Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszenie trawników wzmaga upał

Recommended Posts

Głupia moda na wykaszanie trawników tuz przy ziemi pogarsza druzgocące działanie upałów zwłaszcza w miastach. Skoszony trawnik nie jest w stanie zabezpieczyć gleby przed wyschnięciem i ta nagrzewa się do nieprzytomności.

Ponadto taki trawniczek nie skarapla rosy nie zatrzymuje pyłow nie produkuje tlenu i fitocytów.

Jeżeli chcielibysmy ,zeby skoszony trawniczek nie zamienił sie w ścierniosko to trzeba by go podlewać codziennie a skąd na to wziąść deficytową wodę.

Jakoś dziwnie się utarlo ,że wykaszanie to porządek i wizytówka dobrego

gospodarza. Tę opinię trzeba natychmiast zweryfikować. Ludzie przestańcie latem kosić trawniki bo to głupota.

jedno koszenie wiosenne i to nie tak przy ziemi a na 10 cm w zupełności

wystarczy.

Wykaszanie trawników to pogłebianie procesów upustynniania terenów zielonych zwłaszcza w miastach. Czy tego nie widzicie.

Wykaszanie trawników to pogłebianie procesów upustynniania terenów zielonych zwłaszcza w miastach. Czy tego nie widzicie.

Ja tego nie widzę :( :D

Czy golenie brody i strzyżenie głowy też ma podobnie destrukcyjne działanie na środowisko? Właśnie zastanawiam się czy powinienem się dziś ogolić - proszę o opinię.

..

Ja mam brodę od wielu lat, może dlatego klimat się ociepla :o

Pinus ogół sobie głowę i wystaw na słońce to zobaczysz o co mi chodziło. Prawda jest taka ,że szata roslinna decyduje o klimacie terenu.

W miesście w którym mieszkam jako ,że zbliżają się wybory prezydent zarz.ądził strzyżenie trawników co miesiąc. zaowocowało to tym ,że wiekszość ogolonych trawników jest zupełnie wyschni ęta. przetrwały tylko te które pozostają w cieniu drzew. Rejon Gdańska nie jest dotknięty suszą bo było trochę burz w lipcu i praktycznie co tydzień padało. Natomiast w miejskich lasach których nikt nie strzyze jest bujnie zielono i takie wspaniałe pokrzywy po pachy. Zielona ściana która przydałaby się w centrum miasta.

Prawda jest taka ,że szata roslinna decyduje o klimacie terenu.

Między innymi szata roslinna. Przecież temu nie przeczę.

Jednak z destrukcynym oddziaływaniem na klimat strzyżenia trawników to przesadzasz. Czy ta opinia wynika z Twoich przemyśleń, czy opierasz ją na jakichś wiarygodnych badaniach (własnych lub innych uczonych) ?

Ponadto taki trawniczek nie skarapla rosy nie zatrzymuje pyłow nie produkuje tlenu i fitocytów.

Ile tlenu dostarcza trawnik koszony a ile nie koszony?

Fizjologia roślin nie potwierdza aby rośliny intensywnie rosnące (jak to jest przy strzyżonych trawnikach) wydzielały mniejsze ilości tlenu lecz wprost przeciwnie. Podobnie jest z rosą a fakt, że idąc po nie skoszonej łące można się zamoczyc po kolana nie uwiarygadnia tej Twojej teorii.

Na fitocytach nie znam się :(

Głupia moda na wykaszanie trawników...

A może to jest konieczność oraz takie poczucie estetyki i gust.

Tę opinię trzeba natychmiast zweryfikować. Ludzie przestańcie latem kosić trawniki bo to głupota.

Ta wedle Ciebie „głupia moda" nie jest przecież obowiązująca :) a wykaszający swoje trawniki nie są z tego powodu głupimi snobami (jak sugerujesz :( )

...

No ale żeby koszenie trawników wzmagało upał, to chyba trochę przesada :D

Chyba jak skoszę trawnik, to nie będzie przez to upału? :o Bo fajnie się ochłodziło i szkoda by było, żeby upały wróciły.

Nota bene, mojego trawnika nie kosiłam przez cały lipiec, bo mnie nie było i też wysechł :(

Kosić, czy nie, oto jest pytanie. :wink:

jedno koszenie wiosenne i to nie tak przy ziemi a na 10 cm w zupełności wystarczy.

:o

Leszko, "don't pepper hungry pieces". Chcesz zobaczyć, jak wygląda od lat nie koszony ugór mojego sąsiada - to zapraszam. Goła ziemia, kilka źdźbeł trawy na metr kwadratowy i szczaw po pachy. Ciekawe, jak taka "łąka" wpływa na klimat ?

A zjawiska upustynniania terenów zielonych w miastach nie zauważyłem. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że w miastach robi się sporo, by o tereny zielone były jak najbardziej zielone.

,Natomiast w miejskich lasach których nikt nie strzyze jest bujnie zielono i takie wspaniałe pokrzywy po pachy. Zielona ściana która przydałaby się w centrum miasta.

Wątpię, żeby ktokolwiek marzył o takiej zielonej ścianie na skwerkach mieskich, czy we własnym ogrodzie :lol:

... koszenie trawników powoduje jego rozwój i rozkrzewianie, a nie zanikanie.

Tak, ale pod warunkiem że jest nawóz i woda (oraz światło) - bo ten rozwój właśnie z tego się bierze.

Wystarczy popatrzeć jak wyglądaja niepodlewane trawniki miejskie : trawa uschła, zbielała, chwasty i perz są zielone.

Teraz zanim trawa odbije z korzeni, chwasty będą na pół metra.

Aby trawa odżyła trzeba będzie kilka razy skosić chwasty.

• 2 weeks później...