Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekajace drewno na wieche

Recommended Posts

Mam pytanko czy pęknięcie biegnace przez dlugosc krokwi to normalna sprawa?

Wiem, ze drewno jak schnie to peka ale jestem ciekaw waszych doswiadczen na ten temat. Obecnie jestem na etapie wiechy i powoli zaczyna mi sie krew gotowac jak widze te pekniecia na krokwiach?

Jeszcze ta upalna pogoda raczej wplywa bardzo negatywnie na drewno i jak tak dalej pojdzie to chyba w pol mi sie cala ta konstrukcja przelamie :-?

Moze ktos podzieli sie ze mna cennymi uwagami.

W najnowszym Muratorze jest ładnie opisany ten przypadek czy wady drewna i jego przeznaczenie więc polecam lekturę.

rafio-1977 troszkę chyba przesadzasz z tym nieprzejmowaniem przecież to musi być mocne a nie wiotkie i niestabilne. Potem będzie chryja jak koledze zaczną klawiszować dachówki bo więźba pracuje.

Druga sprawa to to, że nie jest winą tartaku, że sprzedaję drewno ledwo przetarte. Przecież to my takie zamawiamy bo stwierdzamy że taka zsezonowana, wysuszona komorowo, cztorokrotnie strugana i zaimpregnowana więźba jest droga i trzeba zaoszczędzić. To my inwesorzy żydolimy kasę i godzimy się na skręconą więźbę i zasłonięcie wad za pomocą podbitki. Ja też będę żydolił ale planuję kupić więźbę wstępnie wysuszoną, struganą i zaimpregnowaną.

Tak na marginesie:

To co się kupuje jest określone w F-rze lub innym dokumencie dostawy.

Jeśli dostawca (sprzedawca) okreslił sprzedany materiał jako więźbę dachową, lub elementy więźby, lub w jakiś inny sposób określił, że to jest więźba - to jednocześnie potwierdził, że dany materiał spełnia warunki normy technicznej, a ta jest dosyć rygorystyczna. W przypadku więźby na dom jednorodzinny 100% materiału MUSI spełniać warunki normy.

Kupujacy ma prawo reklamować każde odstępstwo od normy.

Pozdrawiam

Tak na marginesie:

To co się kupuje jest określone w F-rze lub innym dokumencie dostawy.

Jeśli dostawca (sprzedawca) okreslił sprzedany materiał jako więźbę dachową, lub elementy więźby, lub w jakiś inny sposób określił, że to jest więźba - to jednocześnie potwierdził, że dany materiał spełnia warunki normy technicznej, a ta jest dosyć rygorystyczna. W przypadku więźby na dom jednorodzinny 100% materiału MUSI spełniać warunki normy.

Kupujacy ma prawo reklamować każde odstępstwo od normy.

Pozdrawiam

No w zasadzie masz rację ale wiesz jak to jest papier jest cierpliwy i przyjmie wszystko ale już kilka setek obciążenia może nie czekać na wyrok sądu. Na 99% tartak będzie się zapirał że dostarczył zajefajny surowiec ale był źle przechowywany, namókł i tonownie wysechł więc i popękał.

Fakt, ale istnieje druga strona medalu. Bardzo często z oszczędności nie kupujemy "więźby" tylko "drewno przetarte" lub podobnie i na ten aspekt chciałem zwrócić uwagę. Siłą rzeczy "więźba" musi być droższa. Wybierając warian tańszy, niestety jesteśmy zdani tylko na siebie no i oczywiście porady z tego forum.

Pozdrawiam

Fakt, ale istnieje druga strona medalu. Bardzo często z oszczędności nie kupujemy "więźby" tylko "drewno przetarte" lub podobnie i na ten aspekt chciałem zwrócić uwagę. Siłą rzeczy "więźba" musi być droższa. Wybierając warian tańszy, niestety jesteśmy zdani tylko na siebie no i oczywiście porady z tego forum.

Pozdrawiam

No tak a niestety majstry też nie pomagają. Proponują więźbę świerzą bo to jest im wygodniej a przed inwestorem mówią że taniej. Odrazu zaznaczja że sie troszkę powygina, popęka, tu lub tam będzie krzywo no ale przeciez nikt nad wysychaniem nie panuje toż to czysta natura. Podobnie jest z inpregnatami. Większość impregnuje preparatami solnymi a te o ile mi wiadomo mocno zjadają gwoździki.