Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy podłoga musi być nad fundamentem?

Recommended Posts

witam.. jak w temacie... chciałem sie dowiedzieć jak to u was wyglądało- a może raczej jak owinno sie to zrobić? biorąc pod uwagę że np. góra fundamentu to pozimom 0 jak się mają do tego wartwy podsypki, betonu, styropianu,folii wylewki wierzchniej (metoda pół sucha) itd..

np. fundament 0

podsypka - ileś tam do -10 cm

folia -10

beton -10 do 0

ewentualnie dysperbit na beton

styropian 0 do +10

folia +10

wylewka od +10 do +18

myślę że bedzie to jasne.. a może nawet prawidłowe? :)

czy ten układ jest taki sam dla podłogi w piwnicy jak i na parterze (nie podpiwniczonym)

z uwagi na blad poziomu wylania law i upor mej bylej by podloga w salonie byla na tym samym poziomie co grunt na zewnatrz oraz najwazniejszej rzeczy jaka byla dla mnie wysokosc pomieszczen piwnicznych (pelne podpiwniczenie) u mnie jest ciekawie

dolny poziom lawy fundamentowej jest gornym poziomem posadzki - zabraklo nam 50 cm :oops:

Fakt, ze posadzka ta to plyta betonowa grubosci prawie 100 cm by swym ciezarem napor gruntu spod law wyeliminowala i tym samym ruch, niekontrolowany ruch, calego budynku

Ale czego sie nie robi dla kobiet ;)

nie upieralbym sie gdyby bylo na odwrot :) czyli posadzka powyzej lawy

W sumie kto powiedzial ze tak zawsze musi byc? ;)