Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wprowadzić rurę gazową do budynku

Recommended Posts

Dylemat mały, uzyskanie pozwolenia na budowę wewnętrznej instalacji gazowej to proces czasochłonny. Tymczasem chciałem wykonać ocieplenie oraz tynkowanie elewacji. I tutaj pojawia się moje pytanie - jak zrobić elegancki przepust, żeby później wykonywane prace "gazowe" piękna elewacji nie zburzyły?

W mojej okolicy jest "moda" na szafki licznikowe w ogrodzeniu, a poza tym chciałem rurę w dwóch miejscach do budynku wprowadzać (1 do kuchni, 2 do kotłowni) żeby nie trzeba było "żółtego węża" po pokojach rozprowadzać. I tak się zastanawiam czy da się to jakoś elegancko zrobić, czy też po prostu zostawić kawałki ściany nie ocieplone i po wykonaniu instalacji załatać, bo "pozwoleństwa" przed zimą raczej nie załatwię, a budynek chciałbym "zamknąć" i mieć spokój.

U mnie gość od gazu po prostu wybił dziurę, wpuscił rurę do garażu z boku domu i tyle. A jakbys pogadał z gosciem od gazu by Ci taką rurę już teraz przez ścianę przepuścił? W końcu przepuścić rurę to nie jest chyba problem... Tylko, źe to moze być mostek termiczny...

W mojej okolicy jest "moda" na szafki licznikowe w ogrodzeniu, a poza tym chciałem rurę w dwóch miejscach do budynku wprowadzać (1 do kuchni, 2 do kotłowni) żeby nie trzeba było "żółtego węża" po pokojach rozprowadzać. I tak się zastanawiam czy da się to jakoś elegancko zrobić, czy też po prostu zostawić kawałki ściany nie ocieplone i po wykonaniu instalacji załatać, bo "pozwoleństwa" przed zimą raczej nie załatwię, a budynek chciałbym "zamknąć" i mieć spokój.

Trochę nie tak jak mówisz. Szafka będzie na pewno w ogrodzeniu, lecz kurek odcinający gaz będzie umieszczony na elewacji budynku i z tej skrzynki z kurkiem rura będzie wchodziła do budynku i dalej to już rozprowadzenie po budynku rurą, która nie może być zakryta. Proponuję odpuścić sobie ten gaz i zrobić ocieplenie budynku tak jakby gazu miało nie być :roll:

Trochę nie tak jak mówisz. Szafka będzie na pewno w ogrodzeniu, lecz kurek odcinający gaz będzie umieszczony na elewacji budynku i z tej skrzynki z kurkiem rura będzie wchodziła do budynku i dalej to już rozprowadzenie po budynku rurą, która nie może być zakryta. Proponuję odpuścić sobie ten gaz i zrobić ocieplenie budynku tak jakby gazu miało nie być :roll:

rura z gazem śmiało może być pod styropianem

Acent to chyba tylko u nas tak szybko się załatwia wszelkie pozwolenia bo czytając grupe widze że reszta kraju czeka na pozwolenia miesiącami.

U mnie sktzynka gazowa jest na budynku i rura do skrzynki leci od ziemi po murze do skrzynki, następnie od skrzynki na murze prze 3/4 szerokości domu i wtedy wchodzi do budynku. Oczywiście wszystko zostało przykryte styropianem bez problemowo. Dodam że u mnie gość który wykonywał przyłącz zają się projektem, wykonaniem i odbiorem i to wszystko wykonane w 6 tygodni.