pan_piotr 31.07.2006 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Cześć Chciałbym się upewnić czy dobrze zamierzam zrobić.http://kni.prz.edu.pl/fd/projekt.jpg Mam następujący projekt domu i chciałbym się dowiedzieć czy powinienem ściągnąć humus spod miejsc gdzie będę wylewał płyty.Bo po rozmowie z wykonawcą on twierdzi ze nie trzeba bo i tak będę później musiał ta ziemie która wyciągnąć zastąpić taką sama lub podobną(czyli innym humusem) bo to jest spowodowane tym ze dom będę podnosił zgodnie z wyżej pokazanym projektem nasypac 45 cm do góry.Czekam na wasza opinie. Za wszystkie rady wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 31.07.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Bzdura. Usunięty grunt zastępuje się gruntem niespoistym - piasek,żwir,tłuczeń - około 30 cm, zagęszczać mechanicznie i układać zaraz po usunięciu humusu , jeśli nie to przed samym zasypaniem nowym gruntem trzeba wierzchnie około 10 cm usunąć z reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kobzi 31.07.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam,jeśli ziemia z wykopów jest na zewnątrz fundamentu, czyli masz łatwy dostęp do humusu to lepiej go zdejmij, wystarczy około 20-30 cm. Najlepiej jest to wykonać jeszcze przed rozpoczęciem wykopów. Jeśli wykop kopiesz koparką wystarczy aby przed kopaniem operator koparki zepchnął ją na boki, tak aby w miejscu gdzie będzie kopany fundament była zdjęta warstwa humusu. Jeśli tego nie zrobiłeś, nie przejmuj się jęśli nasypiesz do wewnatrz około 40 cm piachu ponad grunt to nic złego nie powinno się stać. Generalnie chodzi o to aby warstwa humusu czyli ziemia z znajdujęca się w niej roślinnością i inne organizmy rozkładając się z upływem czasu nie tworzyły nieprzyjemnego zapachu oraz że warstwa humusu pod naciskiem może się nieznacznie zapaść. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 31.07.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Ja polecam zdjąć humusa. Zależy jaki grunt masz pod humusem, ale w przypadku konieczności nawiezienia dodatkowej ziemi wokół domu (na zewnątrz) będziesz sobie dziękował, że zdjąłeś humus (zawsze to kilka set złotych taniej wykorzystać swój humus niż przywozić od kogoś innego --> no chyba, że twój humus to po prostu piasek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogas 01.08.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Według mojej wiedzy nie powinno posadawiać się budynków na humusie! Humus to również materiał organiczny, który - jak wiadomo - jest ściśliwy, znajdują się w nim grzyby, glony, etc - to po prostu żyje, (gnije, etc). Chyba więc nie chcesz na takim materiale stawiać chałupy ?! W jednym z ostatnich Muratorów było coś na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 20.08.2006 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 przeciez i tak zwykle wsypuje sie do fundamentu piasek sporo betonu styropian pape lub folie pzreciez te wasz ewyimaginowane zyjątka tego wszystkiego nie przejdą jesli chodzi o scisliwosc to sie to wszystko i tak zageszcza przed betonowaniem a pozatym wiele lat ludzie zyli mając klepiskow domu i co lepsze byli duzo zdrowsi i szcesliwsi niz teraz pozatym człowiek pochodzi z ziemi i doniej wróci wiec ma z ziemią sporo wspólnego tak więc kto che to sciąga kto nie chce to nie sciąga tak jak na sprawdzianie heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 20.08.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 przeciez i tak zwykle wsypuje sie do fundamentu piasek sporo betonu styropian pape lub folie pzreciez te wasz ewyimaginowane zyjątka tego wszystkiego nie przejdą jesli chodzi o scisliwosc to sie to wszystko i tak zageszcza przed betonowaniem a pozatym wiele lat ludzie zyli mając klepiskow domu i co lepsze byli duzo zdrowsi i szcesliwsi niz teraz pozatym człowiek pochodzi z ziemi i doniej wróci wiec ma z ziemią sporo wspólnego tak więc kto che to sciąga kto nie chce to nie sciąga tak jak na sprawdzianie heh Posty piszemy na trzeźwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 22.08.2006 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 czytamy teżja Cie nie obrażam to i Ty mnie nie obrażaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 22.08.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 czytamy też ja Cie nie obrażam to i Ty mnie nie obrażaj W żadnym razie nie obrażam inaczej musiałbym stwierdzić,że próchnica na zębach to też jakieś wyimaginowane żyjątka Wychodz z założenia ,że jak nie mam o czymś pojęcia to nie plotę głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 22.08.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 czy nalezy sciagac humus pod taras?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts