Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duża działka - problem czy szansa?

Recommended Posts

Witam,

Od dłuższego czasu przeglądam już forum, ale teraz z racji zakupu działki będzie to forma bardzie aktywna :wink: .

Mam do Was pytanie - od 4 miesięcy szukałam działki w bardzo konkretnym miejscu. Niestety nie było praktycznie zadnych ofert z tego obszaru. Szukałam więc w innych regionach wokół mojego miasta, ale nigdzie nie podobało mi się tak jak tam. I w końcu dostałam telefon z agencji, że jest działka w interesującym mnie miejscu. Pojechałam i rzeczywiście TO JEST TO!

Gdzie zatem jest problem? Otóż szukałam działki 1200-1500m2, a ta ma... 2800m2 :o :-? . Właściciel nie będzie jej dzielił.

I teraz pytanie co radzicie? Brać ją - jest praktycznie zerowa szansa, że znajdę tam inną, czy też szukać innej w innym miejscu? Z jednej strony tak duza działka to szansa rozwoju i fajnej aranzacji na przyszłość, z drugiej strony pytanie na ile jest uciążliwe utrzymanie jej - koszenie/etc. (ma wymiary około 28x100m)?

Dochodzi także aspekt ceny - cena za 1m2 jest podobna jak inne w okolicy, ale z racji wielkości robi się to 200tys :cry: , co powodowałoby opóźnienie budowy o rok (mam gdzie mieszkac więc nie byłby to znowu taki wielki problem :wink: ).

Pozdrawiam,

Renata

Też masz kłopot.

Jesli jak piszesz - to jest to - to bierz!

To tylko otwiera nowe mozliwości.

Jak Ci sie kasa skonczy to podzielisz, odsprzedasz z zyskiem drugą połowę.

A jak wydolisz finansowo to otworzysz sobie tam jakis biznes, wybudujesz kort tenisowy, wykopiesz staw na rybki albo zrobisz jedna z tysiąca innych rzeczy których nie mógłbyś zrobić na małej działce.

Powodzenia.

Też masz kłopot.

Jesli jak piszesz - to jest to - to bierz!

To tylko otwiera nowe mozliwości.

Jak Ci sie kasa skonczy to podzielisz, odsprzedasz z zyskiem drugą połowę.

A jak wydolisz finansowo to otworzysz sobie tam jakis biznes, wybudujesz kort tenisowy, wykopiesz staw na rybki albo zrobisz jedna z tysiąca innych rzeczy których nie mógłbyś zrobić na małej działce.

Powodzenia.

Kłopot polega głównie na pytaniu czy warto dać aż tyle za działkę :-? . Myślałam początkowo o kwocie o połowę niższej. Poza tym trochę przeraża mnie koszenie takiej powierzchni.

Ale z drugiej strony tak jak napisałeś - większe możliwości w przyszłości i ewentualne podzielenie kuszą.

Pzdr.

Wcale nie musisz zagospodarować całej działki. Możesz zostawić np 15a i jeśli miejscowy plan na to pozwala, przeprowadzić podział, celem późniejszej sprzedaży.

Zapłacisz tylko geodecie, a co zrobisz z tym kawałkiem ziemi, to Twoja sprawa.

Jeśli nie ma planu, warto taki podział zrobić przed jego uchwaleniem, bo działka budowlana istniejąca przed jego uchwaleniem będzie zatwierdzona, a jeśli po uchwaleniu dadzą np. minimnalny areał 20a, będziesz miał/a problem.

Witam.

Mamy dokładnie taką działkę jak ty piszesz: 28x100m, nie wydaje się taka wielka... może dlatego że będziemy budować duży dom i nasze spojrzenie jest nieco inne... :wink:

Oczywiście 1500m a prawie 3000m to spora roznica w cenie, ale myślę że pomysl z podziałem i ewentualna sprzedaż w przyszłości to bardzo dobry pomysł...

Pozdrawiam.

Jola

ESKIMOS ma racje, podzielic i odsprzedac z zyskiem zawsze mozesz. Moja jest nieco mniejsza i tez mnie do podzialu namawiaja. Nie zrobie jednak tego, bo trzymam w ten sposob sasiadow z dala. Ale narobic sie co wiosna musze, to fakt. Z drugiej strony sprawia mi to przyjemnosc po godzinach w beznadziejnej pracy.

Ja mam 43 ary , po ogrodzeniu zrobiła sie jakos taka mała, ale wiem,ze jak mi kasy nie styknie to choć mam mozliwośc rozważenia sprzedazy części. Choć obecnie tego nie planuję.

O RANY ZOSTAŁAM ELITĄ FORUM- WCALE TAK SIE NIE CZUJĘ, TYLE RZECZY TO DLA MNIE CZARNA MAGIA, ALE

DZIEKUJĘ BARDZO :lol: