Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy dla sasiąda

grzesia

Recommended Posts

Kupiliśmy w 2004 roku działkę rolną około 1,4 h.

W 2005 roku w ostatnim momencie ważności decyzji o warunkach zadudowy dostaliśmy pozwolenie na budowę.

Mam pytanie:

Jeżeli obecnie podzielę działkę na dwie działki w taki sposób, aby jedna działka była zbudowana a druga bez zabudowań (tylko rolna) to sąsiad graniczący z wzdłuż mojej nowej działki rolnej będzie mógł się wybudować czy nie?

Gość M@riusz_Radom

Czy budynek jest już postawiony ? Bo jeśli nie, to wydaje mi się, że może być mały problem. Po prostu warunki zabudowy przestaną obowiązywać bo wydane były na całą działkę a nie na jej część.

Choć wolałbym, aby wypowiedzieli się ludzie bardziej zorientowani.,

Obecnie stawiamy fundamenty.

Sąsiad nie występował jeszcze o warunki zabudowy.

Z tego co się orientuję to zmieniły się zasady.

Według Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Art. 61. 1. )

"wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków:

1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu;..."

Według mnie od strony mojej działki nie może się wybudować gdyż działka nie jest zabudowana.

Z budową siedliska sa obecnie zmiany.

Z tego co wim siedlisko może budować obecnie rolnik, który na 5 hektarów, tak jest u nas, być może zależy to od rejonu.

U nas wydzielono w 2003 roku 7 działek powyżej 1 ha. Wszystkie miały decyzję o warunkach zabudowy ważną do 2005 roku.

Kto nie wystapił wtedy o pozwolenie na budowę obecnie ma kłopoty, gdyż musi być spełniony warunek:

1) sasiednia działka zabudowanoa albo w trakcie budowy (musi być dach),

2) dąstep do drogi,

3) media

4) musi wydzielić działkę na zabudowę (odrolnić), z tym nie ma problemu do 30 arów

grzesia

dodam jeszcze że art 65 obowiązującej ustawyo planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym mówi o tym że decyzja wzzt wygasa jeśli wnioskodawca uzyskał pozwolenie na budowę - przecież masz pozwolenie na budowę,

a art 61 ust. 4 wyraźnie mówi że wydanie decyzji wzzt dotyczące zabudowy zagrodowej nie jest związane z warunkami o których piszesz ani nie musi, a wręcz nie może być odrolnienie. Wyłączyć z użytkowania rolnego może tylko plan zag.przestrz. a nie decyzja. Ważna jest tylko powierzchnia gospodarstwa. W praktyce może wyglądać to tak, że ty lub twój sąsiad możesz mieć kilka działek rolnych w tej samej gminie których łączna powierzchnia przekroczy powierzchnię wymagalną i na jednej z nich budujesz zabudowę zagrodową i nic nie odrolniasz. Jedynym legalnym sposobem zbudowania dwóch domów i podziału twojej działki rolnej jest sądowy podział współwłasności,

dusia2006 dzięki bo już się wystraszyłam, że stracę ważność decyzji na budowę.

Może ja już powiem o co mi tak konkretnie chodzi.

Mam nowego sąsiada i wstyd mi się przyznać, ale chodzi o to, żeby ten sąsiad nie mógł się wybudować przy mojej działce.

Jego działka jest działką narożną czyli ma dwóch sąsiadów, ma 1,1 ha (działka rolna).

Ów Pan zapowiedział nam, że bedzie budował się w odległości 15 m od granicy mojej działki. może wydać się dla niektórych to nic takiego, ale dla przykładu podam, że długość jego działki ma 200 m.

A poza tym pozostałą cześć działki chce podzielić na mniejsze i sprzedawać. Też ma do tego prawo. Tylko wszystkim nam, którzy kupiliśmy te działki zależało na tym, żeby mieć więcej przestrzeni, spokoju, zieleni i jesteśmy przeciwni takiej komercji.

Dlatego szukam jakiegoś sposobu, żeby powstrzymać jego zamiary.

Jeżeli wybudowałby się wzdłuż lini zabudowy drugiego sasiada, wtedy od wszystkich domów odległość wynosiłaby około 100 m.

tak jak tego wszyscy chcieliśmy.

Dlatego chce podzieliść działkę, tak aby pomiędzy jego działką a moją (zabudowaną) była działa niezabudowana dlatego ten art 61.1.

Pozdrawaim