leszko2 30.07.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Głupia moda na wykaszanie trawników tuz przy ziemi pogarsza druzgocące działanie upałów zwłaszcza w miastach. Skoszony trawnik nie jest w stanie zabezpieczyć gleby przed wyschnięciem i ta nagrzewa się do nieprzytomności.Ponadto taki trawniczek nie skarapla rosy nie zatrzymuje pyłow nie produkuje tlenu i fitocytów.Jeżeli chcielibysmy ,zeby skoszony trawniczek nie zamienił sie w ścierniosko to trzeba by go podlewać codziennie a skąd na to wziąść deficytową wodę. Jakoś dziwnie się utarlo ,że wykaszanie to porządek i wizytówka dobregogospodarza. Tę opinię trzeba natychmiast zweryfikować. Ludzie przestańcie latem kosić trawniki bo to głupota.jedno koszenie wiosenne i to nie tak przy ziemi a na 10 cm w zupełnościwystarczy.Wykaszanie trawników to pogłebianie procesów upustynniania terenów zielonych zwłaszcza w miastach. Czy tego nie widzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 30.07.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Wykaszanie trawników to pogłebianie procesów upustynniania terenów zielonych zwłaszcza w miastach. Czy tego nie widzicie. Ja tego nie widzę Czy golenie brody i strzyżenie głowy też ma podobnie destrukcyjne działanie na środowisko? Właśnie zastanawiam się czy powinienem się dziś ogolić - proszę o opinię. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.07.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Ja mam brodę od wielu lat, może dlatego klimat się ociepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 30.07.2006 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Pinus ogół sobie głowę i wystaw na słońce to zobaczysz o co mi chodziło. Prawda jest taka ,że szata roslinna decyduje o klimacie terenu. W miesście w którym mieszkam jako ,że zbliżają się wybory prezydent zarz.ądził strzyżenie trawników co miesiąc. zaowocowało to tym ,że wiekszość ogolonych trawników jest zupełnie wyschni ęta. przetrwały tylko te które pozostają w cieniu drzew. Rejon Gdańska nie jest dotknięty suszą bo było trochę burz w lipcu i praktycznie co tydzień padało. Natomiast w miejskich lasach których nikt nie strzyze jest bujnie zielono i takie wspaniałe pokrzywy po pachy. Zielona ściana która przydałaby się w centrum miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 30.07.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Prawda jest taka ,że szata roslinna decyduje o klimacie terenu. Między innymi szata roslinna. Przecież temu nie przeczę. Jednak z destrukcynym oddziaływaniem na klimat strzyżenia trawników to przesadzasz. Czy ta opinia wynika z Twoich przemyśleń, czy opierasz ją na jakichś wiarygodnych badaniach (własnych lub innych uczonych) ? Ponadto taki trawniczek nie skarapla rosy nie zatrzymuje pyłow nie produkuje tlenu i fitocytów. Ile tlenu dostarcza trawnik koszony a ile nie koszony? Fizjologia roślin nie potwierdza aby rośliny intensywnie rosnące (jak to jest przy strzyżonych trawnikach) wydzielały mniejsze ilości tlenu lecz wprost przeciwnie. Podobnie jest z rosą a fakt, że idąc po nie skoszonej łące można się zamoczyc po kolana nie uwiarygadnia tej Twojej teorii. Na fitocytach nie znam się Głupia moda na wykaszanie trawników... A może to jest konieczność oraz takie poczucie estetyki i gust. Tę opinię trzeba natychmiast zweryfikować. Ludzie przestańcie latem kosić trawniki bo to głupota. Ta wedle Ciebie „głupia moda" nie jest przecież obowiązująca a wykaszający swoje trawniki nie są z tego powodu głupimi snobami (jak sugerujesz ) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 04.08.2006 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 No ale żeby koszenie trawników wzmagało upał, to chyba trochę przesada Chyba jak skoszę trawnik, to nie będzie przez to upału? Bo fajnie się ochłodziło i szkoda by było, żeby upały wróciły. Nota bene, mojego trawnika nie kosiłam przez cały lipiec, bo mnie nie było i też wysechł Kosić, czy nie, oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 04.08.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 To jakaś demagogia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 04.08.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 jedno koszenie wiosenne i to nie tak przy ziemi a na 10 cm w zupełności wystarczy. Leszko, "don't pepper hungry pieces". Chcesz zobaczyć, jak wygląda od lat nie koszony ugór mojego sąsiada - to zapraszam. Goła ziemia, kilka źdźbeł trawy na metr kwadratowy i szczaw po pachy. Ciekawe, jak taka "łąka" wpływa na klimat ? A zjawiska upustynniania terenów zielonych w miastach nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że w miastach robi się sporo, by o tereny zielone były jak najbardziej zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 04.08.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Coś w tym jest co napisał Leszko.Ja to uwzględniam w wysokości koszenia.Czerwiec - lipiec o jeden stopień wyżej.Trawa krótko strzyżona, przy zaniedbaniach w podlewaniu, może się nie obronić przed upałem i wyschnąć, a wówczas po okresie suszy nastąpi atak chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 04.08.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 ,Natomiast w miejskich lasach których nikt nie strzyze jest bujnie zielono i takie wspaniałe pokrzywy po pachy. Zielona ściana która przydałaby się w centrum miasta. Wątpię, żeby ktokolwiek marzył o takiej zielonej ścianie na skwerkach mieskich, czy we własnym ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 04.08.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Eeeeeeee to coś nie działa Ja dzis skosiłem trawnik i zaczeło padać i tak pada cały dzień. Coś tu nie gra. Poza tym koszenie trawników powoduje jego rozwój i rozkrzewianie, a nie zanikanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 05.08.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 ... koszenie trawników powoduje jego rozwój i rozkrzewianie, a nie zanikanie. Tak, ale pod warunkiem że jest nawóz i woda (oraz światło) - bo ten rozwój właśnie z tego się bierze. Wystarczy popatrzeć jak wyglądaja niepodlewane trawniki miejskie : trawa uschła, zbielała, chwasty i perz są zielone. Teraz zanim trawa odbije z korzeni, chwasty będą na pół metra. Aby trawa odżyła trzeba będzie kilka razy skosić chwasty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 05.08.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 Tak, ale pod warunkiem że jest nawóz i woda (oraz światło) - bo ten rozwój właśnie z tego się bierze. nie mówie nie Wielkiej różnicy chyba nie ma między wyschnietą trawiastą szczecina a wyległym długim trawskiem (sianem) no nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 16.08.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 moze jeszcze troche i "samoobrona"wprowadzi podatek od koszonej trawy zeby poprawc klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 16.08.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Znowu ktoś skosił trawnik, bo zapowiadają powrót upałow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 16.08.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 nie bój żaby ja bede kosił jutro lub pojutrze to znoawu zacznie padać. Jak bedzie potrzeba deszczu to dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 nie bój żaby ja bede kosił jutro lub pojutrze to znoawu zacznie padać. Jak bedzie potrzeba deszczu to dajcie znać Na razie się uspokuj z tym koszeniem, bo u mnie już wystarczająco się napadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.08.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Znowu ktoś skosił trawnik, bo zapowiadają powrót upałow ja .....a właściwie mąż ....uwielbiam upały i piękny trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 16.08.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Nie liczycie się wogóle z uczuciami innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts