SLAEY 31.07.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam serdecznie, jestem na etapie liczenia kosztów przyszłej budowy. Nie mam projektu. Mam natomiast działkę. Wybrałem wstępnie gotowy projekt i liczę koszty materiałów. W związku z tym mam pytanie co do Silikatów - cenowo są przystępne - ale czy można postawić ściany zewnętrzne z jednego bloczku o wymiarach 250x250x220 + ocieplenie ??? Znalazłem dosyć tanie bloczki i jeśli zacznę kalkulować ścianę podwóną - to już nie jest to atrakcyjne cenowo... Pozdrawiam i dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriej 31.07.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Bloczek + ocieplenie = ściana dwuwarstwowa Bloczek + ocieplenie + bloczek = ściana trójwarstwowa Ściana dwuwarstwowa paradoksalnie często ma więcej warstw od trójwarstwowej wiec jest zbliżona w cenie do trójwarstwowej pod warunkiem, że nie dajesz klinkieru (w 3W). Sciana 2W będzie cieńsza od 3W przy zachowaniu tych samych parametrów. Liczenie, ile wyniesie budowa domu na podstawie cen bloczków może nie być miarodajne... A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.07.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Oczywiście, że może być ściana 2-warstwowa z silikatów. MUSI! Silikat musi być ocieplony. U mnie taka technologia wyszła najtaniej: silikat 18 cm + 15 cm styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 31.07.2006 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Ja liczyłam podobnie ale po zakupie projektu , przeliczałam 3 materiały i styropian i wełnę. inaczej liczysz jak planujesz- masz tylko wstepne rozeznanie inaczej jak juz zaczynasz bo okazuje sie ,że w hurtowni to wszystko inaczej wyglada. chciałam silikaty a zdecydowałam o ceramice- inna cena hurtowa, inna za dowóz, wszystko wyszło inaczej- zblizone ale inaczej. jak ruszysz takie liczenie i rozeznanie sie przyda bo bedziesz wiedział gdzie co i jak. Ale wszystko wyjdzie dokładnie cenowo dopiero gdy naprawdę ruszysz. W każdym razie liczyłam podwójnie pól roku przed budowa i tuż przed rozpoczęciem budowy. Pierwsze liczenie przydało sie do kosztorysu Banku, drugie konkretnie dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.07.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 na ścianach nie zaoszczedzisz , materiał na ściany to mniej niż 5 % kosztów budowy , wybierz jakiś typowy i typową technologię wykonania , jak zdecydujesz się na ściane 2 w (bloczek + ocieplenie ) to tak naprawdę nie ma znaczenia z czego bedą mury , wybierz tańsze. zresztą dużego wyboru nie ma , albo BK , ceramika, lub silikaty , na ścianę 2 w wszystko sie doskonale nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts