Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki zewnętrzne

Recommended Posts

w tym tygodniu muszę podjąc decyzję z jakich materiałów wkonać elewację....

chcę ocieplić dom styropianem 10cm, zastanawiam się nad tynkiem mineralnym i pomalowanie go farbą i tu mam wątpliwości...

1)jaka jest różnica pomiędzy silikatową i silikonową, która jest prostsza w utrzymaniu czystości. Ma może ktoś doświadczenie jak takie farby zachowuję się po latach, czy za 5-10 lat nie będę znowu musiał malować?

2)czy nie lepszym rozwiązaniem było by odrazu położenie tynku silikatowego bądź silikonowego (znowu czym one się różnia...???) barwionego w masie?

3)no i producent... w grę wchodzą trzy fimy kreisel, teranova, greinplast, (te systemy mogę kupić z dobrym upustem) który z nich jest godny polecenia przy tynkach mineralnych a który przy silkatowych czy silikonowych

a i jeczcze zależy mi na jak najgładszej strukturze tynku...

HILFE...

Zdecydowanie proponuję kupno tynku Silikatowego (niewielka różnica pomiędzy tynkiem silikonowym, natomiast pewna oszczędnoś).\

Jeśli tynk silikatowy to jedynie barwiony w masie. Podane tynki nie są bynajmniej widącymi na rynku. Jeżeli jestes zainteresowany lepszymi tynkami z dobrym rabatem odezwij się na priv podam Ci namiary na hurtownie w Twojej okolicy, ceny możesz uzyska podobne do wymienionych. :) :wink:

Najgładsza struktura to baranek 1 mm. :wink:

Przejrzyj archiwum, wielokrotnie o tym pisałem. polecam hasło farby silikonowe.

W razie dalszych wątpliwości po lekturze służe informacjami

Ogólnie - obie dobre, farba silikatowa b. wrażliwa na wykonawstwo i staranność zabezpieczeń (alkaliczność) i przy złej robocie może wyjść w placki, dlatego uważam lepszą - silikonową.

Obywiema da się zrobić dobrze