spankeur 31.07.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Scenariusz jest standardowy: - wariackie ceny mieszkań - znużenie mieszkaniem wynajmowanym Stan na dziś: - posiadana własna, średnio atrakcyjna działka (o tym za chwilę) - przemożne pragnienie posiadanie własnego kąta przez duże K (jak Kąt) przy zachowaniu małego k (jak koszt) My: - dwie sztuki bezdzietne (ale nie zapierające się zadnimi łapami przed potomstwem). On lat 33 z własną firmą (dochody niestabilne, w rozrachunku rocznym nieco powyżej średniej krajowej). Ona lat 25 z etatowym zatrudnieniem na poziomie rzeczonej średniej. (Skądinąd kolejność przedstawiania powinna byc chyba odwrotna - wybaczcie. Ale i urzędowa "średnia krajowa jakaś taka nieracjonalna:)) Rozwiązanie: - dom parterowy o powierzchni ok 100 m2 powierzchni użykowej (ten projekt na razie wygrywa: http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=dr&id=dm11 tak wiem.. mało porywająca forma, a jednak funkcjonalny i tani (przez T duże) chyba się starzeję.. - kredyt w kwocie 150 tys. złotych - tyle, plus jakies 40 tys oszczędności własnych powinno wystarczyć na doprowadzenie domu do stanu w którym da się zamieszkać. Plus jakieś 20 do 30 tys. na szlify skromne acz atrakcyjne wizualnie. Teraz o działce: - no dobra... jest dziwna... zdjęcie sateliarne tu: http://www.printsolutions.pl/dzialka.jpg - czerwona linia to obrys całej działki (składającej się z trzech mniejszych) - zielona linia to dziłka budowlana - niebieska linia to obszar od którego można się budować - wymiary działki - w najwęższym miejscu niespełna 19 m, długość 250 m. - warunki zabudowy: 1.) nie więcej niż 2.5 piętra, wskazane półtora - co nas nie rusza gdyż i tak w planach parter, 2.) co najmniej 80 m od skrajni drogi co też nas nie rusza bo taki był plan. 3) procentowy układ gruntów zielonych nie gra roli - działka jest aż za duża, 4.) kąt dachu - ani słowa w planie. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi - sugestie aby na działce urządzić pas startowy dla samolotów prosze sobie darować - owszem cesna do startu potrzebuje 50 m, ale do lądowania juz 500 m. więc po pierwsze kończyłaby na działce sąsiada, a pod drugie kołowałaby przez łazienkę ... wersja z kręgielnią jest do przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.07.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Możliwości dwie :1. Budować dom 100 metrowy w takim miejscu, aby możliwa była jego sprzedaż w dalszej przyszłości, i postawienie nowego większego na pozostałej części działki. Przy 19m szerokości będzie pewnie trudne. 2. Znaleźć inny projekt domu do rozbudowy. Też trudne. Może dom z poddaszem użytkowym i nie budować schodów, ścianek działowych, okna zamurować, połaciowych nie dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 31.07.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 A co jest po drugiej stronie działki ?Czy jest tam jakakolwiek droga, czy inna działka ?No bo ze zdjęcia i z warunków zabudowy wynika, że możecie się budować w najwęższym pasie działki. Niestety nie mogę się odnieść do wybranego projektu, bo mi się puste okna otwierają.Ale tak na " chłopski rozum" to wskazany byłby projekt " wzdłuż" działki, żeby zachować możliwość wygodnej komunikacji z pozostała częścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 31.07.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Mi się ten parter podoba nawet. 190tys powinno starczyć.Ba.Starczy na pewno jak nie będziecie szaleć.Widzę dość roztropne podchodzenie do "sprawy".Działka wąska ale długa.Moze jakiś stawek? oczko wodne z tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spankeur 31.07.2006 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Doprecyzuję swoje myśli. Wybrany projekt domu ma 105 m2 powierzcni użytkowej. Na dziś i na jutro w zupełności nam to wystarcza. Celowo wybrałem maksymalnie prostą bryłę - po pierwsze ze względu na kodzty budowy, po drugie pod kątem ew, rozbudowy, choć tej na razie nie przewidujemy (w razie konieczności nie powinno być kłopotem rozbudowanie poddasza o ściane kolankową lub przedłużenie domu "wgłąb") Mój post miał na celu przede wszystkim skłonienie Was do refleksji na temat użyteczności projektu i wyrażenia krytycznych uwag pod kątem tegoż EDIT: areq - końcówka działki i ta ciemna kreska na dole to rzeczka co brzmi romantycznie a w praktyce oznacza teren podmokły W praktyce gdzieś tam wyląduje na pewno kawałek wody.. moja Pani Kobieta jest architektem krajobrazu co oznacza poważne oszczędności na etapie projektu ogrodu i baaardzo duże wydatki na etapie wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 31.07.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 hej! ja też zapytuję czy nie można tej działeczki podzielić? jesli tak (moze mozna zrobic wjazd w polowie drogi?) to wez polowe, po co ci tyle koszenia (chyab ze masz traktorek foresta gumpa, ja zamierzam miec i zamierzam odsniezac tez nim drogi sasiadom;)Poza tym Ja lubie projekt dm11, w mojej wersji (postaram sie zamiescic dzisiaj na stronie moje elewacje - nie ma okien na jednym boku (zaczynaja sie metr wgłab)I to jestrozwiązanie na Twoja dzialke. A bierzesz pod uwage projekt indywidualny? Pokaz jakie projekty ci sie podobaja (ze wzgledu na podobanie;)pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 31.07.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Xena z Nary na forum buduje ten domek, ma nawet dziennik budowy. JA też bym ten proejt wybrała,ale u nas 150% wieksze parametry rodzinne,czyli 2+3, wybraliśmy projekt dm28 z tego biura. NIestety,zbyt dużo musiałoby być przerobek ,więc na kanwie dm11 i dm28 oraz własyc potrzeb i zagospodarowania terenu mamy projekt indywidualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 31.07.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 ja ci DAM Z NARY!))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 31.07.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Przepraszam Miało być Xena z Xary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 31.07.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Przepraszam Miało być Xena z Xary no teraz 5000 razy na scianie napisz Xena z XSARY Z XSARY Z XSARY.......... chce dodac jeszcze,ze zamierzam sie zmiescic w 250000 na gotowo.Wiem, co poniektorzy zrobia to taniej, ale niestety we Wrocku posucha na wykonawcow..raczej niezle alternatywy 4.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nata76 31.07.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Xena,wybaczysz ciężarnej,prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 31.07.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Xena,wybaczysz ciężarnej,prawda prawda;0 gratulacje;) powklejalam elewacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spankeur 31.07.2006 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Xena - nie napiszę Ci że wybór projektu w dużej mierze zawdzięczam Tobie, cobys w piórka nie obrosła przesadnie, ale faktem jest że swój udział choć nieświadomy masz spory Pomysł z podziałem działki odpada - po pierwsze taka jest i już O dołu (albo jak wolicie od południa) nie ma dojazdu. Poza tym to co jest poniżej "zielonego" obszaru jest niebudowlane i aktualnie malowniczo zarasta pastwiskiem. Tu ufam Pani Kobiecie swej - niech kombinuje jak to porosnąć nieuciążliwie - w ostateczności zanabęde kozy w charakterze kosiarek "Ślepa" ściana o której piszesz... wstępnie odpada, ale pokaż Odpada, ponieważ nie mam przymusu posiadania garażu przyklejonego do domu. Jak pisałem budowa może się zacząć 80 m. od skrajni drogi, a więc dobre 70 m. od wjazdy na działke - gdzies na tym dystansie znajde miejsce na garaż wolnostojący - wiem jak to brzmi, ale o kompozycję się nie martwię ze względu na rzeczonego architekta krajobrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 31.07.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Xena - nie napiszę Ci że wybór projektu w dużej mierze zawdzięczam Tobie, cobys w piórka nie obrosła przesadnie, ale faktem jest że swój udział choć nieświadomy masz spory Pomysł z podziałem działki odpada - po pierwsze taka jest i już O dołu (albo jak wolicie od południa) nie ma dojazdu. Poza tym to co jest poniżej "zielonego" obszaru jest niebudowlane i aktualnie malowniczo zarasta pastwiskiem. Tu ufam Pani Kobiecie swej - niech kombinuje jak to porosnąć nieuciążliwie - w ostateczności zanabęde kozy w charakterze kosiarek "Ślepa" ściana o której piszesz... wstępnie odpada, ale pokaż Odpada, ponieważ nie mam przymusu posiadania garażu przyklejonego do domu. Jak pisałem budowa może się zacząć 80 m. od skrajni drogi, a więc dobre 70 m. od wjazdy na działke - gdzies na tym dystansie znajde miejsce na garaż wolnostojący - wiem jak to brzmi, ale o kompozycję się nie martwię ze względu na rzeczonego architekta krajobrazu juz go kupiles?PROJEKTA PS. kozy juz przerabialam, widze ze KOlega mysli podobnie do mnie, kozy są fajne ale nie rozrozniaja zarcia, zezra Ci trawe , skarpetki, tuje, ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spankeur 01.08.2006 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Projekt w fazie konsultacji merytorycznych - dałem sobie jeszcze kilka dni na przemyslenie. Pytanie posiadam - co robisz ze stropem? Pytam poniewaz z jedenj strony wymyśliłem sobie otwartą przestrzeń nad salonem (brak sufitu po ludzku mówiąc) a z drugiej zastanawiam się nad możliwością ewentualnego wykorzystania strychu. I mam pytanie do posiadaczy kominków - pomysł kominka na zewntętrznej ścianie salonu z opcją kominko-grilla na tym samym przewodzie od strony tarasu. Jakieś minusy tego rozwiązania? Poza czwartym (!) kominem na dachu? PS. Kozy wszystkożrące nie ruszają mnie w ogóle! Rok temu dałem sie przekonać na zamieszkanie z królikiem... Nie wiem kto jest bardziej zestresowany - ja, czy mój poniewierany kot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.08.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Projekt w fazie konsultacji merytorycznych - dałem sobie jeszcze kilka dni na przemyslenie. Pytanie posiadam - co robisz ze stropem? Pytam poniewaz z jedenj strony wymyśliłem sobie otwartą przestrzeń nad salonem (brak sufitu po ludzku mówiąc) a z drugiej zastanawiam się nad możliwością ewentualnego wykorzystania strychu. I mam pytanie do posiadaczy kominków - pomysł kominka na zewntętrznej ścianie salonu z opcją kominko-grilla na tym samym przewodzie od strony tarasu. Jakieś minusy tego rozwiązania? Poza czwartym (!) kominem na dachu? PS. Kozy wszystkożrące nie ruszają mnie w ogóle! Rok temu dałem sie przekonać na zamieszkanie z królikiem... Nie wiem kto jest bardziej zestresowany - ja, czy mój poniewierany kot 1. robie polstrop drewniany - czyli tylko nad czescia pokojowa, nad salonem i kuchnia jest pustka (jak to ktos powiedzial na smrodki z papierosow) 2. kominek taki robi wiekszosc deemowcow (zakladamy klub) ja mam akurat kominek w centralnym punkcie domu - jest narozny marzy mi sie tak nad salonem http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/5/6/3/17372344_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 01.08.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Hura! Jeszcze jeden! A pro po stropu. Osoba adaptująca mi projekt powiedziała, że da radę z tej oryginalnej wieźby to zrobić. Np. na tych poziomych belkach ułożyć. Nie jest to niestety tak efektowne, ale te 10 000 do przodu. Jeśli chodzi o kominek to mnie najbardziej pasuje rozwiązanie Xeny, bo miejsce, gdzie go autor postawił idealnie pasuje mi na telewizor. No i ten 4 komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.08.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 juz rozmawiałm z jeszcze innymi. powoli dojrzewa pomysl zrobienia klubu deemowcow. Mozna dostac za darmo dlugopisy oraz otwieracze do piwa. telewizora nie lubie, u mnie bedzie zamkniety w meblu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 01.08.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Hura! Jeszcze jeden! A pro po stropu. Osoba adaptująca mi projekt powiedziała, że da radę z tej oryginalnej wieźby to zrobić. Np. na tych poziomych belkach ułożyć. Nie jest to niestety tak efektowne, ale te 10 000 do przodu. Jeśli chodzi o kominek to mnie najbardziej pasuje rozwiązanie Xeny, bo miejsce, gdzie go autor postawił idealnie pasuje mi na telewizor. No i ten 4 komin... o ? opowiedz jak to ma wygladac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 01.08.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Xena z Xaryo ? opowiedz jak to ma wygladac ? Dokładnie jeszcze nie wiem. Powiedział, że te belki poziome są potężne i można by na nich jakieś beleczki. No i na to pewnie jakieś płyty. Ale jak dam mu juz projekt to sie zastanowi. Ja tam chcę męża z komputerami wstawić, powiedział, że spoko. Jeśli u ciebie będzie tylko strych to tymbardziej wystarczy. spankeur "mało porywająca forma, " Mało porywająca??? A ja się w nim nieprzytomnie zakochałam. Nawet z garażu w bryle dla niego zrezygnowałam. A to był jak to tej pory priorytet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts