Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrodzenie - jakie wybrać przy 180m długości

perka

Recommended Posts

Jestem szczęśliwą posiadaczką działki o pow. 1h. Na nasze potrzeby budowlane odgrodziliśmy tylko część płotem tymczasowym i teraz jest dylemat - z czego zrobić ogrodzenie "na stałe". Jeżeli moglibyście mi podpowiedzieć, najlepiej jakieś fotki, będę wdzięczna. Dodam tylko, że jeden bok działki graniczy z lasem i z jednej strony nie chcę zasłaniać tego pięknego widoku a z drugiej , wiecie - dziki ... :)

Ja mam działkę 25x80. Niżej podanym sposobem ogrodziłam 80+25m. W Bruk -becie zakupiliśmy bloczki, z których ułożyliśmy murek 2 warstwowy (ok 40cm) - oczywiście na wcześniej wylany fundamencik. Co 2,5m jest wmurowany słupek metalowy. Co 10m jest zrobiony murek też z bloczków. I do tego doszły drewniane sztachety. Kosztowało to niestety ok 20tyś.

Nie odpowiem na pytanie ale napiszę jaki ja zrobiłem błąd. Miałem do zrobienia trochę ponad 100 m ogrodzenia pełnego, brama, furtki i 40 m podmurówki (granica z sąsiadem). Planowany budzet chyba ok. 10.000. Zrobiłem podmurówkę bez zbrojenia - błąd i dałem siatkę ocynkowaną -też chyba błąd. Posadziłem żywopłot ale jest jeszcze mały i żeby osłonić się do drogi na siatkę dałem maty (część z bambua, część z trzciny). Wydaje mi się, że trzabyło od razu zrobić płot ze sztachetami - pewnie nie byłoby dużo drożej.

tanim (niedrogim) a sprawdzonym jest rozwiązanie które sprawdziło się u mnie: siatka druciana z drutu min 3mm ocynkowanego na słupkach stalowych wbetonowanych w ziemię a pomiędzy słupkami wzdłuż całości wkopany krawężnik chodnikowy dotykający siatki od dołu. Super sie sprawdza a kosztuje sporo mniej niź płot. Mam to juz 5 lat i ani sładu rdzy ani podkopów. A siatka ocynk a nie zielona w pcv bo ta potrafi pękac w miejscach zagięc i wdaje się atm rdza. Z ocynkiem nie ma takich problemów tyle tylko aby pamietac o wybraniu grubszego drutu :)

pozdrawiam