janub 30.07.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Budowlańcy wylali u mnie ławę fundamentową. Okazało się, że różnica poziomu wynosi ok. 16 cm. Co z tym zrobić? Jak stawiać bloczki (ściana fundamentowa wysokości 90 cm)?[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 30.07.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Wyrównasz murowaniem ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.07.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Można dolać betonu i wypoziomować, ale trzeba skuć trochę wierzchniej warstwy ławy i dobrze polać wodą. Jeżeli beton nie zdążył jeszcze dobrze związać, to obejdzie się bez skuwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 30.07.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Widziałem fachowca, który bloczki murował jak popadnie, a po ostatniej warstwie zaszalował cały fundament na mniej więcej 15 cm, wypoziomował wszystko laserówką i zalał betonem. Wiem, że to bez sensu, ale widać może miał ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 31.07.2006 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Można dolać betonu i wypoziomować, ale trzeba skuć trochę wierzchniej warstwy ławy i dobrze polać wodą. Jeżeli beton nie zdążył jeszcze dobrze związać, to obejdzie się bez skuwania. Bez skuwania sie obejdzie.Ale przy 16 cm może majster mieć za dużo miejsca,żeby wyrównać zaprawą i konieczne okaże sie nadlewawanie betonem jak napisał Wiaterwiater Ale jak dali d... aż 16 cm to Ty ich pilnuj na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.07.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Tak jak pisze bigmario - pilnuj ich jeśli mają problem z tak podtstawowoą sprawą jak poziom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 31.07.2006 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 U mnie ławy też były źle wylane (firma nr 1, skład 1). Nie pozaznaczali sobie przy wylewaniu do jakiego poziomu ma być beton i nie rozprowadzili go równo. Następnie mieli murować ścianę z bloczków ale nastąpiła totalna porażka (położyli izolację poziomą z folii na wymurowanej pierwszej warstwie bloczków zamiast na ławie. Chyba żeby się nie schylać za bardzo. Tak czy inaczej wszystko zrywali i musieli definitywnie opuścić plac budowy. Przechodząc do sedna sprawy. Prace fundamentowe dokończyła firma nr 1 skład 2. Jak już wspomniałem mieli nierówne ławy i załatwili sprawę 'gubiąc' warstwę bloczków i używając obrzeży o szerokości bloczka betonowego (kilka cm grubości). Te obrzeża to nie był jakiś przemyślany, czy sprawdzony pomysł. Po prostu mieli je pod ręką bo zostały z budowy ogrodzenia. Nie jest to oczywiście sytuacja pożądana ale nie było wyjścia. Murarze reprezentowali 'starą szkołę murowania'..... Zgroza.Teraz pracuje już inna firma i na szczęście wiedzą o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts