pan qq 31.07.2006 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Witam,Zwracam się z pewnym dość może nietypowym zapytaniem. Otóż jestem w trakcie remontu mieszkania i jak to czasem bywa finanse już są dość mocno nadszarpięte. Planuję jeszcze montaż instalacji CO. Problem polega na tym, że prawdpodobnie zabraknie mi funduszy na kocioł i wkład kominowy. Moje pytanie to czy gotowa instalacja bez kotła może być użytkowana na zasadzie takiej, że po "zalaniu" jej wodą umieściłbym w grzejniku w pokoju w którym będę przebywał grzałkę elektryczną ( dostępne są w przyzwoitej cenie na allegro, ok 100zł - powiedzmy 1-1,5 kW). Oczywiście zawór grzejnika zostałby zakręcony tak, aby grzałka niepotrzebnie nie grzała reszty wody w instalacji. I sprawa druga to czy w momencie montażu samej pompy grzałka grzałaby całą isntalację? Oczywiście nie mówię o mocy sporo za małej, ale gdyby grzałka byłaby dużej mocy, lub kilka grzałek w grzejnikach oraz pompa to nie wyeliminowałoby to potrzeby montażu np. kotła CO elektrycznego? Może dziwne to pytanie, jednak jeżeli ktoś potrafi to bardzo bym prosił o odpowiedź. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/58438-zapytanie-o-cz%C4%99%C5%9Bciowy-monta%C5%BC-grzejnik%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.07.2006 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Eksperymentować wolno zawsze.Grzejniki wszak mają 2 otwory zajęte na podpięcie do instalacji i jeden na odpowietrznik. W wolny możesz wmontować grzałki i w ten sposób zapewnisz zasilanie w ciepło cała instalację.Koszty inwestycyjne takiego rozwiązania nie muszą byc duże, ale ekonomia - podejrzewam - niezbyt atrakcyjna.Z technicznego punktu widzenia powinno jednak działać. A jeśli grzałki będą z termostatami, to i jakaś regulacja bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/58438-zapytanie-o-cz%C4%99%C5%9Bciowy-monta%C5%BC-grzejnik%C3%B3w/#findComment-1287345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts