Tencik 30.07.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Witam, Od dłuższego czasu przeglądam już forum, ale teraz z racji zakupu działki będzie to forma bardzie aktywna . Mam do Was pytanie - od 4 miesięcy szukałam działki w bardzo konkretnym miejscu. Niestety nie było praktycznie zadnych ofert z tego obszaru. Szukałam więc w innych regionach wokół mojego miasta, ale nigdzie nie podobało mi się tak jak tam. I w końcu dostałam telefon z agencji, że jest działka w interesującym mnie miejscu. Pojechałam i rzeczywiście TO JEST TO! Gdzie zatem jest problem? Otóż szukałam działki 1200-1500m2, a ta ma... 2800m2 . Właściciel nie będzie jej dzielił. I teraz pytanie co radzicie? Brać ją - jest praktycznie zerowa szansa, że znajdę tam inną, czy też szukać innej w innym miejscu? Z jednej strony tak duza działka to szansa rozwoju i fajnej aranzacji na przyszłość, z drugiej strony pytanie na ile jest uciążliwe utrzymanie jej - koszenie/etc. (ma wymiary około 28x100m)? Dochodzi także aspekt ceny - cena za 1m2 jest podobna jak inne w okolicy, ale z racji wielkości robi się to 200tys , co powodowałoby opóźnienie budowy o rok (mam gdzie mieszkac więc nie byłby to znowu taki wielki problem ). Pozdrawiam, Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 30.07.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Też masz kłopot.Jesli jak piszesz - to jest to - to bierz!To tylko otwiera nowe mozliwości.Jak Ci sie kasa skonczy to podzielisz, odsprzedasz z zyskiem drugą połowę.A jak wydolisz finansowo to otworzysz sobie tam jakis biznes, wybudujesz kort tenisowy, wykopiesz staw na rybki albo zrobisz jedna z tysiąca innych rzeczy których nie mógłbyś zrobić na małej działce. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 30.07.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 kupuj i potem sama ją podzielisz i odsprzedaz z zyskiem po paru latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.07.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Kupuj.Po postawieniu parterowego domu na działce ok. 1000m2 wydaje mi się, że mało miejsca zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 31.07.2006 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Kupuj! Duży może więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wawa 31.07.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Mam około 30 arów i wcale nie jest dużo. Ale rozumiem Twoje rozterki związane z ceną. To naprawdę potrafi zaboleć. Jeśli masz taką możliwość to kupi, podziel i odsprzedaj. Przy dzisiejszym tempie wzrostu cen ziemi możesz na tym jeszcze zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tencik 31.07.2006 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Też masz kłopot. Jesli jak piszesz - to jest to - to bierz! To tylko otwiera nowe mozliwości. Jak Ci sie kasa skonczy to podzielisz, odsprzedasz z zyskiem drugą połowę. A jak wydolisz finansowo to otworzysz sobie tam jakis biznes, wybudujesz kort tenisowy, wykopiesz staw na rybki albo zrobisz jedna z tysiąca innych rzeczy których nie mógłbyś zrobić na małej działce. Powodzenia. Kłopot polega głównie na pytaniu czy warto dać aż tyle za działkę . Myślałam początkowo o kwocie o połowę niższej. Poza tym trochę przeraża mnie koszenie takiej powierzchni. Ale z drugiej strony tak jak napisałeś - większe możliwości w przyszłości i ewentualne podzielenie kuszą. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tencik 31.07.2006 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Dzięki za wszystkie odpowiedzi - utwierdziły mnie w decyzji, że warto dać jednak więcej. Pzdr, Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MST 31.07.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Wcale nie musisz zagospodarować całej działki. Możesz zostawić np 15a i jeśli miejscowy plan na to pozwala, przeprowadzić podział, celem późniejszej sprzedaży. Zapłacisz tylko geodecie, a co zrobisz z tym kawałkiem ziemi, to Twoja sprawa. Jeśli nie ma planu, warto taki podział zrobić przed jego uchwaleniem, bo działka budowlana istniejąca przed jego uchwaleniem będzie zatwierdzona, a jeśli po uchwaleniu dadzą np. minimnalny areał 20a, będziesz miał/a problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_K 31.07.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam. Mamy dokładnie taką działkę jak ty piszesz: 28x100m, nie wydaje się taka wielka... może dlatego że będziemy budować duży dom i nasze spojrzenie jest nieco inne... Oczywiście 1500m a prawie 3000m to spora roznica w cenie, ale myślę że pomysl z podziałem i ewentualna sprzedaż w przyszłości to bardzo dobry pomysł... Pozdrawiam. Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 31.07.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 ESKIMOS ma racje, podzielic i odsprzedac z zyskiem zawsze mozesz. Moja jest nieco mniejsza i tez mnie do podzialu namawiaja. Nie zrobie jednak tego, bo trzymam w ten sposob sasiadow z dala. Ale narobic sie co wiosna musze, to fakt. Z drugiej strony sprawia mi to przyjemnosc po godzinach w beznadziejnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 31.07.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Ja mam 43 ary , po ogrodzeniu zrobiła sie jakos taka mała, ale wiem,ze jak mi kasy nie styknie to choć mam mozliwośc rozważenia sprzedazy części. Choć obecnie tego nie planuję. O RANY ZOSTAŁAM ELITĄ FORUM- WCALE TAK SIE NIE CZUJĘ, TYLE RZECZY TO DLA MNIE CZARNA MAGIA, ALE DZIEKUJĘ BARDZO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts