Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy muszę uprawiać działkę rolniczo

FREDY

Recommended Posts

W trakcie załatwiania pozwolenia na budowę musiałem załatwić odrolnienie fragmentu mojej działki. Do 500m2 to odrolnienie jest bezpłatne. W planach zagospodarowania działka jest określona jako budowlana Bp. Dowiedziałem się że na reszcie działki muszę uprawiać rolniczo - tzn nie mogę mieć drzewek iglastych czy trawy. Tylko drzewa i krzewy owocowe, oraz warzywa. Powinno być w przeliczeniu ok. 600 drzewek owocowych na 1ha. Podobno odnosi się to większości działek które nie były odrolniane. Słyszałem już o kontrolach zagospodarowań ogrodów.

Cześć!Z tego co wiem jako działalność rolniczą uznaje się też sadownictwo, warzywnictwo, kwiaciarstwo, nasiennictwo, szklarnie, grzyby itp .Ogródki działkowe w planach zagospodarowania przestrzennego traktowane są jak tereny rolne(ogrodnictwo) a nie jak rekreacyjne.Normy zagęszczenia sadzonek to napowno używa się przy wypłacie odszkodowań za zniszczenia i przy uprawach państwowych opłacanych z budżetu.Ale ,żeby pratnej osobie dyktować ile ma mieć kłosów zboża na swoim polu to uważam jest sprzeczne z konstytucją. W Polsce leżą tysiące hektarów gruntów rolnych odłogiem a nie słyszałam o żadnym przypadku, aby właściciel był zmuszony do odrolnienia lub płacił karę za nieuprawianie ziemi.

• 12 years później...