Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyjście ze współwłasności

Polaczka

Recommended Posts

Posiadam od niedawna dziakę budowlaną, która zakupiliśmy we wspołwłasności tj. ja, moja zona i moi rodzice. Wszystkie 4 osoby są wymienionew akcie, a działka została zakupiona po połowie tj. połowę pieniędzy wylżyli rodzice, połowę my. Teraz rodzice chcą oddać na swoją część (bliżej nieokreśloną, jedynie finansowo) działki, a my chcemy pilnie na niej postawić dom. Wyjście ze współwłasności ułatwi nam wiele formalności, w tym wzięcie kredytu itd. Bardzo proszę o radę w powyższym temacie!!!

Jeżeli działka jest na współwłasności, to nie jest prawdopodobnie podzielona geodezynie,( tak bylibyście współwłaścicielami dwóch działek).

Trzeba wziąć odpis z ksiąg wieczystych, może jeszcze wypis i wyrys z rejestru gruntów i do notariusza (nie wiem ile sobie zawoła, ale popytać kilku), powie co ewentualnie jeszcze potrzebne i tam zawrzeć umowę zniesienia współwłasności (bez wzajemnych rozliczeń- wtedy jest wolna od podatku).

Ja bym się zastanowił nad 10% podatkiem zwiazanym ze sprzedażą ( darowizną, zniesieniem współwłasności i innymi) dokonaną przez rodziców, przed upływem 5 lat od kupna!

A jezeli chodzi koszty przeniesienia własności to w tym roku najtańsze chyba jest zgodne zniesienie współwłasności bezposrednio w sądzie (w I grupie pokrewieństwa brak podatku), ale to trochę trwa.

W przyszłym roku mogą wam rodzice podarować swoją część bez podatku.

Moment. Ja w ostatni piątek słyszałam o artykule w Gazecie Prawnej ,że darowizny w pierszej grupie nie są objęte żadnym podatkiem. Nie ma już znaczenia czy rodzice przekarzą dziecku swojemu czy przyszywanemu /synowa, zięć/ 10tys czy 100tys, nie zapłacą nic.

By to szlak. Ja w maju zapłaciłam podatek od darowizny :evil:

Muszę pojechać po tą gazetę, bo jest tam jeszcze artykuł o podatku 19% przy sprzedaży mieszkania, a miało dalej zostać 10% jeśli ktoś nie przeznaczy tych pieniędzy na cele mieszkaniowe.

Ja bym proponowal wlasnie nieodplatne zniesienie wspolwlasnosci zgodnie z art. 4 ust.1 pkt. 15 Ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadkow i darowizn, czyli "Zwalnia sie od podatku nabycie przez osoby zaliczane do I grupy podatkowej wlasnosci rzeczy lub praw majatkowych w drodze nieodplatnego zniesienia wspolwlasnosci".

Ja wlasnie tak zrobie, tylko najpierw czekam na 1 stycznia 2007 r. na nowelizacje tej ustawy, aby zalatwic sprawe spadkowa i byc takze zwolnionym z podatku od spadku.

Nie wiem tylko ile u notariusza kosztuje ta operacja zniesienia wpolwlasnosci.