Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opaska żwirowa wokół domu

Recommended Posts

bardzo proszę o informacje jak wykonać opaskę ze żwirku wokół domu, ile cm musi być tego żwirku, co pod żwirkiem?

i jeszcze co z wodą z rynny, widziałam u kogoś na forum jak rynna wchodzi do tego żwirka (niestety nie potrafię znaleźć u kogo to było)

z góry serdecznie dziękuję i czekam na pomoc

p.s. mile widziane zdjęcia!!

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jaki znowu drenaż? Drenaż osusza fundamenty domu, czyli chroni przed wodami gruntowymi. Niegdy nie należy wpuszczać tam wody z dachu.

Masz zrobić odwodnienie, czyli pod rynnami studzienki, wyprowadzenie rurami poza obrys domu do np. studni chlonnej.

W związku z tym, ta cała twoja opaska idzie ....................... 8)

...no wlasnie ..... chyba nie ale nie wiem co zrobic

Nie jestem budowlańcem ale wiem, że wodę trzeba odprowadzić.

W handlu są takie gotowe elementy (korytka) do budowy odprowadzenia wody opadowej. Korytka te są zarówno otwarte jak i kryte kratką (droższe).

Nie polecałbym odprowadzania wody bezposrednio rynną (rurą) do ziemi, gdyż to zamarznie :( .

...

jaki znowu drenaż? Drenaż osusza fundamenty domu, czyli chroni przed wodami gruntowymi. Niegdy nie należy wpuszczać tam wody z dachu.

Masz zrobić odwodnienie, czyli pod rynnami studzienki, wyprowadzenie rurami poza obrys domu do np. studni chlonnej.

W związku z tym, ta cała twoja opaska idzie ....................... 8)

ale nie ma gdzie odprowadzic ......

a jakie jest inne wyjscie?

...no wlasnie ..... chyba nie ale nie wiem co zrobic

Nie jestem budowlańcem ale wiem, że wodę trzeba odprowadzić.

W handlu są takie gotowe elementy (korytka) do budowy odprowadzenia wody opadowej. Korytka te są zarówno otwarte jak i kryte kratką (droższe).

Nie polecałbym odprowadzania wody bezposrednio rynną (rurą) do ziemi, gdyż to zamarznie :( .

...

no to chyba utne i zostawie ja

nie bedzie sie stykac ze zwirem

i zrobie w opasce dziurke zeby woda wyplywala z opaski :)

bo narazie innych rur i wyprowadzania wody do studzieniki nie bede robic

z całym szacunkiem Kasztanka - oświecony...olimpie, ja może jeszcze mało wiem - ale dom zbudowałam - i od początku wiedziałam że najważniejszą sprawą dla bezpieczeństwa fundamentów mojego domu była aby woda znalazła się jak najdalej od nich - zwłaszcza z rynien - po ulewach z dachu woda zapełnia mi dwie studnie - każda po 3 kręgi betonowe. :o :o :o

U mnie tez wyglada jakby woda z dachu "podlewala" fundamenty.

Wokol domu jest jednak 5 studzienek w ktorych konczy sie kazda rynna z dachu. System pomp przepompowywuje z nich wode do rowu melioracyjnego. Wiosna w czasie roztopow pompy te chodzily prawie non stop. Nie wiem czy nie bede musial zaopatrzyc sie w generaor pradu , bo jak kiedys wylacza prad w czasie "nadmiaru wody" to zaleje mi piwnice.

Swoja droga pozbywanie sie wody z dzialki uwazam za nieracjonalne i kombinuje jak ta wode zmagazynowac.

A tak wygladaja rynny "podlewajace" fundamenty:)

http://img85.imageshack.us/img85/4583/16rynny520sq4.png

Mam nadzieję, że dobrze to opiszę, bo mąż doglądał tej kosztownej inwestycji (10 godzin pracy kopary - prawie moja pensja :evil: ):

- rynny są połączone czymś w rodzaju kolanek z taką żółtą rurą karbowaną z dziurkami, która jest zakopana w dole wysypanym żwirem;

- ta rura prowadzi do 3 studzienek - kręgów betonowych, które są przykryte i zasypane ziemią.

Tak mniej więcej i po babsku. :wink:

Opaski jeszcze nie mam, ale z tego, co wiem, to chyba się cement miesza z piaskiem, posypuje żwirem i potem polewa wodą - ale głowy nie dam, bo to jeszcze przed nami.

U nas panowie wzieli sie za roboty ogrodowe, bedziemy mieli sciezki zwirowe z kamienia, ktory nazywa sie melafir. Wczoraj kupilam 20 metrow rury drenarkiej, plus jakies inne rury, geowloknine, kolanka. Bedzie zrobione odprowadzenie wody z rynien, drenaz na rabaty.

Przesylam kilka zdjec z 'placu boju'. Wokol frontu i bokow domu bedzie zrobiona opaska zwirowa.

wykonywanie opaski zwirowej: najpierw wszystko bylo wykorytowane, potem podsypane piaskiej kopalnianym, utwardzane:

http://img90.imageshack.us/img90/7020/20060811000435aaya1.th.jpg

Szykowanie podloza pod sciezki zwirowe wokol jednej sciany domu:

http://img90.imageshack.us/img90/7196/20060811000622aagb6.th.jpg

A to gora tego kamienia o nazwie melafir:

http://img90.imageshack.us/img90/3199/20060811000458aavd8.th.jpg