GWC (wykop, ułożenie, podłączenie, zasypanie dołów).

Czy ktoś mógłby kompetentnie skomentować, która z 4 central sprawdzi się najlepiej? Ja chciałbym wybrać tę przeciwprądową firmy Stork Air, ale nie wiem, czy mogę wierzyć w zapewnienia o jej niskim poborze prądu (ponoć znacznie niższym, niż w przypadku central z wymiennikiem krzyżowym).

Pozdr.

M

Witam

Ja korzystałem z firmy EMKA (rekuperatory.pl) - centrala MISTRAL, wykonanie instalacji. Firma dba o klienta - do momentu zapłaty !!! - później jest zbywanie, przesuwanie terminów itp. Ja np. od ok. pół roku czekam na filtry i od ponad miesiąca na sprawdzenie instalacji - brak efektu chłodzenia. Było już kilka telefonów (miłych, grzecznych), obiecanek (ekipa przyjedzie za trzy dni, za tydzień... itp); minął ponad miesiąc, upały się skończyły, a ekipy jak nie było, tak nie ma. Pewnie za jakiś czas właściciel znów zadzwoni, że już, już jadą.

Pozdrawiam

domiang,

nie zaglądam do Twojej kieszeni i będę zobowiązany, jeżeli wyświadczysz mi podobną grzeczność. nieładnie tak komentować co, kto ma.

Przepraszam jeśli uraziłem :oops:

Po prostu ta kwota wydała mi się bardzo wysoka dla przeciętnego domu. Miałem wrażenie że ktoś chce was naciągnąć na kasę no i może w ten trochę przesadzony sposób chciałem wam zwrócić uwagę i sprowokować do zastanowienia, żebyście później nie żałowali...

Na forum nie słychać o instalacjach za taką cenę. Najwyżej 1/2, a częściej 1/3.

Ale skoro chodzi o duży dom i do tego GWC no to już wygląda to lepiej.

Już nic więcej nie mówię...