niktspecjalny 01.08.2006 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Troche głupie to pytanie ale nie ukrywam ,że chciałbym podnieśc wartość działki ,po to by dostać korzystniejszy kredyt.Przychodzi rzeczoznawca w piątek a ja mam piknie wyrównaną działke , nie ogrodzoną bez materiału. Jeżeli jest jakaś metoda na w/w, to prosze o podpowiedz.Jeżeli nie ma prosze po prostu nie odpowiadać. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 01.08.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 1. doprowadzić do niej media (nie da się do piątku) 2. rozwinąć sąsiedztwo - komunikacja, zabudowa usługi itp (również nie da się do piątku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.08.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Zakopać grudkę złota i całkiem przypadkowo znaleźć ja przy rzeczoznawcy. I jeszcze powiedziec mimochodem że "co chwila znajduje tu takie" A poważnie to nic do piątku nie zrobisz. Mediów nie dociagniesz, ogrodzenia nie zrobisz. Teren jest jaki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 01.08.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Zakopać grudkę złota i całkiem przypadkowo znaleźć ja przy rzeczoznawcy. I jeszcze powiedziec mimochodem że "co chwila znajduje tu takie" A poważnie to nic do piątku nie zrobisz. Mediów nie dociagniesz, ogrodzenia nie zrobisz. Teren jest jaki jest. dociągnąc mediów nie dociągnie, ale zawsze może powiedzieć że dochodzą do granicy działki, tyle tylko że są schowane pod ziemią i jesli rzeczoznawca chce to może sobie odkopać, na 99,99999% pan w garniturze nie dotknie ręką łopaty pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 01.08.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Zakopać grudkę złota i całkiem przypadkowo znaleźć ja przy rzeczoznawcy. I jeszcze powiedziec mimochodem że "co chwila znajduje tu takie" A poważnie to nic do piątku nie zrobisz. Mediów nie dociagniesz, ogrodzenia nie zrobisz. Teren jest jaki jest. dociągnąc mediów nie dociągnie, ale zawsze może powiedzieć że dochodzą do granicy działki, tyle tylko że są schowane pod ziemią i jesli rzeczoznawca chce to może sobie odkopać, na 99,99999% pan w garniturze nie dotknie ręką łopaty pozdrawiam m. Tylko że rzeczoznawca weźmie z ośrodka mapę zasadnicza i na niej będzie widział czy są media dociągnięte czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 01.08.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 łapówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.08.2006 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 czyli nic nie zrobie oprócz łapówki jak mówi Aru. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 01.08.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 sama wartość działki do kredytu to jedno , a wycena zawiera całą masę rzeczy , takich jak wielkość miejscowości, odległość przystanku, lini kolejowej, ilość szkół , przedszkoli, ...dosłownie wszystko i to wszystko razem ma wpływ na wartość inwestycji, z tego co wiem to banki do kredytu przyjmują przyszłą wartość całej inwestycji , po to się robi tzw. operat szacunkowy. Więc sama piękna działka to jedno , a cała reszta to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Rzeczoznawca też człowiek (w 90%). Powiedz, jaka wartość działki "ma być" do kredytu, może się okazać, że jest większa niż sądzisz. Zwykle wycenę robi się w ten sposób, że wyliczana jest średnia cena transakcyjna w danej okolicy z określonego okresu (zwykle z roku) i mnoży się ją przez współczynniki atrakcyjności (zwykle uwzględnia się połozenie, komunikację, uzbrojenie, sąsiedztwo, "ogólną atrakcyjność terenu", sposób zagospodarowania działki i kilka innych czynników). Najczęściej dla potrzeb banku wyceniana jest przyszła wartość całej inwestycji (tzn tak jakby dom juz stał) - walory architektoniczne projektu, rozplanowanie, wielkość domu, planowane materiały itp. Zmierzam do tego, ze za pomocą współczynników można dużo zdziałać, nawet bez łapówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts