Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kable, maty grzejne...

Kulin

Recommended Posts

Witam.

Zastanawiam się nad założeniem maty lub kabla grzejnego pod płytki na schodach zakończonych podestem do domu. Na jednej z aukcji można kupić maty grzejne i kable grzejne w sumie za niewielki pieniądze, np. kabel grzejny o długości 63m i mocy 630W za 167 zł. Czy to zda egzamin w zimie ? Schody i ten podest wylane są z betonu, na to zamierzam ułożyć płytkę klinkierową. Czy podczas mrozów ten kabel roztopi lód z płytek ? Czy jego moc jest wystarczająca ?

Dzięki za pomoc.

Myślę, ze to będzie za mało.

Też to robię, ale mi wyszło z obliczeń ponad 2kW mocy (oczywiscie nie ciągłej, tylko maksymalnej - raczej konieczny jest regulator dobierający moc grzewczą do temperatury otoczenia).

Generalnie zależy to od powierzchni schodów i podestu.

Na stronie firmy Elektra (nie mam z nią nic wspólnego) znajdziesz sporo wytycznych, jak to policzyć a potem wykonać.

Ja od tego zaczynałem, a potem: "Google Twoim przyjacielem" ;)

Z tego co pamiętam, to najdroższe są czujniki i sterownik. Można inwestycję podzielić w czasie (teraz kable, potem sterowanie)...

są też jakieś wzory na obliczenie potrzebnej mocy. Poszukaj na stronach producentów; my mamy system devi.

Pozdrawiam,

gaga2

• 8 years później...

Elektryczne kable grzejne instalowane w instalacjach przeciwoblodzeniowych mają za zadanie rozpuścić śnieg i lód, tak aby po spłynięciu wody otrzymać suchą nawierzchnię. System przeciwoblodzeniowy składa się z :

- kabla grzejnego Comfort Kabel lub PROTEKTOR

- układu sterującego czyli termostatu lub regulatora

- elementów montażowych w zależności od miejsca montażu

Kable grzejne montuje się w schodach – na betonie w warstwie kleju pod płytkami; na podjeździe – w warstwie podsypki piaskowej, pod kostką lub w betonie; w rynnach i rurach spustowych – wpuszczone nitki kabla rezystancyjnego na łańcuchu z akcesoriami dystansującymi lub luźno zwisającego kabla samoregulującego.

Montaż kabli nie narzuca specjalnych wymagań konstrukcyjnych ani technicznych dla kleju, betonu, kostki czy płytek. Po montażu system jest niewidoczny.

Dzięki zastosowaniu regulatorów z czujnikami wilgoci i temperatury, system załącza się tylko wówczas, kiedy jest to potrzebne, system wbrew obiegowym opiniom system jest energooszczędny i konkurencyjny dla tradycyjnych metod usuwania oblodzenia.