Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki i dojazd do niej

TS147

Recommended Posts

Witam,

W piątek podpisałem umowę przedwstępną na zakup działki. Jest ona położna w 3 linii zabudowy od drogi asfaltowej. Do działki dojeżdza się drogą wewnętrzną po której obu stronach znajdują się również inne działki (na części z nich znajdują się już nowe domy). Wszytskie działki i droga należały do jednego właściciela kiedyś (rolnika). Ja kupuję jedną z ostatnich wolnych działek.

Pytanie co z dojazdem do mojej działki. Jest to działka budowlana, więc chyba musi być zapewniony dojazd. I ta droga wewnętrzna jest oczywiście właśnie po to (z drugiej strony jest las i nie ma możliwości dojazdu do asfaltówki). Pytanie jednak jak powinno to wyglądać prawnie? Powinna zosatć ustalona służebność jakaś? Powinienem dostać dodatkowy dokument od sprzedajacego pozwalający na korzystanie z drogi wewnetrznej oraz na doprowadzenie mediów?

Z tego co wiem 2 właścicieli istniejacych juz domów (na samym końcu drogi) rozważa wykupienie drogi wewnetrznej od wlasciciela i wyremontowanie jej - czy to jest dla mnie zagrożenie?

Ponizej mapka ilustrująca całą sytuację:

http://img83.imageshack.us/img83/9822/mapkasytuacyjnaos2.jpg

Dzieki za rady!

Pozdrawiam,

TS

Ja mam analogiczną sytuację : pole podzielono na 6 działek ja kupiłem jedną z nich druga od drogi. Wewnętrzna droga jest oddzielną działką udział w której nabyłem przy okazji nabycia działki. Do drogi należy 4 właścicieli bo działki te przy drodze mają dostęp do asfaltówki. Dostałem dwie ksiegi wieczyste na dzialke i na wspoludzial w drodze i mysle ze powinienes podobnie sprawe zalatwic u was wspolwlascicieli powinno byc 6.

ps na rysunku dzialka jest w drugiej linii

Ja jestem w podobnej sytuacji: z tym ze ja na Twoim rysunku mialabym dzialke pierwsza - przy drodze asfaltowej. Wyglada to tak ze wlasciciel dzialki pierwszej - przy drodze musi - powinien ustanowic sluzebnosc dla Ciebie. Podobnie Ty powinienes ustanowic sluzebnosc swobodnego przejazdu przez Twoja droge dla pozostalych ktorzy maja dzialke za Toba.

Zalatwia sie to na etapie zapisu notarialnego. U nas bylo to tak ze sprzedajacy dzialki powiedzial ze jest to warunkiem nabycia dzialki - w przeciwnym wypadku nikt by nie zechcial kupic nastepnych w kolejnosci dzialek bez prawa dojazdu do nich.

Co do mozliwosci wykupu drogi - nie wiem, lecz u nas ta droga nie nalezy do wlasciciela - sprzedawcy dzialek. Ta droga nalezy do kazdego z nas - w kawalku przylegajacym do swojej posesji. I stad kazdy musi ustanowic sluzebnosc aby umozliwic przejscie sasiadowi przez swoja czesc drogi

A moze to nie jest droga prywatna lecz gminna???

Ja jestem w podobnej sytuacji: z tym ze ja na Twoim rysunku mialabym dzialke pierwsza - przy drodze asfaltowej. Wyglada to tak ze wlasciciel dzialki pierwszej - przy drodze musi - powinien ustanowic sluzebnosc dla Ciebie. Podobnie Ty powinienes ustanowic sluzebnosc swobodnego przejazdu przez Twoja droge dla pozostalych ktorzy maja dzialke za Toba.

Zalatwia sie to na etapie zapisu notarialnego. U nas bylo to tak ze sprzedajacy dzialki powiedzial ze jest to warunkiem nabycia dzialki - w przeciwnym wypadku nikt by nie zechcial kupic nastepnych w kolejnosci dzialek bez prawa dojazdu do nich.

Co do mozliwosci wykupu drogi - nie wiem, lecz u nas ta droga nie nalezy do wlasciciela - sprzedawcy dzialek. Ta droga nalezy do kazdego z nas - w kawalku przylegajacym do swojej posesji. I stad kazdy musi ustanowic sluzebnosc aby umozliwic przejscie sasiadowi przez swoja czesc drogi

A moze to nie jest droga prywatna lecz gminna???

No to u nas jest inaczej : droga jest działką wydzieloną a nie częścią z pozostałych działek i w tym przypadku chyba tez tak jest skoro to do kogoś należy w całości.

Ja mam analogiczną sytuację : pole podzielono na 6 działek ja kupiłem jedną z nich druga od drogi. Wewnętrzna droga jest oddzielną działką udział w której nabyłem przy okazji nabycia działki. Do drogi należy 4 właścicieli bo działki te przy drodze mają dostęp do asfaltówki. Dostałem dwie ksiegi wieczyste na dzialke i na wspoludzial w drodze i mysle ze powinienes podobnie sprawe zalatwic u was wspolwlascicieli powinno byc 6.

ps na rysunku dzialka jest w drugiej linii

No własnie u mnie nie ma wykupu udziału w drodze. Droga to jakby osobna działka i też ma swój numer. Są w niej wpisane słuzebności zamieszkanych już domów. Moze po prostu załatwię także wpis swojej słuzebności?

Musisz przypilnować aby w akcie notarialnym był zapis:

"Bezpłatna służebność przechodu i przejazdu. Zbywający oświadcza, że wyraża zgodę, aby właściciele nieruchomości i ich następcy prawni dokonali wszelkich czynności prawnych i faktycznych związanych z doprowadzeniem takich mediów jak sieć gazowa, sieć energetyczna, wodociągowa, kanalizacyjna itp. do działki położonej tamże o numerze ewidencyjnym ...... przez działkę o numerze ........"

Ja taki wpisik w swoich dokumentach zrobiłem i śpię spokojnie.

Pozdrawiam

"Bezpłatna służebność przechodu i przejazdu. Zbywający oświadcza, że wyraża zgodę, aby właściciele nieruchomości i ich następcy prawni dokonali wszelkich czynności prawnych i faktycznych związanych z doprowadzeniem takich mediów jak sieć gazowa, sieć energetyczna, wodociągowa, kanalizacyjna itp. do działki położonej tamże o numerze ewidencyjnym ...... przez działkę o numerze ........"

Pozdrawiam

SUPER! Bardzo Ci dziękuję - dopilnuję, aby taki zapis widniał w ostatecznym akcie notarialnym.

A co w przypadku sprzedaży drogi komuś innemu przez obecnego właściciela? Czy owy zapis utrzymuje swoją ważność?

Pzdr,

TS

Planuje zakup dziaki rolnej. Będzie ta dziłka podzielona na dwie. Droga prowadzi do dwóch działek i ażeby właściciel drugiej mógł dojechać do swojej to musi przejechać wzdłuż mojej mojej działki. W związku z tym mam pytanko...

Co się dzieje w zimie gdy chodzi o odśnieżanie.. Jak załatwić tą sprawę zarówno przy służebności jak i współwłasności.

Czy jest to załatwione popzez dżentelmeńska umowę między wszytskimi stronami czy też jest jakiś zapis - np. w akcie natorialnym, czy oddzielna umowa - o sposobie dokonywaniw czynnosci na danej nieruchomosci / np. odnśnieżanie/.

A i jeszcze jedno - Jeśli jest ustanowiona służebność bezpłatna na przejad i przechód daną nieruchomoscią - drogą, to jak rozwiązac kwestie budowy tej drogi /obecnie jest to nadal działka rolna...

a moze jakies inne rozwiązanie...

A co w przypadku sprzedaży drogi komuś innemu przez obecnego właściciela? Czy owy zapis utrzymuje swoją ważność?

Pzdr,

TS

Dokładnie tak. Jest to zapis w księdze wieczystej i sprzedaż tejże działki/drogi nie powoduje zaniku tego wpisu.

Co się dzieje w zimie gdy chodzi o odśnieżanie.. Jak załatwić tą sprawę zarówno przy służebności jak i współwłasności.

Czy jest to załatwione popzez dżentelmeńska umowę między wszytskimi stronami czy też jest jakiś zapis - np. w akcie natorialnym, czy oddzielna umowa - o sposobie dokonywaniw czynnosci na danej nieruchomosci / np. odnśnieżanie/.

A i jeszcze jedno - Jeśli jest ustanowiona służebność bezpłatna na przejad i przechód daną nieruchomoscią - drogą, to jak rozwiązac kwestie budowy tej drogi /obecnie jest to nadal działka rolna...

a moze jakies inne rozwiązanie...

Dżentelmeńska umowa jest lepsza niż milion zapisów w akcie notarialnym. Co do budowy drogi, to chyba nie łudzisz się nadzieją, że ktoś Ci ją pobuduje. Mam identyczny przypadek. Do mojej działki jest dojazd wytyczoną działką o szerokości 6m. Narazie jest to sypki piach, w którym większość kierowców nie może sobie poradzić. Nie liczę wogóle na właścicielkę drogi, po prostu sam mam ją sobie zrobić, a jak ona będzie wyglądała to już moja sprawa.

• 4 weeks później...

Pozdrawiam

Witam,

Ponieważ w tym tygodniu podpiszę już ostateczny akt notarialny na zakup działki (mam już umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego), chiałem się upewnić, czy powyższy zapis będzie wystarczający i zapewni mi możliwość dociągnięcia mediów i dojazdu?

Czy oprócz powyższego zapisu powinno znaleźć się coś jeszcze?

Pzdr,

TS

"Bezpłatna służebność przechodu i przejazdu.

Zycze Ci żeby taki bezplatny wariant przeszedł, bo słyszałam o przypadkach ze za służebnosci właściciele nieruchomości biora grubą kasę.

Polecam wariant zaproponowany przez I.W.: czyli nabyć wraz z działką udział w drodze i spokój, jestes wtedy współwłaścicielem drogi :)

Jadziek, tylko kto przekaze nieodpłatnie droge gminie? Nikt nie jest instytucją charytatywną i zgodnie z Konstytucją należy sie za to słuszne odszkodowanie. Poza tym gminy nie chcą przejmowac drog właśnie z powodu odszkodowania bo nie mają pieniędzy...

Jadziek, tylko kto przekaze nieodpłatnie droge gminie? Nikt nie jest instytucją charytatywną i zgodnie z Konstytucją należy sie za to słuszne odszkodowanie. Poza tym gminy nie chcą przejmowac drog właśnie z powodu odszkodowania bo nie mają pieniędzy...

wg. mnie to (o ile teraz zgodny z prawem) dobry sposob na pozbycie sie problemu, raz ze nie problemu ze wspolwlasnosciami/sluzebnosciami dla pozostaly dzialek, odchodza tez problemy w zwiazane z utrzymaniem tej drogi, taka prywatna droga to bardziej kłopot, chyba ze np. mieszkancy chca postawic ochrone przy wiezdzie, albo własciciel postawi szlaban i bedzie pobierał opłaty od mieszkancow za kazdy przejazd

Witam,

Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady!

Jestem już po podpisaniu ostatecznego aktu notarialnego i udało się mi się aby jego częścią był nastepujacy fragment:

"nieodpłatna i nieograniczona w czasie służebność gruntowa na rzecz każdoczesnego właściciela działki nr.... polegającej na prawie przejazdu i przechodu przez działkę nr... a także przeprowadzenia wszelkich mediów przez tę działkę gruntu do działki gruntu nr..."

Mam nadzieję, że to zapewni mi bezproblemowe korzystanie z drogi :wink: .

Pozdrawiam,

TS

• 3 months później...

Witam

Forum muratora jest super ! Wielka księga informacji.

Miałbym pytanie dotyczące dojazdu do działki budowlanej, która zamierzam kupić. Otóz dawno temu pole zostało podzielone na 3 oddzielne dzialki. Wzdłóż pola na mapie wyznaczono drogę tak aby do działki 2 i 3 zapewnić dojazd. Ja planuje kupić środkową dzialke. Wlasciciel drogi dojazdowej (ta osoba ktora sprzedaje dzialke) uzycza drogę bezplatnie w wieczyste uzytkowanie (tzw. służebność chyba :-) ).

I tutaj mam pytanie otoz ta droga jest tylko na mapie. W rzeczywistosci jest jeszcze wszedzie pole. Do tego dzialka jest na lekkim wzniesieniu i kiedys rosły tam dosc spore drzewa. Dlatego też konieczne będzie uporzadkowanie tego terenu, wykopanie pni drzew i wyrownanie czyli jakis spychacz napewno by sie nadal.

Droga dojazdowa do dzialek jest ale tylko na mapie. Czy właścicielka fizycznie musi tak zrobic aby mozna bylo dojechac do dzialki ? Czy oddaje tylko grunt aby nowi właściciele sami sobie z tym poradzili ?

Mam nadzieję że w miarę czytelny sposób przedstawiłem sytuację swojej sytuacji. Będę bardzo wdzieczny za wszelkie rady.

PS. To moj pierwszy post na forum :-)

Pozdrawiam

Droga dojazdowa do dzialek jest ale tylko na mapie. Czy właścicielka fizycznie musi tak zrobic aby mozna bylo dojechac do dzialki ? Czy oddaje tylko grunt aby nowi właściciele sami sobie z tym poradzili ?

Nam moje oko, to tak to właśnie wygląda. Drogę sobie niech robią nowi właściciele (Wy), wszak mają na czym ;) Ex-właściciel nie musi robić asfaltu na drodze.

Zycze Ci żeby taki bezplatny wariant przeszedł, bo słyszałam o przypadkach ze za służebnosci właściciele nieruchomości biora grubą kasę.

Polecam wariant zaproponowany przez I.W.: czyli nabyć wraz z działką udział w drodze i spokój, jestes wtedy współwłaścicielem drogi :)

Jednak mój wariant przeszedł :lol: Co do współwłasności, nie zawsze właściciel/właściciele chcą się dzielić daną drogą. Mój właściciel drogi od razu powiedział, że droga zostaje jego a nam daje bezpłatne korzystanie. Cóż było robić. Dodam tylko, że teraz dochodzą dodatkowe koszty związane z dociągnięciem prądu i gazu. Obydwie firmy zażyczyły sobie notarialne poświadczenie, że ONI mogą wejśc na teren drogi - nie obchodzi ich, że w księdze jest zapis, iż mam prawo dociągnąć media.