Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit poniemiecki

Alex179

Recommended Posts

Niedawno zakupiłem stary poniemiecki dom... w wiekszości pokoi jest nowy tynk i wszystko gra natomiast jeden z pokoi ma nierówny syfit, wiele warstw farby oraz przy oknie oraz w rogu tynk na syficie zaczyna pekać oraz oddzielac sie od trzciny. Chciałbym w tym pokoju panele sufitowe i chciałbym wiedzieć czy musze zrywac te trzcine z tynkiem od desek czy moge poprostu to co odpada zbic i zamontowac stelarz drewniany przykrecajac do przez tynk do desek pod trzciną?

z góry dziekuję za info:)

Zerwij trzcinę i dechy też. Znajdziesz na nich pokłady mysich g...... Nieprzyjemna robota. Ruszt będziesz mógł przykręcić do belek, a przy okazji sprawdzisz czy belki są OK i czy któraś nie wymaga wymiany.

tomek1950 ma racje jak wyjmiesz polepe to przy okazji odciązysz belki stropowe o jakies pare ładnych ton...czyli wiadereczko szufelka i do roboty :) oj zabawy sporo. aha jak dodasz stelaż drewniany to wysokosc pomieszczenia zmniejszy sie drastycznie... pozdrawiam i do boju...

Jak obliczałem to gliny na stropie było w mojej chałupie około 20 ton.

Pisałem o jednym pokoju reszta jest nawet pomalowana swiezo, chciałem zapytać czy moze samo zdjecie sieczki i tynku i do desek 1-3 cm stelarz wystarczy na panele a takie drastyczne sprawy to jak sie raczej dom remontuje na calego, dzieki za porade jednak i za tak szybka reakcje:)

Możesz.U mnie było to samo,przykręciłem ruszt bezpośrednio do tynku(pod spodem trzcina i deski)na ruszt regips i tak już z 8lat i nie pęka

Odciążanie stropu może prowadzić własnie do pękania tynkow.Jeżeli uznasz że strop zdrowy to nie ma sensu sie nie potrzebnie narabiać.

Wracajac do sprawy:) strop napewno jest wporzadku, poddasze niezaadoptowane i narazie nie zamierzam, chodzi o to ze jeden z 5 pokoi jest z takim sufitem obwisa okolo 2 - 3 cm nierowny chciałem zrobic stelarz przykrecony do desek poprzez tynk bo do samego tynku to sie nic by nie trzymalo, potrzebuje takie cos na 3-4 lata potem to wszystko zbije do desek jak trzeba ale narazie niema poco, pytam tez czy jest dobrze na przyszlosc oczywiscie wybierac polepe ze stropu np nad jednym pokojem czy to nie wplywa zle na dociazenie konstrukcji staje sie to nierownomierne

... potrzebuje takie cos na 3-4 lata potem to wszystko zbije do desek jak trzeba ale narazie niema poco, pytam tez czy jest dobrze na przyszlosc oczywiscie wybierac polepe ze stropu np nad jednym pokojem czy to nie wplywa zle na dociazenie konstrukcji staje sie to nierownomierne

Zrywaj teraz tynk bo za 3-4 lata nie będzie Ci się chciało ;-)

A jak wiadomo to prowizorki są najtrwalsze :lol:

Ja właśnie remontuję dom z 1900 roku i wiem co to znaczy

po zerwaniu tynku przyczep do desek folię na to ruszt i np. płyty gipsowe

Folia zabezpieczy przed sypaniem się z pomiędzy desek śmieci z polepy.

Polepa gliniana dociążała strop żeby nie był tak akustyczny i dawała pewną izolacje cieplną.

Ja jeszcze miałem w części nieużytkowej poddasza dodatkową atrakcję wysypane plewy ( raj dla myszy :wink: )

Po wywaleniu polepy wstawiłem między belki wełnę mineralną a brakujące kawałki podłogi uzupełniłem płytą osb.

W tej chwili nie słychać przez podłogę odgłosów z dołu, natomiast na dole trochę słychać odgłosy chodzenia

ale poddasze to mają być sypialnie.