Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co sądzicie Państwo o projekcie Lipińskich? http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53691&keys=1&offset=8&backcmd=Collection Od dawna rozglądam się za projektem domu parterowego mniej więcej tej wielkości, ze spadzistym dachem (warunki zabudowy) i kawałkiem zadaszonego tarasu. Większość projektów odpada, bo działka ma wjazd od południa. Bardzo proszę szanownych Forumowiczów o zerknięcie i ocenę pod kątem ekonomiczności budowy i wygody użytkowania. Potrzebuję potwierdzenia albo wiadra zimnej wody, bo mi się niezwykle podoba, chyba przez te bryłę elkowatą.

Ja od kilku (a może już -nastu?) dni jestem zauroczona bardzo podobnym projektem LMB 38 (brak bocznego tarasu, za to trochę większy salon, natomiast reszta taka sama jak LMB 10). I sama bym chętnie poczytała coś optymistycznego na temat tych domków :) Tak więc mam nadzieję, że we dwójkę będzie nam się raźniej czekać na jakiś odzew :) Pozdrawiam!

Witaj Yola! Obejrzałam LMB 38, faktycznie niewiele się różnią. Dla mnie na plus są: sensowne wejścia do mniejszych sypialni, kominek i bardziej ustawny salon. Na minus- kilka cennych (dosłownie) metrów i brak tego minitarasu zadaszonego. Ale w obu pozostaje i to co mi nie pasuje - to WC dostępne tylko z przedsionka. Myślę, że w użytkowaniu nie bardzo, rysuję jakby wejście zrobić jednak z holu, tylko to usytuowanie komina... Nie wiem, może piec można na tej ścianie od kuchni, wtedy drzwi na węższej ścianie WC... Zastanawiam się też, jak tu jest rozwiązana sprawa wentylacji dużej łazienki, bo nie ma komina, więc czyżby tylko okno? Nie znam się. Spróbuję zapytać mailem w biurze Lipińskich. Pozdrawiam!

Dla mnie minusy w tym domu:

1. To wejscie do łazienki z wiatrołapu, na pewno niezbyt komfortowe, zwłaszcza w zimie.

2. Salon mały, inne pomieszczenia przy tym metrażu przyzwoite a tu ani kominka ani stołu dużego jadalnego nie mozna postawić.

3. Brak pomieszczenia gospodarczego, piec w łazience (ogrzewanie więc gazowe lub elektryczne). Nie możesz zrobić jakiegoś innego ogrzewania na paliwo stałe (ale może nie chcesz).

4. Brak garażu ale to może ci niepotrzebne albo chcesz wolnostojący.

Plusem tego domu jest to, że przy niedużej powierzchni użytkowej jest dobrze zaplanowany. Pomyśl tylko,że jakis budynek gospodarczy musisz mieć, bo gdzie schowasz np. kosiarkę.

Dzięki za opinię. Garaż rzeczywiście planujemy wolnostojący, kształt działki to wymusza. Co do kominka, to mam nadzieję, że autorzy przewidzieli i taką wersję projektu; zdziwiłabym się, gdyby tego nie zrobili. Chyba się tam jakoś zmieści, co? Najgorzej z tym WC/gospodarczym. Może by tak wiatrołap razem z wejściem trochę kopsnąć w prawo, z jego powierzchni wykroić coś na WC i zrobić wejście z holu. Ale to już zmiana na elewacji. Jak nie urok... :roll:

Hej Aguś!

Jeśli chodzi o różnice między "naszymi" (?) projektami to rzeczywiście najbardziej doskwiera mi metraż LMB 38. Z wiadomych względów zawsze szukałam czegoś mniejszego... :) Ale ten jest dla mnie skrojony jak na miarę. Wszystko mi pasuje - dlatego wciąż toczę wewnętrzną walkę o te kilka metrów :)

Jeśli chodzi o inne minusy:

* WC z wejściem z wiatrołapu - mnie to za bardzo nie przeszkadza (teraz też tak mam), natomiast w swoich rozważaniach brałam pod uwagę ewentualne przeniesienie tego wejścia do holu, ale wtedy znowu byłoby koło kuchni... Masło maślane:) Będę jeszcze nad tym debatowała.

* Brak zadaszonego tarasu - nie ma dla mnie znaczenia.

* Brak garażu - celowe działanie; dość duża działka, a na niej w przyszłości coś wolnostojącego, a na dzień dobry musi wystarczyć zwykły blaszaczek

* Brak kotłowni - w moim przypadku w grę wchodzi tylko ogrzewanie gazowe, więc jedno zmartwienie odpada...:)

* Wentylacja w łazience - jestem w tym temacie całkowicie zielona, więc w ogóle tego problemu nie dostrzegałam; muszę coś na ten temat postudiować.

To tyle na teraz! Gdybyś doszła do jakiś konstruktywnych wniosków (na plus albo na minus) to mam nadzieję, że się nimi podzielisz :)

Pozdrawiam!

Tak się dziwnie zrobiło, że to forum dotyczy dwóch projektów LMB 10 (link wyżej) i LMB 38 http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=54457&offset=28&keys=1&backmd=Collection

Ja jestem zainteresowana właśnie tym drugim domkiem i wydaje mi się, że on jest dla mnie duuuuży (żeby nie powiedzieć brutalnie- za duży). 120 metrów. Boję się, że polegnę - jak nie przy budowie to przy późniejszej eksploatacji:) Ale może się mylę?

Ten drugi projekt lepszy. W powierzchni użytkowej tylko 8 m2 różnicy a salon większy (miejsce na stół i kominek), w LMB 10 nie zrobisz kominka bo tam nie ma komina (trzeba by robić drugi komin albo rekuperację czy inne cuda). Ja jak bym miała wybierać to LMB 38. Jeżeli macie duże działki i w przyszłości można postawić garaż, czy pomieszczenie gospodarcze to ten dom zupełnie wystarczy. Zostaje tylko jedna wada, łazienka z piecem z wejściem od wiatrołapu, ale w sumie zimą można pobiec do drugiej (jest na tym samym poziomie) :) .

Wielkie dzięki za odpowiedź! Jestem wciąż na etapie wyboru, a wtedy każda sugestia jest na wagę złota :) LMB 38 jest ostatnio moim faworytem, ale być może ma wady, których ja nie dostrzegam, więc cieszą mnie wszystkie opinie (no nie ukrywam, że te pozytywne jakby trochę bardziej :):):) ) Pozdrawiam!

No z tym wjazdem na działkę to nie jest takie proste. Biegałam ostatnio z kompasem po działce, żeby coś ustalić. I z północnej strony nie ma szans na wjazd :) Dodatkowe moje szczęście albo nieszczęście polega na tym, że w grę wchodzą dwie działki, na których mogłabym się budować ... No i nie mogę się zdecydować... Niestety żadna nie ma wjazdu od północy :) Życie jest ciężkie :)Zastanawiam się nad zrobieniem w salonie drugich drzwi (zamiast okna), dzięki czemu lepiej by się domek prezentował względem stron świata. Ale to już melodia przyszłości... W każdym razie dzięki za zwrócenie na to uwagi, bo nie jest to kwestia bez znaczenia dla przyszłego inwestora!

Bardzo ważne z której strony wjazd. Kuchnia od zachodu żle, salon od północy lub wschodu lub północnego-wschodu wiecznie ciemno i ponuro. Jak będziesz wiedziała z jakiej strony wjazd to napisz, może niedużo trzeba będzie zmienić, albo dom ustawić bokiem.

Ważny również jest plan zagospodarowania, jeżeli istnieje u ciebie to przeczytaj jakie domy można budować, jak masz sąsiadów to prawdopodobnie podobne do nich. Ja jak wybrałam projekt to poszłam go kupic i dobrze, że architekt znał plan zagospodarowania tego terenu i powiedział, że takiego domu tam nie zbuduję.

A wiec w skrócie, strony świata i plan zagospodarowania lub jeżeli nie ma należy wystąpić o warunki zabudowy. Wtedy będziesz mieć pewność, że projekt, który kupisz jest właściwy. Ja szukałam ze 4 miesiące projektu i wybrany domek nie odpowiadał warunkom, musiałam zmienić.

OK! Dzisiaj wezmę jeszcze raz kompas do ręki i pójdę w teren, żeby coś konkretnego ustalić :) Co do planu zagospodarowania to w mojej gminie jest uchwalony- mam nadzieję, że tutaj nie będzie żadnych przeciwwskazań ani niespodzianek. Ale też to muszę dokładnie sprawdzić.

Jak będę znała jakieś konkrety - to napiszę!