backdraft 31.07.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Czy można nie tynkować Ytonga na zimę co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.07.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 raczej mozna, tyle domów stoi z ytonga nieotynkowanych i to kilka sezonów i nic się nie dzieje , może jedynie zagruntować jakimś zwykłym gruntem, zeby tak nie piło wody i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 31.07.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Ja stawiam właśnie domek i planuje tynki zewn od razu zrobić. TYnk tradycyjny cem-wap a na to farba (w przyszłym sezonie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antoi Zamojda 31.07.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Należy otynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.07.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 raczej tak szczególnie jeśli jest tak wymurowane: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75056&highlight=ytong żeby śniegu nie nawiewało do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 01.08.2006 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Jeżeli to ma być tylko jedna zima to nawet lepiej nie tynkować pod warunkiem że jest ukończony dach i nie będzie lało się bezpośrednio po ścianach. Lepiej wpierw wykonać wszystkie mokre roboty w środku (tynki wew., wylewki) przed tynkowaniem zewnętrznym i dać czas na oparowanie wilgoci. Tak robiłem i jest wszystko o'key. W przypadku kiedy planujemy spowolnić tempo budowy z różnych przyczyn to proponuję tylko zagruntować i zatrzeć Ytong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 01.08.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Ytong to gazobeton.Ściany z gazobetonu (prawidłowo wykonanej) mozna bez obawy nie tynkować nawet przez pare sezonów, pod warunkiem że bezposrednio w nią nie bedzie wciekać woda. Opodal mojej działki, na zapomnianej działce, leży na kupie pod gołym niebem kilkaset bloczków gazobetonowych.Jeszcze tych krótkich (50 cm.) i szarych.Leżą tam sobie ze 20 lat.Przedrosły zielskiem i krzakami.I co?I nic.Powierzchnie maja nieco zmurszałe, niektóre narożniki ukruszone.Pozatym sa całkiem zdrowe i z powodzeniem możnaby z nich wymurować ścianę. Teorie, że jeśli gazobeton poczuje wodę to się zaraz rozsypie - to mity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.08.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Ytong to gazobeton. Ściany z gazobetonu (prawidłowo wykonanej) mozna bez obawy nie tynkować nawet przez pare sezonów, pod warunkiem że bezposrednio w nią nie bedzie wciekać woda. Opodal mojej działki, na zapomnianej działce, leży na kupie pod gołym niebem kilkaset bloczków gazobetonowych. Jeszcze tych krótkich (50 cm.) i szarych. Leżą tam sobie ze 20 lat. Przedrosły zielskiem i krzakami. I co? I nic. Powierzchnie maja nieco zmurszałe, niektóre narożniki ukruszone. Pozatym sa całkiem zdrowe i z powodzeniem możnaby z nich wymurować ścianę. Teorie, że jeśli gazobeton poczuje wodę to się zaraz rozsypie - to mity. Nie tak do końca - wrzuć do rzeki cegłe i BK to zobaczysz, druga rzecz składniki BK i Ytonga z tego co pamiętam nieco się różnią, trzecia sprawa spadek wytrzymałości gazobetonu przy dużym zawilgoceniu - tym niemniej pod dachem jakichś większych problemów nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 01.08.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 No dobrze, ale co z cyklami zamarzania zimą? Czy woda po wieczornym zacinającym deszczyku który nasączył nieco bloczki, zamarazjąc w nocy nie zrobi kuku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kali 01.08.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Dodam jeszcze, że doradcy Ytonga radzą przeczekać pierwszą zimę bez tynku zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 01.08.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 No dobrze, ale co z cyklami zamarzania zimą? Czy woda po wieczornym zacinającym deszczyku który nasączył nieco bloczki, zamarazjąc w nocy nie zrobi kuku? Bazując na moich doświadczeniach - domek z Ytonga przeżył zimę nieotynkowany bez szwanku Od strony zachodniej ściana była regularnie zalewana przez zacinający deszcz, ale z tego co zaobserwowałem w miarę szybko wysychała Jak przyszły mrozy, to na ścianie i wokół okna zrobiła się warstwa lodu Żadnych zniszczeń z tego powodu nie zaobserwowałem Wydaje mi się, że beton komórkowy właśnie ze względu na swoją porowatość dobrze znosi cykle nasiąkania i zamarzania. Spróbujcie wbić grubego gwoździa (hartowanego) w kawałek cegły i w kawałek BK i zobaczcie który pęknie przy wbijaniu pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 01.08.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 ... wrzuć do rzeki cegłe i BK to zobaczysz Po pierwsze to raczej słaby argument, bo zarówno z cegły jak i BK buduje się domy, a nie łodzie podwodne. Po drugie wyjmij oba z wody i zostaw na powietrzu, obojętne czy w lecie czy w zimie "to zobaczysz". Mieszkałem pierwszą zimę w domu z Ytonga bez tynku i impregnatu. Po jednej ścianie ciekła woda z niewykończonego, płaskiego dachu na garażu. Ta ściana widziała więc wodę, lód, wiatry, słońce i co tam jeszcze chcecie. Nic się nie stało - serducho mnie bolało, ale księgowy powiedział "nie" i tyle. Oczywiście nie zachęcam to takich testów na własnej budowie, ale jak mus to mus i nic złego się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 01.08.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 ... wrzuć do rzeki cegłe i BK to zobaczysz Po pierwsze to raczej słaby argument, bo zarówno z cegły jak i BK buduje się domy, a nie łodzie podwodne. Po drugie wyjmij oba z wody i zostaw na powietrzu, obojętne czy w lecie czy w zimie "to zobaczysz". Mieszkałem pierwszą zimę w domu z Ytonga bez tynku i impregnatu. Po jednej ścianie ciekła woda z niewykończonego, płaskiego dachu na garażu. Ta ściana widziała więc wodę, lód, wiatry, słońce i co tam jeszcze chcecie. Nic się nie stało - serducho mnie bolało, ale księgowy powiedział "nie" i tyle. Oczywiście nie zachęcam to takich testów na własnej budowie, ale jak mus to mus i nic złego się nie stanie. Metal - zawsze wycinasz wypowiedzi z kontekstu zmieniając ich znaczenie? Zapomniało Ci się zwrócić uwagę na "tym niemniej pod dachem jakichś większych problemów nie powinno być " druga rzecz nie napisałęm,ze nie jest tak absolutnie tylko cytuję "Nie tak do końca ". Nie zalecane aboslutnie natomiast jest budowanie z gazobetonów na terenach mogących ulec zalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.08.2006 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Metal - zawsze wycinasz wypowiedzi z kontekstu zmieniając ich znaczenie? Zapomniało Ci się zwrócić uwagę na "tym niemniej pod dachem jakichś większych problemów nie powinno być " druga rzecz nie napisałęm,ze nie jest tak absolutnie tylko cytuję "Nie tak do końca ". Nie zalecane aboslutnie natomiast jest budowanie z gazobetonów na terenach mogących ulec zalaniu. Eee tam, zawsze? Nie ma co dyskutować, bo zdanie mamy podobne, a kolejne posty będą tylko wzajemnym "czepianiem się" słówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts