Polaczka 31.07.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2006 Posiadam od niedawna dziakę budowlaną, która zakupiliśmy we wspołwłasności tj. ja, moja zona i moi rodzice. Wszystkie 4 osoby są wymienionew akcie, a działka została zakupiona po połowie tj. połowę pieniędzy wylżyli rodzice, połowę my. Teraz rodzice chcą oddać na swoją część (bliżej nieokreśloną, jedynie finansowo) działki, a my chcemy pilnie na niej postawić dom. Wyjście ze współwłasności ułatwi nam wiele formalności, w tym wzięcie kredytu itd. Bardzo proszę o radę w powyższym temacie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 01.08.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Niech rodzice aktem notiarialnym np. darują wam swój udział czy też sprzedadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 01.08.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Albo zawrzeć u notariusza umowę zniesienia współwłasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczka 01.08.2006 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Tylko czy można znieść współwłasność tylko notarialnie, słyszałam, że trzeba sądownie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 01.08.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Tylko czy można znieść współwłasność tylko notarialnie, słyszałam, że trzeba sądownie?! Ja robiłam to kilka late temu, nie wiem jak jest teraz. Podpisaliśmy akt notarialny i notariusz przekazał papiery do wydziału ksiąg wieczystych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2006 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Nie wiem, czy to prawda, ale podobno zniesienie współwłasności jest nieopodatkowane, a sprzedaż i darowizna - tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 01.08.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Prawda (w najbliższej rodzinie), jestem świeżo po czymś takim, taniej jest sądownie, ale trwa to znacznie dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczka 01.08.2006 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 To znaczy, że wystarczy iść do notariusz i tyle? A jakie są koszty takiego wyjścia ze współwłasności? A czy działka musi być podzielona geodezyjnie? I co z dokumentami, jakie trzeba mieć? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 01.08.2006 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Jeżeli działka jest na współwłasności, to nie jest prawdopodobnie podzielona geodezynie,( tak bylibyście współwłaścicielami dwóch działek). Trzeba wziąć odpis z ksiąg wieczystych, może jeszcze wypis i wyrys z rejestru gruntów i do notariusza (nie wiem ile sobie zawoła, ale popytać kilku), powie co ewentualnie jeszcze potrzebne i tam zawrzeć umowę zniesienia współwłasności (bez wzajemnych rozliczeń- wtedy jest wolna od podatku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPa 02.08.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Ja bym się zastanowił nad 10% podatkiem zwiazanym ze sprzedażą ( darowizną, zniesieniem współwłasności i innymi) dokonaną przez rodziców, przed upływem 5 lat od kupna! A jezeli chodzi koszty przeniesienia własności to w tym roku najtańsze chyba jest zgodne zniesienie współwłasności bezposrednio w sądzie (w I grupie pokrewieństwa brak podatku), ale to trochę trwa.W przyszłym roku mogą wam rodzice podarować swoją część bez podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 02.08.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Moment. Ja w ostatni piątek słyszałam o artykule w Gazecie Prawnej ,że darowizny w pierszej grupie nie są objęte żadnym podatkiem. Nie ma już znaczenia czy rodzice przekarzą dziecku swojemu czy przyszywanemu /synowa, zięć/ 10tys czy 100tys, nie zapłacą nic. By to szlak. Ja w maju zapłaciłam podatek od darowizny Muszę pojechać po tą gazetę, bo jest tam jeszcze artykuł o podatku 19% przy sprzedaży mieszkania, a miało dalej zostać 10% jeśli ktoś nie przeznaczy tych pieniędzy na cele mieszkaniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 08.08.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 polecam umowę dożywocia - mało kto o tym wie, a bajer nie z tej ziemii płacisz tylko PCC - 2% Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robercikzs 09.08.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 Ja bym proponowal wlasnie nieodplatne zniesienie wspolwlasnosci zgodnie z art. 4 ust.1 pkt. 15 Ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadkow i darowizn, czyli "Zwalnia sie od podatku nabycie przez osoby zaliczane do I grupy podatkowej wlasnosci rzeczy lub praw majatkowych w drodze nieodplatnego zniesienia wspolwlasnosci". Ja wlasnie tak zrobie, tylko najpierw czekam na 1 stycznia 2007 r. na nowelizacje tej ustawy, aby zalatwic sprawe spadkowa i byc takze zwolnionym z podatku od spadku. Nie wiem tylko ile u notariusza kosztuje ta operacja zniesienia wpolwlasnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts