Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

do kogo poskarzyc sie na gmine?

renjul

Recommended Posts

Po raz drugi dostalam odmowe wydania WZ.

Po otrzymaniu pierwszej, odwolalam sie do SKO, ktore przyznalo mi racje i skierowalo sprawe do ponownego rozpatrzenia. Spodziewalam sie, ze o ile dostane ponowna odmowe, gmina powola sie na nowe argumenty, natomiast ona podnosi wciaz te same, ktore juz wczesniej zostaly zakwestionowane przez SKO:

1. ze z faktu, ze ziemia na ktorej chce budowac jest obecnie laka, nalezy wnioskowac, ze laka powinna pozostac

2. ze obszar przyjety do analizy jest wlasciwy (sasiada mam 65 m, a nie 50 m, a tyle wynosi obszar przyjety do analizy przez gmine)

Chcialabym sie poskarzyc ze:

1. nie stosuje sie do orzeczen SKO, czy musi?

2. stosuje nierowne kryteria wobec inwestorow - mam ksero WZ gdzie w tej samej czesci miasta, przy zerowym froncie dzialki, przyjeto obszar analizy 150 m, bo tam byly najblizsze zabudowania. Czy w zwiazku z tym moge zarzucic jej stronniczosc i poprosic o wylaczenie gminy ze sprawy i przeniesienie wydania WZ do innego urzedu?

3. ze jest opieszala - samo dostarczenie pisma z urzedu do mnie to 3 tygodnie, a wydanie decyzji to 3 miesiace

4. stosuje nadinterpretacje do istniejacego prawa - ustawa mowi o obszarze minimalnym jaki nalezy przyjac do analizy, a gmina utrzymuje, ze to obszar maksymalny.

Juz rok mija, a ja dalej jestem na etapie mniej niz zerowym. bede wdzieczna jesli podpowiecie co daloby sie zrobic w sprawie.

Jeśli to nie jest działka budowlana to możesz wystąpić o siedlisko z zabudową zagrodową , jeśli wielkość działki jest taka jak średnia w twojej gminie, inaczej nie dostaniesz pozwolenia na budowę /wówczas nie obowiązują uwarunkowania typu sąsiedztwo itp./. A jeśli działka jest mniejsza to gmina nie wyda ci warunków ponieważ grunt nie jest budowlany, a wyłączyć można tylko planem miejscowym /ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych Art 7 ust 1/ W takiej sytuacji musisz być albo właścicielem gruntu/ów rolnych o średniej powierzchni w gminie albo niestety wystąpić do gminy o sporządzenie planu miejscowego, który niestety musi być zgodny ze studium gminy, ale jeśli gmina będzie miała kłopot z doprowadzeniem do twojej działki drogi i mediów bo się chcesz budować "na odludziu" to zapomnij o tym że ci zrobią plan miejscowy

Jeśli to nie jest działka budowlana to możesz wystąpić o siedlisko z zabudową zagrodową , jeśli wielkość działki jest taka jak średnia w twojej gminie, inaczej nie dostaniesz pozwolenia na budowę /wówczas nie obowiązują uwarunkowania typu sąsiedztwo itp./. A jeśli działka jest mniejsza to gmina nie wyda ci warunków ponieważ grunt nie jest budowlany, a wyłączyć można tylko planem miejscowym /ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych Art 7 ust 1/ W takiej sytuacji musisz być albo właścicielem gruntu/ów rolnych o średniej powierzchni w gminie albo niestety wystąpić do gminy o sporządzenie planu miejscowego, który niestety musi być zgodny ze studium gminy, ale jeśli gmina będzie miała kłopot z doprowadzeniem do twojej działki drogi i mediów bo się chcesz budować "na odludziu" to zapomnij o tym że ci zrobią plan miejscowy

W mojej gminie nie ma planu zagospodarowania. W starym byla niebudowlana. Jest w uzbrojona, z dostepem do drogi publicznej. O srednich dzialkach w gminie nigdy wczesniej nie slyszalam, ale na pewno nie jest za mala, ma 2000 m2 i w okolicy jest sporo domow na mniejszych dzialkach. Dzialka jest na obrzezach, ale w granicach miasta.