jacekot 31.07.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 mam pytanieZ wszytkich znaków na ziemi i niebie , okazuje się że będę zmuszony pożyczyć prąd od sąsiada na start. Czy są jakieś podliczniki które można założyć na gniazdko od którego bede ciągnał prad ? Może ktoś sie orientuje jaki jest ewetulany koszt takiego ustrojstawa ? Może macie jakieś inne doświadczenia w temacie rozliczeń , nie chciałbym aby ktoś był przeze mnie poszkodowany . za podpowiedzi bede wdzięczny Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolka009 31.07.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 zwyczajowo to płaci się sąsiadowi cały jego rachunek i tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 31.07.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Taki sąsiad to dar niebios, jesli nie masz własnego zasilania elektrycznościa.Podlicznik to jakieś 50 zł.Albo podjedź do chłopaków z elektrowni to ci oddadzą jakiś z odzysku za flaszkę. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 31.07.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Moze najpierw pogadaj z sąsiadem Wie ile płaci i będzie wiedział o ile ma większe rachunki. Ja jestem przy sciance kolankowej i sąsiad ostatnio stwierdził że wisze mu 100zł - to prąd od początku budowy. Bubuje z poromuru wiec idzie normalna zaprawa, wieńce, słupki. Betoniarka chodzi cały czas. Nawet jakby chciał żebym mu zapłacił cały rachunek to bym to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 31.07.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Podlicznik to kilkadziesiąt PLN (zależy czy 1 czy 3 fazowy). Mój sąsiad miał mieszkanie na wynajem a w nim taki właśnie podlicznik. Podłączyłem się do niego i zapłaciłem za prąd już 70PLN (200m2, fundamenty, ściany, dach, tynki wewnętrzne).Inwestycja w licznik jest zatem całkowicie nieopłacalna a koszt prądu to około 0,07% kosztów jakie do tej pory poniosłem. Nawet gdyby sąsiad zażyczył sobie pięciokrotnej opłaty (za mnie i za siebie) nie zrujnowałoby to mojego budżetu na inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 31.07.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 zwyczajowo to płaci się sąsiadowi cały jego rachunek i tyle pozdrawiam Popieram i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.07.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 odemnie pozyczało prąd 2 sąsiadów , rachunek dzieliliśmy równo na 3 cześci , bo tak było sprawiedliwie bez licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 31.07.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Najlepiej się umówić, że później oddasz Jeżeli sąsiad płaci małe rachunki to dla świętego spokoju i dobrej współpracy partnerskiej faktycznie warto zapłacić cały rachunek. Poza tym czy pożyczanie prądu nie jest czasem nielegalne? Tak coś mi się obiło o uszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 31.07.2006 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Najlepiej się umówić, że później oddasz Jeżeli sąsiad płaci małe rachunki to dla świętego spokoju i dobrej współpracy partnerskiej faktycznie warto zapłacić cały rachunek. Poza tym czy pożyczanie prądu nie jest czasem nielegalne? Tak coś mi się obiło o uszy... chyba jest nielegalne , ale cóż zrobić jak się nie ma innego wyjscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 31.07.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Stan surowy otwarty wykonany mialem na pradzie z sasiedniego budynku (ciotki). Umowilem sie z nia ze bede jej placil kwote z faktury za prad minus kwota jaka ona najmnijej zaplacila w ostatnim czasie. Zaplacilem jej 200zl w przeciagu pol roku. pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.07.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Oczywiście jest nielegalne. Ale jest też powszechne i nie słyszałem, żeby kogoś za to ukarali. A karzą tego, który udostępnia prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 31.07.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Trudno się dziwić przecież stawka C11 budowlana jest 2 razy droższa niż G11 dla budownictwa jednorodzinnego. Tak więc pożyczając sobie prąd nie pozwalamy ZE zarobić co w Polsce jest oczywiście karalne. Pomijam tu kwestie bezpieczeństwa ponieważ zabić może tak samo własny prąd co sąsiada. jeszcze żeby ZE chciał zarabiać , u nas była taka sytuacja że ja miałem na działce starą prowizorkę , a jak sąsiedzie chcieli zrobić swoje prowizorki , to ZE odwówił , ze względów technicznych, za mały transformator czy coś takiego.... i co z tego że chcieli płacić jak nie mogli ... więc pożyczalismy sobie ile wlezie i nikt się nie czepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 31.07.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Może obok buduje się ktoś sławny ?? U mnie na nową "złodziejówkę" gdzie lekarze i radni się budują niespodziewanie dało się dociągnąć gaz (choć wcześniej nie było szans bo rurki w drodze za małe). Ostatnio zrobili chodnik (niby do kościoła bo jest blisko ale przez 20 lat nie robili tego chodnika a teraz ...). IV RP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 31.07.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 U mnie również było "nielegalnie" Byłem gotowy pokryć sąsiadowi cały rachunek, ale chciał tylko różnicę, między tym ile zapłacił a płacił zazwyczaj . Kosztowało mnie to około 100 zł (do stanu surowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 31.07.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam A na jakiej podstawie mówicie, że prąd na budowę od sąsiada to nielegal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 31.07.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam A na jakiej podstawie mówicie, że prąd na budowę od sąsiada to nielegal? W umowie masz to napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 31.07.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Ja jestem przy sciance kolankowej i sąsiad ostatnio stwierdził że wisze mu 100zł - to prąd od początku budowy. Bubuje z poromuru wiec idzie normalna zaprawa, wieńce, słupki. Betoniarka chodzi cały czas. U mnie podobnie, murują szczyty (i betoniarka chodzi cały czas ) W tym roku mam własną prowizorkę i poszło dotąd 61kWh - można sobie policzyć koszty. Rok temu fundamenty robiliśmy na pożyczonym prądzie i pożyczonej wodzie - umówiliśmy się z sąsiadką na ryczałcik na koniec - nadwyżkę ponad standardowe rachunki. pozdrawiam Brzuzens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 31.07.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 My będziemy na 100% pożyczać od sąsiada,myślałam o zapłaceniu całego rachunku,jak to będzie w rzeczywistości jeszcze nie wiem,mam nadzieje ,że dogadamy się napewno. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 01.08.2006 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Witam Witam A na jakiej podstawie mówicie, że prąd na budowę od sąsiada to nielegal? W umowie masz to napisane. W jakiej umowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.08.2006 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Przyłączeniowej (czy tam o przesył energii) Pewnie jeszcze nie masz umowy to nie czytałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts