Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zielonooka moze ty cos skrytykujesz?

spojrzysz fachowym okiem i doradzisz,

w miare szybko musze sie zdecydowac na jakis projekt i wybieram sie do trzeciego z kolei architekta , bo ostatni to porazka

Projektu szukalam przez kilka dobrych miesiecy dosc intensywnie z przerwa miesieczna gdzie juz mialam dosc wszystkiego, a potem orzezwienie umyslu i wybrany domek dlatego wybor jest dosyc przemyslany.

http://www.archeton.pl (projekt MAJA trzeba wyszukac po nazwie)

chociaz po zapamietaniu powinna sie otwierac strona z danym projektem ale ktos tak wymyslil ze otwiera sie caly czs glowna strona archetonu i trzeba ponownie szukac projektu

co za paranoja...

Wstepny plan jest taki ze chce wydluzyc domek o jeden metr w wyniku czego salon sie powiekszy i przede wszystkim kuchnia bo jest naprawde malutka,

przejscie do garazu podoba mi sie ze jest przez kotlownie w ktorej bede pewnie przetrzymywac rozne sprzety a moze zrobie sobie spizarke tez, chce domek koniecznie z takim wykuszem dosc duzym troche bedzie duzo okien do mycia ale moze przezyje bo marzylo mi sie zawsze takie cos i przez te okna bede miala widok na swoj ogrodek

garaz od polnocy salon od poludnia, kuchnia pld-zach, na poddaszu zlikwiduje drzwi balkonowe w kazdym pokoju wystarczaja w zupelnosci jedne drzwi (zastanawialam sie po co po dwoje dzwi i pomyslalam ze moze dlatego ze ladnie to wyglada z zewnatrz tylko)

jeszcze na dole w salonie zlikwiduje dzwi balkonowe od wschodu bo z tej strony nie bede miala duzo miejsca na dzialce poniewaz jest waska

jeszcze nie wiem gdzie garderoby i zastanawiam sie czy nie przedluzyc balkonu nad tarasem zeby byl bardziej osloniety czyli ochrona przed sloncem i deszczem itp

Z gory dzieki serdecznie!!!

• 1 month później...

nie jest tak, źle... wyjęcie konkretnego projektu ze stron Archetonu wymaga odrobiny zachodu ale jest możliwe... dla mnie bólem jest to, że nie można zlinkowac rzutów - ale coś za coś - można sobie je na stronie powiększyć tak, że da się "włożyć głowę do szafy" lub rozmierzyć pomieszczenia i powierzchnie praktycznie co do centymetra (np. żeby wiedzieć ile rzeczywiście powierzchni zajmą krzesła/szafy/łóżka). Niestety ale chyba wszystkie pracownie koloryzują jeśli chodzi o ustawienie mebli i ich rozmiary (okrągły stół i sześć krzeseł w jadalni 5 m2...). Dobra, ab ovo (kliknięcie na obrazek otwiera opis).

http://www.archeton.net/RESOURCES/RYSUNKI/Maja/Maja.jpg

Pozdrawiam

PR

Zielonooka to profesjonalistka, a ja skromny amator. :(

Ale z pasją i pewnym doswiadczeniem. :D

I tez staram sie dobrze radzić. :roll:

Bardzo ładny domek.

No i wreszcie bez tej koszmarnej czterospadowej, drogiej i niepraktycznej czapki z oknami do Boga, goracej latem a ciemnej, bo zaśnieżonej zimą.

Funkcjonalny układ parteru i poddasza.

Przestronny garaż z przejsciem do domu śluzą z kotłowni.+

Nie wiedzieć, po co salon zmniejszony jakąś wnęką drzwiową :o .

Aż sie prosi o wyprostowanie obu ścian salonu z likwidacja wykuszu, co znacznie zmniejszy koszty jednoczesnie zwiekszajac salon :)

A jak lubisz wykusze (nie ma nic za darmo) - bez jego likwidacji a tylko z pewnym przesunieciem.

I obejdzie sie bez przedłużania budynku.

Kuchnia 16,2 m2 - wcale nie taka mała :wink: ale da sie wtedy nieco powiększyć.

Na górze, piękna, widna łazienka.+

Przydatny stryszak.

Dyskusyjny balkon (wiem bo miałem i byłem na nim tyle razy co lat zamieszkiwania :roll: ) a korzystamy głownie z tarasu.

Ciekawe, ale nie wiem czy praktyczne trójkatne lukarny - może jednak niewielkim kosztem (tańsze okna)- zmienic je na tradycyjne :roll:

Powodzenia :D

hmmm...Eskimos...a ja będę miała koszmarną, czterospadowa i drogą (o to bym się spierała) czapkę. I powiem więcej: ŻADEN inny dach nie pasowałby do naszego parterowego domku... :lol:

Dom budujesz dla siebie i jeśli Ci sie podoba - to dobrze wybrałas.

Pozatym piszesz o domku parterowym a to juz zupełnie inna sprawa.

Parterowe domki z kopertowym dachem pod dachówka o niewielkim spadku bywaja urocze i taki pewnie jest Twój.

A ja mam na mysli domki z poddaszem użytkowym .

Tu sprawa wyglada zupełnie inaczej.

Wiem, bo mam taki z nawet ładna, ale strasznie drogą i niepraktyczna czapką, (architekt mnie namówił a że wcześniej miałem dwuspadowy wiec nie bardzo wiedziałem co kupuję :( ).

Ach, gapa - zajrzałem do linka :o Dom dla Ciebie.

Pięękna parteróweczka, zwłaszcza o frontu :D

I bardzo ciekawy rozkład pomieszczeń.

I też mi sie podoba - łącznie z dachem :D

Pozdrawiam.

Zielonooka to profesjonalistka

...i koszmarna gapa :oops: :oops: :oops: :o post z tego co widze 30 lipca... byl pisany wogole go nie zauwazylam :o yyy...przeraszam :oops:

(jak cos ktos chce "rzucic na pozarcie" to prosze zawsze o wiadomosc na priva! - bo ja nie zawsze tu zagladam albo...przegapiam :-? :oops: )

Ale... co do projektu:

- ładnie wejscie i powiazanie z garazem

- nie wiem czy zamiast powiekszania domu o 1m (lub razem z tym powiekszeniem ) nie zlikwidowalabym tego "wciecia w salonie" troche mi jakos tak ...nie pasuje :-?

- kuchnia - jak zauwazyl Eskimos - 16 m2- bez przesady - calkiem spora :)

- zastanawia mnie ta lazienka na parterze :-? ma - z tego co mozna zmierzyc na stronie ...120 cm szerokosci ( :-? ) ...i jest ślepa....

:-?

- gora - ok, drzwi podwojne sa bez sensu faktycznie (tym bj ze zabieraja) miejsce.... a dwa w obu pokojach sa i lukarny i okna polaciowe wiec te drzwi nie sa jedynym zrodlem swiatla

-zastanowilabym sie nad zmiana lazienki z pok tym po przeciwnej stronie - nie wiem czy duza lukarna łazienki od frontu jest najlepszym pomyslem :wink: zwl ze pokoj w tym momencie wypada od wschodu i ma"tylko" dwa dachowe ...(chociaz tam jest sauna jakas wiec moze po zmianie by sie nie zmiescila) po prostu bym sie zastanowila i tyle :)

- na koniec.... pytanie.... :wink: :lol: nad garazem przewidziano jakies pomieszczenie (nawet na elewacji widac tam okienka) pytanie brzmi : jak sie do tego pomieszczenia dostać ???:o :wink: :lol:

W tym projekcie moim zdaniem:

- nie wykorzystano miejsca pod schodami, a mozna tam zrobić zabudowę dostępną od strony pokoju

- łazienka na parterze nie dość że ma zły kształt to jest w złym miejscu. wybierając projekt zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy jak niefortunnym pomysłem jest umieszczenie kibelka przy salonie. Dobrze że ten jest za ścianą nośną. Jezeli łazienka ma mieć taki kształt, nie musi mieć okna to wejscie powinno być na dłuższym boku

- wszyscy goście wchodząc do salony będą podziwiali kurz na telewizorze

- nie przemyślano ułozenia kominka/ telewizora. jak dla mnie powinne sie zamienić miejscami bo jak są goście czyli obsadzony jest cały komplet wypoczynkowy to ogień powinni widzieć wszyscy a gdy nie ma gości czyli np fotele są wolne to można oglądać telewizor. A że najdalszy kąd do telewizora to ponad 5 metrów to chyba trzeba by mieć 32 cale, do tego przemyśleć kąt żeby się klinkiety i okna nie odbijały

Zamiast zwiększać budynek bym wyprostował ścianę przy salonie i jadalni i ten stół przeniósł w stronę salonu. ładnie zorganizowana góra, zwłaszcza gdy wejście do domu będzie od strony północnej. Gorzej ze sypialnia rodziców jest mniejsza niż pokój dziecka i ze drugi pokój dziecka jest taki mały. Uważam ze pokój dziecinny po podłodze powinien miec od 10 do 15 metrów. Duże powierzchnie są przy małych bałaganiarzach nie do opanowania ;-)

. Jezeli łazienka ma mieć taki kształt, nie musi mieć okna to wejscie powinno być na dłuższym boku

wejscie do kibla z salonu? :o :lol:

tak jak na scenie wychodzimy i ci co siedza na fotelach i np podziwiaja ogien na kominku od razu moga nam bic brawo :lol: :lol: :lol:

no sorry :lol:

- nie przemyślano ułozenia kominka/ telewizora. jak dla mnie powinne sie zamienić miejscami bo jak są goście czyli obsadzony jest cały komplet wypoczynkowy to ogień powinni widzieć wszyscy a gdy nie ma gości czyli np fotele są wolne to można oglądać telewizor. A że najdalszy kąd do telewizora to ponad 5 metrów to chyba trzeba by mieć 32 cale, do tego przemyśleć kąt żeby się klinkiety i okna nie odbijały

zaraz, zaraz :lol: - ustawienie mebli w projekcie jest schematyczne - i nie zobowiazujace do niczego Inwestora :lol: (przy okazji - niektorzy nie maja kurzu na tv :wink: )

Gorzej ze sypialnia rodziców jest mniejsza niż pokój dziecka i ze drugi pokój dziecka jest taki mały. Uważam ze pokój dziecinny po podłodze powinien miec od 10 do 15 metrów. Duże powierzchnie są przy małych bałaganiarzach nie do opanowania ;-)

czemu gorzej?! sypialnia nie moze byc za mala bo bedzie niewygodna ale tez nie za duza bo tam sie glownie spi :wink: (no ok czasem inne fajne rzeczy robi :wink: ) ale generalnie zycie doroslych odbywa sie w salonie kuchni itp.

Dla dzieciaka czesto taki pokoj to "jego miejsce" - i na zabawe i na balagan itp i nie moze byc za male :wink:

dwa - ten niby " maly " pokoj ma wlasnie 14,9 m2 po podlodze.... wiec jak to jest jest "taki maly" czy " w sam raz" :o :lol:

Aha - zapewniam ze duzo gorzej wygladaja rozwalone klocki i zabawki w malym pomieszczeniu niz w duzym :)

No :wink:, nie do końca bym sie z Toba zgodził. :roll:

- nie wykorzystano miejsca pod schodami, a mozna tam zrobić zabudowę dostępną od strony pokoju

Dopiero mieszkancy go wykorzystają. Projekt nie musi tego zawierać. Przecież nie bedzie tam łazienki (niepotrzebne instalacje wodno-kanalizacyjne), a będzie to raczej schowek (np. na odkurzacz czy inny osprzet domowy).

- łazienka na parterze nie dość że ma zły kształt to jest w złym miejscu. wybierając projekt zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy jak niefortunnym pomysłem jest umieszczenie kibelka przy salonie. Dobrze że ten jest za ścianą nośną. Jezeli łazienka ma mieć taki kształt, nie musi mieć okna to wejscie powinno być na dłuższym boku

Tu masz nieco racji - przydałoby sie okno, ale nie mozna mieć wszystkiego naraz (chyba że w ERZE :D ).

Co do powierzchni (4m2) i kształtu, to jest on optymalny, zważywszy, żę właściwie jest to WC z natryskiem. Łazienka właściwa jest na górze :)

Wejscie na dłuższej ścianie rozbiłoby tylko jej logiczny układ (umywalka,sedes,natrysk)

Gdzie Ty widziałeś kurz na telewizorze. :o

Współczesny telewizor ma górną sciankę o szerokości 3-4 cm.

Trzeba by było chyba parę lat nie sprzątać. :o

No, ten problem, rozwiazuje likwidacja tej wnęki drzwiowej w salonie którą zaproponowałem :roll:

A zanim ten domek zostanie zasiedlony - telewizory domowe poniżej 42 cali stana sie przezytkiem.

Mam taki i ogladam z odległosci ponad 5 metrów i już wydaje mi sie za mały :(

I nic sie w nim nie odbija, nawet w słoneczny dzień, minmo że stoi naprzeciw ogromnego okna :D

Co do reszty - zgoda, z tym że ten dom jest raczej pod działke zachodnią, choc może też byc pod południową.

Pozdrawiam.

Jeśli mogę się niesmiało wtrącić to bym zmieniła schody zabiegowe na takie z podestem, ja tak zrobiłam i są o wiele wygodniejsze nie tylko do wykończenia :lol:

Bardzo słuszna uwaga. :D

Zabiegowe schody są niewygodne, ale zajmuja mniej miejsca, więc trzeba by wyliczyć, czy z podestem sie zmieszczą.

Ale warto spróbować :D