Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy jesli stary dom jest objety nadzorem konserwatora to...

Marcin27Wroc

Recommended Posts

czy jesli stary dom jest objety nadzorem konserwatora to...

lepiej go nie kupowac?

wtedy moze nie bedzie mozna go nawet przebudowac, nadbudowac, przybudowac, zmienic elewacje itd?

jakie sa procedury przy kupnie takiego domu? mozna po prostu zadzwonic, napisac pismo do konserwatora zabytkow i sie dowiedziec czy dom ktory chce kupic jest takowa ochrona objety?

i 2 sprawa, ktos pisal ze ma stary dom ale nie dostal pozwolenia na naprawe dachu

jak sie przed tym ustrzec, ze kupie stary dom i nie dostane pozwolenia na budowe zeby zmienic elewacje, zrobic dach, zmienic rozklad itd

pytam bo wstepnie znalazlem pare ofert takich roznych domow w dolnoslaskim do 50 tys, i pojade chyba w tygodniu ogladac

Jest duże prawdopodobieństwo że budynki powstałe przed 1939 rokiem podlegają pod konserwatora zabytków.

Ja kupiłem dom z 1900 roku i poprzedni właściciele mieli pismo że dom nie podlega pod konserwatora zabytków ;-)

czy zostało zapisane w akcie notarialnym :-)

Konserwator zabytków to jedno jest jeszcze architekt/urbanista miasta/powiatu (lub jakoś tak)

i on może narzucić że dachówka ma być taka a nie inna a elewacja musi być określkona

jako że ma wizję danego miejsca.

Ale generalnie domy w mieście są bardziej na celowniku architekta/urbanisty i konserwatora niż domy na wsi.

Mam dom pod nadzorem konserwatora.

Sprawa jest prosta :-) jak na polskie realia.

Konserwatora interesuje zewnetrznosc. Remont musi zaopiniowac.

U mnie trwalo to miesiac i wiele rozmow.

Generalnie dostalem wiele wytycznych:

zachowanie licowanych rogow

licowanie krawedzi otworow okiennych

zachowanie slepych okien

kolor elewacji zakceptowany z palety zoltocieni

...

Wywalenie dziwacznych dobudówek poparte. Jak byloby z dobudowa nie wiem.

Co do pokrycia, to karpiowka naszczescie tylko zalecana. Dopuszczalna inna dachowka w kolorze ceglastym, matowa...

Zkres roboty uzgadnialem wczesniej telefonicznie z Pania opiekujaca sie moim rejonem. Wiedzialem z rozmow co moge a co nie przejdzie.

Mozna przezyc.

Szkoda, za za wymaganiami i ograniczeniami nie ida nawet symboliczne pieniadze na odbudowe. W Niemczech dotuja 46% prac zwiazanych z elewacja.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

KOszty to wizyta u konserwatora i pisemko z wnioskiem.

Zalecane dolaczenie wydrukowanych nawet B&W fotek obiektu.

Po miesiacu odebranie. Urzedowy termin to miesiac. Byloby szybciej gdyby nie liczne wyjazdy Konserwatora woj.

Czasem sprawe zalatwia starostwo, ja wolalem uzgodnic z Pania Konserator co mozna a co nie. Wstepnie zasiegnalem jezyka telefonicznie.

Niestety poza wymogami nie daje to zadnych profitow, dotacji czy wsparcia finansowego.