Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuga Glazurnik(Mapei)-reklamacja

Recommended Posts

Witam

We wtorek mam mieć przedstawiciela firmy Glazurnik w sprawie reklamacji jaką złożyłem na fuge, fugą jest znacznie jaśniejsza jak na wzorniku a ponadto ma liczne porzebarwienia. Czy ktoś z Was przerabiał już temat reklamacji fugi mapei, czego teraz od nich żądać skoro ściany w łazience są już zafugowane?

Na podłoge użyliśmy już po fakcie fuge Atlas i jest o niebo lepsza.

Na ostateczny wygląd, kolor oraz trwałość fugi ma wpływ wiele czynników. Decydują one również o tym, czy powierzchni fugi wystąpią jasne wykwity soli w postaci przebarwień czy plam.

Aby ich uniknąć trzeba pamiętać o tym, żeby:

• podłoże oraz zaprawa klejącej do płytek były dokładnie i jednolicie wyschnięte,

• szczeliny pomiędzy płytkami były dokładnie oczyszczenie z kleju, kurzu, i brudu,

• wypełnienia spoin i dojście fugi do podłoża nośnego było wykonane starannie i dokładne,

• dokładnie odmierzać ilości wody zarobowej,

• oraz właściwie czyścić i pielegnować spoin i płytek po wypełnieniu szczelin,

Wszystkie te czynniki wpływają na proces równomiernej hydratacji cementu w zaprawie spoinującej, która ma decydujący wpływ na występowanie przebarwień na powierzchni fug. Dlatego przyczyną występowania w/w przebarwień / wykwitów solnych mogą być również nierównomiernie chłonące wodę brzegi płytek ceramicznych, podłoże o różnej zdolności absorpcji i oddawania wody, niejednolicie wymieszana zaprawa spoinująca, a także niekorzystne warunki atmosferyczne podczas fazy wiązania i utwardzania zaprawy fugowej.

Paweł 78 domniemam że ty jestes jednym z przedstawicieli mapei i szczeliłeś ładny wykład. A ja Ci powiem że fugi mapei sa do bani. Płytek w swoim zyciu połozyłem już od metra i fugowałem je różnymi fugami. Tak beznadziejnej fugi po wyschnięciu jak ta fuga mapei to nie widziałem. Przecież nie będe odmierzał wody jak w aptece żeby uzyskac odpowiedni kolor? Tak jak pisałem wcześniej podłoge w tej łażience zafugowałem fugą Atlas i nie ma żadnych przebarwień, kolor fugi zgadza się ze wzornikiem a płytki zarówno na ścianach jak i na podłodze były czysciutkie bo były ułozone pare dni wcześniej a ja układając płytek ich nie brudze. Czyli co mieszając fuge atlasa wstrzeliłem się w odpowiednią ilośc wody? Wczoraj rozmawiałem ze znajomym który dwa lata temu fugował swoje płytki fuga mapei i miał to samo. Nigdy więcej nie kupie fugi mapei, tylko teraz nie wiem co zrobic z moja łazienką i z tą fugą bez wyrazu.

Tak beznadziejnej fugi po wyschnięciu jak ta fuga mapei to nie widziałem
Mało widziałeś

Przecież nie będe odmierzał wody jak w aptece żeby uzyskac odpowiedni kolor?
Nikt ci nie każe, ale pretensje odnośnie koloru miej do siebie

Czyli co mieszając fuge atlasa wstrzeliłem się w odpowiednią ilośc wody
Pewnie tak właśnie było, ponieważ fuga mapei jest ciężka do położenia, i "spece" ułatwiają sobie życie rozrzedzając ją, co skutkuje tym co u Ciebie

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym który dwa lata temu fugował swoje płytki fuga mapei i miał to samo
Są glazurnicy którzy umieją to robić w przeciwieństwie do "speców"

pzdrw

Niedawno pracował u mnie fachowiec od glazury.

Do fugowania używał fugi Mapei, tej w niebiesko-białych torbach twierdząc, że jest to bardzo dobra fuga chociaż trudna do położenia.

Odradzał stosowanie fugi Glazurnik(mapei) sprzedawanej w zielonych pojemnikach.

Widzę, że wiedział co mówi, bo fugi są jednolite, bez przebarwień i kolor zgadza się ze wzornikiem.

Witam na forum, piszę bo wpadłam w rozpacz. W moim nowym domu, położono flizy i fugi. Flizy piękne, do położenia nie mam uwag, ale rany boskie co z tymi fugami?!! Fugi Pamei, kolor jaśmin a na mojej ścianie, brudne, niejednolitego koloru fugi, rozpacz! Majster zapewniał mnie, że jak wyschnie to się wyrówna, ale nie wyrównało się, schnie 3 dni, jutro przyjeżdża kontynuować pracę i myślę czym go zabić. Proszę pomóżcie, co zrobił nie tak, że te fugi są takie brzydkie. U moich rodziców białe fugi, położone 12 lat temu wyglądają 100 razylepiej niż moje jaśminowe 3 dniowe. Co robić? Czy to ma szansę wyschnąć jeszcze? Na moje oko to już suche jak wiór. Czy to się da jakoś odwrócić?? Buuuuuuuuuuuuuuuu

Aga

czesc

miałem niesmaczną przygodą równiez z fuga mapei

kolor brąz 144

skubana popękała w pare godzin po połozeniu

zrobiłem zadymę

przedstawiciel przypucował sie ,ze akurat w tym kolorze nastapił bład technologiczny--było za dużo wypełniacza przyspieszajacego wiazanie fugi

przeprosił i w ramach reklamacji dał mi 10 worków kleju elasytycznego do płytek równiez Mapei :D :D :D

Ratunku, co zrobić z tymi fugami http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1171310&highlight=fuga+mapei#1171310

pzdr

Niedawno pracował u mnie fachowiec od glazury.

Do fugowania używał fugi Mapei, tej w niebiesko-białych torbach twierdząc, że jest to bardzo dobra fuga chociaż trudna do położenia.

Odradzał stosowanie fugi Glazurnik(mapei) sprzedawanej w zielonych pojemnikach.

Ta fuga glazurnika była w tej samej cenie co mapei w niebieskich opakowaniach a kupilismy glazurnika bo akuratnie nie mieli tego koloru z mapei. Symbole kolorów w obu przypadkach są te same. Że tez mnie wzieło na tego glazurnika, obok był jeszcze Atlas i Ceresit, zasugerowałem się ceną myśląc że droga fuga to dobra fuga a tu okazało się coś innego że to fuga dla aptekarzy.

U mnie fliziarz kładł płytki na klej Mapei, a fugę kazał kupić ceramiczną kerraKoll,a. Wygląda nawet ładnie, ale wystarczy odrobina wody i natychmiast ciemnieje, co świadczy o chłonięciu wody. Co prawda szybko wysycha, ale wielokrotne traktowanie wilgocią w końcu zostawi trwałe ślady. Wkurza mnie to, ale co mam teraz zrobić ? Glazurnik pojechał do niemca na roboty i bóg wie kiedy wróci ?

Nie jestem przedstawicielem żadnej z firm produkujących chemie budowlaną.

Niestety w dzisiejszych czasach trzeba być aptekarzem by korzystać z chemii budowlanej. To co jest napisane w zaleceniach producenta jest święte.

Z drugiej strony nie twierdzę, że fugi Glazurnik są dobre. Ten mój niby wykład tyczy się wszystkich firm produkujących spoiny.

Widziałem fugę Sopro czerwień sygnałową położoną u mnie w domu przez super fachowca.

I widziałem tą samą fugę położoną u kogoś przez partacza.

Nie uwierzylibyście,że to ta sama fuga.

Zwłaszcza przy intensywnych kolorach 99,9% sukcesu to dobry płytkarz.

Wbrew pozorom niewielu potrafi dobrze to zrobić.

• 4 weeks później...

Zapomniałem napisać że gośc z glazurnika był u mnie, reklamacje uwzględnił bez zbędnego gadania i otrzymałem środek Mapei do impregnacji fug, faktycznie zrobiłem kawałek ściany tym impregnatem i jest znaczna różnica, fuga lekko się przyciemniła i jakby zjednoliciała.

Na moje szczęście ten przedstawiciel nie był takim teoretykiem jak kilku z Was, którzy wczęsniej się wypowiadali w tym wątku.

Gośc zapewniał mnie że fuga o nazwie "Glazurnik" i "mapei" to jest to samo i nie ma żadnych różnic jeśli chodzi o jakość. Ja teraz do wiatrołapu kupiłem fuge Mapei i po zafugowaniu wygląda dobrze, jak zostanie mi tego środka do impregnacji którym zostałem obdarowany to zaimpregnuje też wiatrołap a jak braknie to delfin.

Glazurnik o ile dobrze mi wiadomo to produkt MAPEI stworzony na potrzeby hipermarketów takich jak Castorama. Ma osobny wzornik kolorów (co nie znaczy ze kolory nie są do siebie zbliżone). Jednak firma MAPEI w swojej ofercie ma kilka rodzajów zapraw do fugowania a różnią się one między sąbą np. tym, że jedne są elastyczne a drugie nie. Fugi ULTRACOLOR to jedne z lepszych fug, tylko jak już ktoś wspominał - nie dla "speców". Cena za 5kg to 45-50 zł

• 4 years później...
Fugi ULTRACOLOR to jedne z lepszych fug, tylko jak już ktoś wspominał - nie dla "speców". Cena za 5kg to 45-50 zł

No właśnie mam problem z tą fugą- po TYGODNIU (nr 171) fuga się wymywa podczas mycia nie związała ma ktoś doświadczenia jak to zareklamować jak to usunąć jak to naprawić, pech chciał że akurat ta fuga została położona w pomieszczeniu gdzie jest mnóstwo mozaiki (płytki sesnual blue z paradyża) jak na razie położyłem 3 fugi wszystkie tej samej firmy kupione w tym samym sklepie 2 są ok natomiast ta to jakaś porażka- opakowanie napis ważna do 2012 roku - nie wiem co mam robić POMOCY.....

• 13 years później...
W dniu 30.07.2006 o 11:31, lutek34 napisał:

Witam

We wtorek mam mieć przedstawiciela firmy Glazurnik w sprawie reklamacji jaką złożyłem na fuge, fugą jest znacznie jaśniejsza jak na wzorniku a ponadto ma liczne porzebarwienia. Czy ktoś z Was przerabiał już temat reklamacji fugi mapei, czego teraz od nich żądać skoro ściany w łazience są już zafugowane?

Na podłoge użyliśmy już po fakcie fuge Atlas i jest o niebo lepsza.

Witam.Radzę dopilnować sobie dwóch szczegółów podczas składania reklamacji.Pierwszy-oddac próbkę fugi w oryginalnym opakowaniu,najlepiej samemu ja jakoś zabezpieczyć dając przedstawicielowi ja do rąk( mnie nie poinformowano,że musi być w oryginalnym opakowaniu,"pan" sobie sam odsypał ile chciał i niezabezpieczony woreczek oddał do badania).Druga sprawa-patrzeć co pisze w protokole reklamacyjnym i nie wierzyć na słowo,że jak będzie miało coś wyjść to wyjdzie wszystko.Jesli fuga jest jaśniejsza niż miała być ..ma wyraźnie napisać "różnica w kolorze deklarowanym a wyjściowym( lub uzyskanym).Żeby nie było napisane odbarwienia czy przebarwienia...bo to mija się z tym co jest powodem"wezwania go".

Nie wiem czy coś pan wskura z tą reklamacja.Do mnie przyjechał z powodu powstania mikropęknięć i pęknięć oraz wyjścia wykwitów.Mówiłam,że dopiero po 3 dniach zauważyłam co stało się,bo po prostu nie użytkowało się tej fugowanej powierzchni( taras),mówiłam że podczas opadów deszczu( spadł po 3 dniach od zafugowania)zauważyłam że fuga pije wodę i nie ma tego efektu perlenia( piszę o tym jak byk w specyfikacji) i tę mikropęknięcia uwydatniły się.Powiedział,że jak coś będzie miało wyjść to i to wyjdzie.W protokole było napisane tylko o tych mikropęknięciach i odbarwieniach( co zauważyłam po wręczeniu mi kopi protokołu już po odjeździe pana).Miejsca na wpisanie- brak zatrzymywania wody- nie starczyło.A i usłyszałam jeszcze,że już teraz"pan" jest mi w stanie powiedzieć,że"reklamacja zostanie z całą pewnością odrzucona,bo produkty Mapei są produktami z najwyższej półki i nie odnotowuje zgłoszeń reklamacyjnych".No i tak stało się.

Życzę by pan coś wskurał- proszę pamiętać o tej próbce w oryginalnym opakowaniu( wcześniej proszę sobie porobić dla siebie zdjecia z danymi z opakowania- numer partii,serie...data produkcji i ważności).Przypominam o tym gdyż ten"pan" który był u mnie dostarczył próbkę do laboratorium bez tych danych( sam robił zdjęcia opakowania,numer partii...itd z opakowania).

Od siebie mogę powiedzieć co doradzi- użycie renowatora Mapei w kolorze jaki pan chciał mieć fugę.Mi też to doradził,nie wzioł tylko pod uwagę,że renowator jest dedykowany do pomieszczeń zamkniętych( specyfikacja produktu), na taras odkryty- odpada.Pozdrawiam.