Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za stan surowy zamkniety?

Recommended Posts

Kochani pomozcie mojej Tesciowej ,ktora nijak nie wie jak obliczyc ile pieniazkow musi wydac za stan surowy zamkniety. Oto fakty:

Powierzchnia calkowita: 248m

Powierzchnia zabudowy:128 m

Powierzchnia uzytkowa:128 +24 czesc gospodarcza.

Postawione sa fundamenty,wszystkie zezwolenia wydane i jest jeszcze kupiona dachowka na dach.

Ile pi razy oko wyjdzie material na postawienie stanu surowego zamknietego,nie liczac ekipy,dachowki na dach i wylania fundamentow ,ktore juz sa?

Dzieki z gory za odpowiedz

Pawel i Tesciowka

Moim zdaniem można szcunkowo kalkulować tak:

- materiał na ściany (około 200m2 na tę powierzchnię) w zależności od rodzaju od 10.000 do 22.000,-

- wieńce, nadproża (z robocizną) od 10.000 do 20.000,-

- więźba (dach) 10.000 do 20.000,-

- stolarka otworowa od 8.000,- do 15.000,-

- strop w zależności w jakiej technologii 5.000,- do 20.000,-

Co daje od 43.000,- do 97.000,-

Moim zdaniem można szcunkowo kalkulować tak:

- materiał na ściany (około 200m2 na tę powierzchnię) w zależności od rodzaju od 10.000 do 22.000,-

- wieńce, nadproża (z robocizną) od 10.000 do 20.000,-

- więźba (dach) 10.000 do 20.000,-

- stolarka otworowa od 8.000,- do 15.000,-

- strop w zależności w jakiej technologii 5.000,- do 20.000,-

Co daje od 43.000,- do 97.000,-

sSiwy 12 ale tu chodzi o sam materiał :lol:

Zastrzezenie do wyceny sSiwy12'ego:

-skad taka cena wiencow i nadprozy ? Robia to przeciez murarze w ramach kontraktu, a nie maja placone osobno.

- wiezba od 10tys. PLN? U mnie na dach 350m2 (impregnowana) kosztowala 7tys. PLN i jeszcze podrozowala 150km.

Pozdrownienia dla tych co przeplacili.

No właśnie nadproża i wińce trudno wycenić materiałowo, a jeszcze przy braku danych podstawowych. Założyłem, że reszta robiona w systemie gospodarczym. Być może przeszacowałem, bo to (chyba) nie jest parterówka. Co do więźby (dachu) dodałem wartoś innych materiałów niż sama więźba, bo sama więźba nie wystarczy do stanu zamkniętego.

Ja na stan surowy domu o pow. ponad 300m2 wydalem nieco ponad 50tys. PLN. Jednak jestem z powodu siania herezji regularnie opluwany na forum. Stwierdzilem, ze nie moj cyrk i nie moje malpy.

napisz ile wydałeś na kolejne etapy i z jakiego materiału , jakiego typu dach, czym pokryty , ile materiały ile robocizna, mnie strasznie ciekawi że tak tanio mozna wybudować , na dom mniejszy o 40 m.kw. wydałem na surowy otwarty prawie 100 tyś. fundamenty komplet z izolacją, kanalizacja, chudziakiem i ociepleniem 20 tyś, ściany z ceramiki 15 tyś , strop teriva 15 tyś , dach kompletny więźba , pokrycie , rynny , kopertowy dachówka cementowa 42 tyś, ceny z robocizną ( tylko dach robiła firma , a reszta indywidualni wykonawcy )