Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio we własnym

Recommended Posts

Scenariusz jest standardowy:

- wariackie ceny mieszkań

- znużenie mieszkaniem wynajmowanym

Stan na dziś:

- posiadana własna, średnio atrakcyjna działka (o tym za chwilę)

- przemożne pragnienie posiadanie własnego kąta przez duże K (jak Kąt) przy zachowaniu małego k (jak koszt)

My:

- dwie sztuki bezdzietne (ale nie zapierające się zadnimi łapami przed potomstwem). On lat 33 z własną firmą (dochody niestabilne, w rozrachunku rocznym nieco powyżej średniej krajowej). Ona lat 25 z etatowym zatrudnieniem na poziomie rzeczonej średniej. (Skądinąd kolejność przedstawiania powinna byc chyba odwrotna - wybaczcie. Ale i urzędowa "średnia krajowa jakaś taka nieracjonalna:))

Rozwiązanie:

- dom parterowy o powierzchni ok 100 m2 powierzchni użykowej (ten projekt na razie wygrywa: http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=dr&id=dm11 tak wiem.. mało porywająca forma, a jednak funkcjonalny i tani (przez T duże) chyba się starzeję.. :)

- kredyt w kwocie 150 tys. złotych - tyle, plus jakies 40 tys oszczędności własnych powinno wystarczyć na doprowadzenie domu do stanu w którym da się zamieszkać. Plus jakieś 20 do 30 tys. na szlify skromne acz atrakcyjne wizualnie.

Teraz o działce:

- no dobra... jest dziwna... zdjęcie sateliarne tu:

http://www.printsolutions.pl/dzialka.jpg -

czerwona linia to obrys całej działki (składającej się z trzech mniejszych)

- zielona linia to dziłka budowlana

- niebieska linia to obszar od którego można się budować

- wymiary działki - w najwęższym miejscu niespełna 19 m, długość 250 m.

- warunki zabudowy: 1.) nie więcej niż 2.5 piętra, wskazane półtora - co nas nie rusza gdyż i tak w planach parter, 2.) co najmniej 80 m od skrajni drogi co też nas nie rusza bo taki był plan. 3) procentowy układ gruntów zielonych nie gra roli - działka jest aż za duża, 4.) kąt dachu - ani słowa w planie.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi - sugestie aby na działce urządzić pas startowy dla samolotów prosze sobie darować - owszem cesna do startu potrzebuje 50 m, ale do lądowania juz 500 m. więc po pierwsze kończyłaby na działce sąsiada, a pod drugie kołowałaby przez łazienkę :)

... wersja z kręgielnią jest do przemyślenia :)

Możliwości dwie :

1. Budować dom 100 metrowy w takim miejscu, aby możliwa była jego sprzedaż w dalszej przyszłości, i postawienie nowego większego na pozostałej części działki. Przy 19m szerokości będzie pewnie trudne.

2. Znaleźć inny projekt domu do rozbudowy. Też trudne.

Może dom z poddaszem użytkowym i nie budować schodów, ścianek działowych, okna zamurować, połaciowych nie dawać.

A co jest po drugiej stronie działki ?

Czy jest tam jakakolwiek droga, czy inna działka ?

No bo ze zdjęcia i z warunków zabudowy wynika, że możecie się budować w najwęższym pasie działki. Niestety nie mogę się odnieść do wybranego projektu, bo mi się puste okna otwierają.

Ale tak na " chłopski rozum" to wskazany byłby projekt " wzdłuż" działki, żeby zachować możliwość wygodnej komunikacji z pozostała częścią.

Doprecyzuję swoje myśli.

Wybrany projekt domu ma 105 m2 powierzcni użytkowej. Na dziś i na jutro w zupełności nam to wystarcza. Celowo wybrałem maksymalnie prostą bryłę - po pierwsze ze względu na kodzty budowy, po drugie pod kątem ew, rozbudowy, choć tej na razie nie przewidujemy (w razie konieczności nie powinno być kłopotem rozbudowanie poddasza o ściane kolankową lub przedłużenie domu "wgłąb")

Mój post miał na celu przede wszystkim skłonienie Was do refleksji na temat użyteczności projektu i wyrażenia krytycznych uwag pod kątem tegoż :)

EDIT: areq - końcówka działki i ta ciemna kreska na dole to rzeczka co brzmi romantycznie a w praktyce oznacza teren podmokły :) W praktyce gdzieś tam wyląduje na pewno kawałek wody.. moja Pani Kobieta jest architektem krajobrazu co oznacza poważne oszczędności na etapie projektu ogrodu i baaardzo duże wydatki na etapie wykonania :)

hej!

ja też zapytuję czy nie można tej działeczki podzielić? jesli tak (moze mozna zrobic wjazd w polowie drogi?) to wez polowe, po co ci tyle koszenia (chyab ze masz traktorek foresta gumpa, ja zamierzam miec i zamierzam odsniezac tez nim drogi sasiadom;)

Poza tym

Ja lubie projekt dm11, w mojej wersji (postaram sie zamiescic dzisiaj na stronie moje elewacje - nie ma okien na jednym boku (zaczynaja sie metr wgłab)I to jestrozwiązanie na Twoja dzialke.

A bierzesz pod uwage projekt indywidualny? Pokaz jakie projekty ci sie podobaja (ze wzgledu na podobanie;)

pozdrawiam!

Xena z Nary na forum buduje ten domek, ma nawet dziennik budowy. JA też bym ten proejt wybrała,ale u nas 150% wieksze parametry rodzinne,czyli 2+3, wybraliśmy projekt dm28 z tego biura. NIestety,zbyt dużo musiałoby być przerobek ,więc na kanwie dm11 i dm28 oraz własyc potrzeb i zagospodarowania terenu mamy projekt indywidualny.

Przepraszam :oops:

Miało być Xena z Xary :oops:

no

teraz 5000 razy na scianie napisz Xena z XSARY Z XSARY Z XSARY..........

chce dodac jeszcze,ze zamierzam sie zmiescic w 250000 na gotowo.Wiem, co poniektorzy zrobia to taniej, ale niestety we Wrocku posucha na wykonawcow..raczej niezle alternatywy 4....

Xena - nie napiszę Ci że wybór projektu w dużej mierze zawdzięczam Tobie, cobys w piórka nie obrosła przesadnie, ale faktem jest że swój udział choć nieświadomy masz spory :)

Pomysł z podziałem działki odpada - po pierwsze taka jest i już :) O dołu (albo jak wolicie od południa) nie ma dojazdu. Poza tym to co jest poniżej "zielonego" obszaru jest niebudowlane i aktualnie malowniczo zarasta pastwiskiem. Tu ufam Pani Kobiecie swej - niech kombinuje jak to porosnąć nieuciążliwie - w ostateczności zanabęde kozy w charakterze kosiarek :)

"Ślepa" ściana o której piszesz... wstępnie odpada, ale pokaż :) Odpada, ponieważ nie mam przymusu posiadania garażu przyklejonego do domu. Jak pisałem budowa może się zacząć 80 m. od skrajni drogi, a więc dobre 70 m. od wjazdy na działke - gdzies na tym dystansie znajde miejsce na garaż wolnostojący - wiem jak to brzmi, ale o kompozycję się nie martwię ze względu na rzeczonego architekta krajobrazu :)

Xena - nie napiszę Ci że wybór projektu w dużej mierze zawdzięczam Tobie, cobys w piórka nie obrosła przesadnie, ale faktem jest że swój udział choć nieświadomy masz spory :)

Pomysł z podziałem działki odpada - po pierwsze taka jest i już :) O dołu (albo jak wolicie od południa) nie ma dojazdu. Poza tym to co jest poniżej "zielonego" obszaru jest niebudowlane i aktualnie malowniczo zarasta pastwiskiem. Tu ufam Pani Kobiecie swej - niech kombinuje jak to porosnąć nieuciążliwie - w ostateczności zanabęde kozy w charakterze kosiarek :)

"Ślepa" ściana o której piszesz... wstępnie odpada, ale pokaż :) Odpada, ponieważ nie mam przymusu posiadania garażu przyklejonego do domu. Jak pisałem budowa może się zacząć 80 m. od skrajni drogi, a więc dobre 70 m. od wjazdy na działke - gdzies na tym dystansie znajde miejsce na garaż wolnostojący - wiem jak to brzmi, ale o kompozycję się nie martwię ze względu na rzeczonego architekta krajobrazu :)

juz go kupiles?PROJEKTA

PS. kozy juz przerabialam, widze ze KOlega mysli podobnie do mnie, kozy są fajne ale nie rozrozniaja zarcia, zezra Ci trawe , skarpetki, tuje, ......

Projekt w fazie konsultacji merytorycznych - dałem sobie jeszcze kilka dni na przemyslenie.

Pytanie posiadam - co robisz ze stropem? Pytam poniewaz z jedenj strony wymyśliłem sobie otwartą przestrzeń nad salonem (brak sufitu po ludzku mówiąc) a z drugiej zastanawiam się nad możliwością ewentualnego wykorzystania strychu.

I mam pytanie do posiadaczy kominków - pomysł kominka na zewntętrznej ścianie salonu z opcją kominko-grilla na tym samym przewodzie od strony tarasu. Jakieś minusy tego rozwiązania? Poza czwartym (!) kominem na dachu?

PS. Kozy wszystkożrące nie ruszają mnie w ogóle! Rok temu dałem sie przekonać na zamieszkanie z królikiem... Nie wiem kto jest bardziej zestresowany - ja, czy mój poniewierany kot :)

Projekt w fazie konsultacji merytorycznych - dałem sobie jeszcze kilka dni na przemyslenie.

Pytanie posiadam - co robisz ze stropem? Pytam poniewaz z jedenj strony wymyśliłem sobie otwartą przestrzeń nad salonem (brak sufitu po ludzku mówiąc) a z drugiej zastanawiam się nad możliwością ewentualnego wykorzystania strychu.

I mam pytanie do posiadaczy kominków - pomysł kominka na zewntętrznej ścianie salonu z opcją kominko-grilla na tym samym przewodzie od strony tarasu. Jakieś minusy tego rozwiązania? Poza czwartym (!) kominem na dachu?

PS. Kozy wszystkożrące nie ruszają mnie w ogóle! Rok temu dałem sie przekonać na zamieszkanie z królikiem... Nie wiem kto jest bardziej zestresowany - ja, czy mój poniewierany kot :)

1. robie polstrop drewniany - czyli tylko nad czescia pokojowa, nad salonem i kuchnia jest pustka (jak to ktos powiedzial na smrodki z papierosow)

2. kominek taki robi wiekszosc deemowcow (zakladamy klub) ja mam akurat kominek w centralnym punkcie domu - jest narozny

marzy mi sie tak nad salonem

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/5/6/3/17372344_d.jpg

:D :D :D

Hura! Jeszcze jeden!

A pro po stropu. Osoba adaptująca mi projekt powiedziała, że da radę z tej oryginalnej wieźby to zrobić. Np. na tych poziomych belkach ułożyć.

Nie jest to niestety tak efektowne, ale te 10 000 do przodu.

Jeśli chodzi o kominek to mnie najbardziej pasuje rozwiązanie Xeny, bo miejsce, gdzie go autor postawił idealnie pasuje mi na telewizor. No i ten 4 komin...

:D :D :D

Hura! Jeszcze jeden!

A pro po stropu. Osoba adaptująca mi projekt powiedziała, że da radę z tej oryginalnej wieźby to zrobić. Np. na tych poziomych belkach ułożyć.

Nie jest to niestety tak efektowne, ale te 10 000 do przodu.

Jeśli chodzi o kominek to mnie najbardziej pasuje rozwiązanie Xeny, bo miejsce, gdzie go autor postawił idealnie pasuje mi na telewizor. No i ten 4 komin...

o ? opowiedz jak to ma wygladac ?

Xena z Xaryo ? opowiedz jak to ma wygladac ?

Dokładnie jeszcze nie wiem. Powiedział, że te belki poziome są potężne i można by na nich jakieś beleczki. No i na to pewnie jakieś płyty.

Ale jak dam mu juz projekt to sie zastanowi. Ja tam chcę męża z komputerami wstawić, powiedział, że spoko. Jeśli u ciebie będzie tylko strych to tymbardziej wystarczy.

spankeur

"mało porywająca forma, "

Mało porywająca??? :(

A ja się w nim nieprzytomnie zakochałam.

Nawet z garażu w bryle dla niego zrezygnowałam. A to był jak to tej pory priorytet.