Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W temacie "Wiata ogrodowa"

MARKOG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może ktoś wie jak wygląda ta sprawa od strony prawnej? Nie jest ona trwale związana z gruntem. Niestety sąsiadów się nie wybiera a poza tym nie mam zamiaru budować "wiatki" :lol: 5x12 centralnie na środku działki żeby nie mieć przestrzeni zresztą w ten sposób odseparuję się od niego.

Ten problem też mnie bardzo interesuje.. Znalazłem w internecie taką interpretację:

"Zgodnie ze zmianami w prawie budowlanym, ( Dz. U. 163, z 2005 r., poz.

1364 ), nowe brzmienie art. 29, ust. 1, pkt. 2, zwalnia nas z obowiazku

uzyskiwania pozwolenia na budowę "wolno stojących parterowych

budynków gospodarczych, wiat i altan (....) o pow do 25 mkw (...)",

nie zwalnia nas jednak z obowiazku zgłoszenia budowy przed jej

rozpoczeciem.

Jednocześnie definicja budynku zapisana w art. 3 ustawy p.b.wskazuje

na to, że wiata nie może być zaliczona do budynku, a więc nie

podlega rygorom rozporzadzenia " o warunkach technicznych jakim powinny

odpowiadać budynki i ich usytuowanie". Stąd można wnioskować, że

zapis o odległości 3 lub 4m od granicy działki też nie obowiązuje.

Na pewno obowiązuje zakaz odprowadzania wód opadowych na działkę

sąsiada."

Co o tym sądzicie?

Cesc moge tylko dodac ze posiadam dzialke pracownicza niby kolejowa ale nie jestem pracownikiem kolei i na dzialce pozamiejskiej mozna postawic altanke o powieszchcni uzytkowej 35mkw i do 5 metrow przy dachu dwu spadowym i jeszcze pare innych mozliwosci ale musi ona stac minimum 3 metry od granicy nie wolno jej postawic w granicy a dokumety jakie sa wymagane projekt zrobiony przez iwestora i podanie do prezesa dzialek i mozna stawiac bez geodety pozwolen na budowe nadzrou budowlanego i odbioru koncowego i kominiaza i to sie nazywa altanka a jak zakombinujesz to bedzie ponad 100m kw haupa pozdrawiam

• 2 weeks później...

Joshi, dzieki

oby tych zmian było wiecej. Z innej beczki, nie wiedziałem,ze na zrobienie wjazdu do garazu ( z kostki, betonu itp.) trzeba pozwolenie :o :evil: :x Tak mnie uswiadomiła Pani w architekturze w kochanym naszym miescie, gdy składałem zgłoszenie na ogrodzenie z bramka i bramą wjazdowa)

To jest chore!!!! Powiedziałem jej, ze ja mam piasek i trawę i tak zostanie. Chore te przepisy!!!!!

Joshi, dzieki

oby tych zmian było wiecej. Z innej beczki, nie wiedziałem,ze na zrobienie wjazdu do garazu ( z kostki, betonu itp.) trzeba pozwolenie :o :evil: :x Tak mnie uswiadomiła Pani w architekturze w kochanym naszym miescie, gdy składałem zgłoszenie na ogrodzenie z bramka i bramą wjazdowa)

To jest chore!!!! Powiedziałem jej, ze ja mam piasek i trawę i tak zostanie. Chore te przepisy!!!!!

Zapytaj jeszcze raz i na pismie z prosba o uzasadnienie. Prawdopodobnie bedzie spiewac inaczej ;)

Joshi,

mam to na pismie jako informacje przy postanowieniu o uzupełnienie dokumentów do zgłoszenia ogrodzenia (zażadali opinii z Wydz. Gosp. Komunalnej i Och Środ. - oczywiscie jak sie pytałem co trzeba złożyc, to nic nie mówili o tym) :evil: :o :roll: To cosię dzieje od lat w Architekturze w K-kowie to jeden skandal !!!!!!

Joshi,

mam to na pismie jako informacje przy postanowieniu o uzupełnienie dokumentów do zgłoszenia ogrodzenia (zażadali opinii z Wydz. Gosp. Komunalnej i Och Środ. - oczywiscie jak sie pytałem co trzeba złożyc, to nic nie mówili o tym) :evil: :o :roll: To cosię dzieje od lat w Architekturze w K-kowie to jeden skandal !!!!!!

Trzeba bylo sie odwolac i poprosic o podstawe prawna.

Joshi,

w uzasadnieniu postanowienia o uzupełnieniu dokumentów na końcu napisali taka informacje:

"Ponadto informuje się, że projektowany wjazd na działkę wymaga uzyskania pozwolenia na budowe w formie decyzji administracyjnej"

Więc poproś o podstawy prawne. Konkretne przepisy z numerami paragrafów. Z doświadczenia wiem, że często po czymś takim irzędnicy zmieniają zdanie ;)