jea 19.08.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Czy te wasze wiatki stoją w granicy bo chyba tak. Ja też chciałem postawić taką o wymiarach 4mx12m i sąsiad się nie zgodził. Czy jest na to jakaś rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.08.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Czy te wasze wiatki stoją w granicy bo chyba tak. Ja też chciałem postawić taką o wymiarach 4mx12m i sąsiad się nie zgodził. Czy jest na to jakaś rada? Moja nie stoi w granicy, ale do 3m też jej brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 20.08.2006 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 moja stoi 20 cm od płotu ale przed zalaniem słupków betonem padło pytanie "sąsiad dzibnij okiem może byc"? i padła odpowiedz: "no wiatka jak się patrzy - zalewaj" - zresztą jego wiata też stoi jakiś 1-2m od płota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 20.08.2006 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 A może ktoś wie jak wygląda ta sprawa od strony prawnej? Nie jest ona trwale związana z gruntem. Niestety sąsiadów się nie wybiera a poza tym nie mam zamiaru budować "wiatki" 5x12 centralnie na środku działki żeby nie mieć przestrzeni zresztą w ten sposób odseparuję się od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 23.08.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Powinna być minimum 3m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 23.08.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 A jak to jest zwykły blaszak to też musi być 3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 29.08.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Ten problem też mnie bardzo interesuje.. Znalazłem w internecie taką interpretację:"Zgodnie ze zmianami w prawie budowlanym, ( Dz. U. 163, z 2005 r., poz. 1364 ), nowe brzmienie art. 29, ust. 1, pkt. 2, zwalnia nas z obowiazku uzyskiwania pozwolenia na budowę "wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan (....) o pow do 25 mkw (...)", nie zwalnia nas jednak z obowiazku zgłoszenia budowy przed jej rozpoczeciem. Jednocześnie definicja budynku zapisana w art. 3 ustawy p.b.wskazuje na to, że wiata nie może być zaliczona do budynku, a więc nie podlega rygorom rozporzadzenia " o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". Stąd można wnioskować, że zapis o odległości 3 lub 4m od granicy działki też nie obowiązuje. Na pewno obowiązuje zakaz odprowadzania wód opadowych na działkę sąsiada."Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 30.08.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam Bentul dobrze pisze ale mi chodzi o to czy w świetle prawa potrzebna jest zgoda sąsiada (uciążliwego) i czy jak będzie protestował w urzędzie nie zablokuje mi inwestycji (chodzi mi o zmnieszenie podatku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.09.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Cesc moge tylko dodac ze posiadam dzialke pracownicza niby kolejowa ale nie jestem pracownikiem kolei i na dzialce pozamiejskiej mozna postawic altanke o powieszchcni uzytkowej 35mkw i do 5 metrow przy dachu dwu spadowym i jeszcze pare innych mozliwosci ale musi ona stac minimum 3 metry od granicy nie wolno jej postawic w granicy a dokumety jakie sa wymagane projekt zrobiony przez iwestora i podanie do prezesa dzialek i mozna stawiac bez geodety pozwolen na budowe nadzrou budowlanego i odbioru koncowego i kominiaza i to sie nazywa altanka a jak zakombinujesz to bedzie ponad 100m kw haupa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 11.09.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Dzięki wszystkim za info. bedę się starał walczyć... z sasiadem...zakała gminy Pozdrowienia.pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 20.09.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Bodajrze we wrzeniowym murtorze jest szczegółowa odpowied z tym zwišzana, z której wynika że jeli wiata będzie ażurowa, i nie wyższa niż ile tam i nie będzie zacieniała budynku to sobie może stać przy granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 21.09.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A ja mam taka i nie zwiazaną z gruntem (deski przybite do dolnej kantówki i wbite w ziemię) na ok. 20m3 będzie jeszcze ażurowa obłozona deskami na przemian http://foto.onet.pl/upload/6/22/_628786_n.jpg a tak gotowa http://foto.m.onet.pl/_m/ef2c5a8815c6835a527bb63540721358,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.09.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 pitbull chyba masz stare informacje. Od tamtego czasu conieco sie zmienilo i juz o tym na forum pisalismy... Nie strasz ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.09.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Piotr nie martw sie JoShi ma racje. Kasuje ten post - jak sie uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 21.09.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Joshi, dzieki oby tych zmian było wiecej. Z innej beczki, nie wiedziałem,ze na zrobienie wjazdu do garazu ( z kostki, betonu itp.) trzeba pozwolenie Tak mnie uswiadomiła Pani w architekturze w kochanym naszym miescie, gdy składałem zgłoszenie na ogrodzenie z bramka i bramą wjazdowa) To jest chore!!!! Powiedziałem jej, ze ja mam piasek i trawę i tak zostanie. Chore te przepisy!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.09.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Joshi, dzieki oby tych zmian było wiecej. Z innej beczki, nie wiedziałem,ze na zrobienie wjazdu do garazu ( z kostki, betonu itp.) trzeba pozwolenie Tak mnie uswiadomiła Pani w architekturze w kochanym naszym miescie, gdy składałem zgłoszenie na ogrodzenie z bramka i bramą wjazdowa) To jest chore!!!! Powiedziałem jej, ze ja mam piasek i trawę i tak zostanie. Chore te przepisy!!!!! Zapytaj jeszcze raz i na pismie z prosba o uzasadnienie. Prawdopodobnie bedzie spiewac inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 21.09.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Joshi, mam to na pismie jako informacje przy postanowieniu o uzupełnienie dokumentów do zgłoszenia ogrodzenia (zażadali opinii z Wydz. Gosp. Komunalnej i Och Środ. - oczywiscie jak sie pytałem co trzeba złożyc, to nic nie mówili o tym) To cosię dzieje od lat w Architekturze w K-kowie to jeden skandal !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.09.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Joshi, mam to na pismie jako informacje przy postanowieniu o uzupełnienie dokumentów do zgłoszenia ogrodzenia (zażadali opinii z Wydz. Gosp. Komunalnej i Och Środ. - oczywiscie jak sie pytałem co trzeba złożyc, to nic nie mówili o tym) To cosię dzieje od lat w Architekturze w K-kowie to jeden skandal !!!!!! Trzeba bylo sie odwolac i poprosic o podstawe prawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek1 21.09.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Joshi,w uzasadnieniu postanowienia o uzupełnieniu dokumentów na końcu napisali taka informacje: "Ponadto informuje się, że projektowany wjazd na działkę wymaga uzyskania pozwolenia na budowe w formie decyzji administracyjnej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.09.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Joshi, w uzasadnieniu postanowienia o uzupełnieniu dokumentów na końcu napisali taka informacje: "Ponadto informuje się, że projektowany wjazd na działkę wymaga uzyskania pozwolenia na budowe w formie decyzji administracyjnej" Więc poproś o podstawy prawne. Konkretne przepisy z numerami paragrafów. Z doświadczenia wiem, że często po czymś takim irzędnicy zmieniają zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts