Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKI KLEJ DO PŁYTEK ??? POMÓŻCIE!!!

malutka123

Recommended Posts

Musze zamówic klej do płytek które maja byc układane w łazience w bloku z płyty. Płytki sa dosc duże bo maja 65,1 na 32,5 . Część płytek/mozaiki/ tez bedzie układane na nowej sciance kartonowo - gipsowej. Wiem tylko tyle, ze ma to byc klej elastyczny, w sklepie zaproponowano mi dwa: jeden glazurnik zwykły za 15 zł za worek a drugi az za 51 zł za worek. I zgłupiałam, doradzono mi, że ten drozszy ale kurcze podobno tam pójdzie z 10 worków to wyjdzie ponad 500 za same kleje :( Doradzcie mi czy wybrac ten droższy czy ten tańszy w zupełności wystarczy???

Jeżeli kleje to tylko elastyczne np.Ceresit 17 ,Sopro no 1 ,Mapei.Na łazienke pójdzie ok.4 worków więc nie warto oszczędzać.Kleje zwykłe kosztują ok.15.- za worek więc co tam moze być w środku jezeli nie sam piach-produkcja ,transport,marże sprzedawców kosztują więcej.Jestem wykonawcą więc wiem jak zachowuje się płytka przy klejeniu i póżniej po wyschnięciu szczególnie gdy trzeba z jakiś powodów ja wymienić.Jeżeli jednak sytuacja zmusza do klejenia na kleju zwykłym -to podstawa bardzo dobry grunt (najlepiej tej samej firmy) i tylko w środku pomieszczeń.Na zewnątrz tylko kleje elastyczne.

Ja kupowałem kleje różnych firm. Sporo tego potrzebowałem bo mam 3 łazienki, pół parteru w płytkach, kuchnię i garaż o pow. 50m2 i trochę na zewnątrz. Brałem Mapei, Sopro i Ceresit. Na podłógówkę i na zewnątrz elastyczny a na ściany zwykły. Generalalnie to majster najbardziej był zadowolony z Mapei i Sopro. Ze względu na cenę najwięcej poszło Sopro.

Na twoim miejscu nie ryzykowałbym z tanimi klejami - za dużo potem może być problemów gdy coś się zacznie sypać po jakimś czasie.

Może zmień sklep - czy oni tylko te 2 firmy mają? Poszukaj coś pośredniego. Ale musisz sie liczyć, że dobry klej elastyczny kosztuje około 50 zł za worek.

Raru1 na łazienkę tylko 4 worki kleju? U mnie poszło 5 worków, a łazienka niewielka i płytki tylko w tzw. strefach mokrych i na podłodze (łazienka nie była wcześniej tynkowana). Chyba zbyt optymistyczne dane podajesz. No chyba, że mój fachowiec podkradał mi klej? :o

4 worki - przy ścianach tynkowanych-wystarczy spokojnie na 20 -25 m2 płytek układanych na grzebień 8,czyli warstwa kleju taka jaką zaleca producent każdego kleju.Przy braku tynków kleju pójdzie 2 lub 3 razy więcej i stąd ta różnica.

Witam.

Zdecydowanie polecam kleje elelastyczne Mapei i Sopro. Grunt tez oczywiscie bardzo dobrej jakosci. Nie rozumiem ludzi ktorzy oszczedzaja na kleju, to przeciez bardzo wazne ogniwo. Potem zaczynaja sie placze, ze plytki odpadaja i tym podobne problemy. Dobrej jakosci kleje niestety nie sa tanie, ale daje to nam gwarancje, ze z plytkami nic zlego nie bedzie sie dziac, oczywiscie jesli mamy tez rozsadnego fachowca. Generalnie za klej odpowiada glazurnik, jesli taka osoba proponuje najtansze kleje, to bardzo bym powatpiewal w jego fachowosc. Zasada jest taka- Albo dobrze, albo tanio.

Na temat zuzycia nie ma co sie wypowiadac jesli nie widzi sie pomieszczenia w ktorym uklada sie glazure. To, czy zejda 4 worki, czy 6 juz nie ma wiekszego znaczenia. Najpierw trzeba odpowiednio przygotowac podloze, wyrownac w miare mozliwosci i dopiero zastanowic sie nad tym ile bedzie potrzeba kleju. Wielu glazurnikow rowna poprostu sciany w momencie ukladania plytek, co powoduje czesto ogromne zuzycie. Dobrej jakosci kleje takie jak wspomniane Mapei i Sopro nadaja sie do grubszej warstwy kleju, choc ja do konca nie jestem tego zwolennikiem. Te kleje poprostu bardzo rownomiernie "ciagna" plytke natomiast jakas taniocha za 15-30zl przy grubszym nakladaniu powoduje nierownomierne wysychanie kleju i czesto jest efekt miejscowego zasysania plytek. Widac poznej jak plytki zapadaja sie na rogach co bardzo psuje efekt calosci.

Zastanow sie czy naprawde warto na tym oszczedzac.

Witam.

. Najpierw trzeba odpowiednio przygotowac podloze, wyrownac w miare mozliwosci i dopiero zastanowic sie nad tym ile bedzie potrzeba kleju. Wielu glazurnikow rowna poprostu sciany w momencie ukladania plytek, co powoduje czesto ogromne zuzycie. .

Cześć.Masz całkowitą racje z tym że ja miałem na myśli ściany już uprzednio przygotowane do klejenia.Równoczesne klejenie i równanie ścian to wg.mnie technologiczna porażka gdyż powoduje to właśnie zbyt duże zużycie kleju,wpływa na jakość położenia a przedewszystkim może spowodować tzw.pajączka szczególnie widocznego na płytkach szkliwionych spowodowanego napręzeniami w zbyt grubej warstwie kleju.Do tego żaden producent lub importent nie uzna reklamacji jeżeli zobaczy np.1cm kleju pod płytką.Pomieszczenia mokre najlepiej wytynkować wcześniej tynkiem cementowo-wapiennym i jest spokój na lata.