Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podnieść wartość działki?

Recommended Posts

Troche głupie to pytanie ale nie ukrywam ,że chciałbym podnieśc wartość działki ,po to by dostać korzystniejszy kredyt.Przychodzi rzeczoznawca w piątek a ja mam piknie wyrównaną działke , nie ogrodzoną bez materiału.

Jeżeli jest jakaś metoda na w/w, to prosze o podpowiedz.Jeżeli nie ma prosze po prostu nie odpowiadać.

pozdrawiam.

Zakopać grudkę złota i całkiem przypadkowo znaleźć ja przy rzeczoznawcy. I jeszcze powiedziec mimochodem że "co chwila znajduje tu takie" :lol:

A poważnie to nic do piątku nie zrobisz.

Mediów nie dociagniesz, ogrodzenia nie zrobisz. Teren jest jaki jest. :roll:

dociągnąc mediów nie dociągnie, ale zawsze może powiedzieć że dochodzą do granicy działki, tyle tylko że są schowane pod ziemią i jesli rzeczoznawca chce to może sobie odkopać, na 99,99999% pan w garniturze nie dotknie ręką łopaty :D

pozdrawiam

m.

Zakopać grudkę złota i całkiem przypadkowo znaleźć ja przy rzeczoznawcy. I jeszcze powiedziec mimochodem że "co chwila znajduje tu takie" :lol:

A poważnie to nic do piątku nie zrobisz.

Mediów nie dociagniesz, ogrodzenia nie zrobisz. Teren jest jaki jest. :roll:

dociągnąc mediów nie dociągnie, ale zawsze może powiedzieć że dochodzą do granicy działki, tyle tylko że są schowane pod ziemią i jesli rzeczoznawca chce to może sobie odkopać, na 99,99999% pan w garniturze nie dotknie ręką łopaty :D

pozdrawiam

m.

Tylko że rzeczoznawca weźmie z ośrodka mapę zasadnicza i na niej będzie widział czy są media dociągnięte czy też nie.

sama wartość działki do kredytu to jedno , a wycena zawiera całą masę rzeczy , takich jak wielkość miejscowości, odległość przystanku, lini kolejowej, ilość szkół , przedszkoli, ...dosłownie wszystko i to wszystko razem ma wpływ na wartość inwestycji, z tego co wiem to banki do kredytu przyjmują przyszłą wartość całej inwestycji , po to się robi tzw. operat szacunkowy. Więc sama piękna działka to jedno , a cała reszta to drugie.

Rzeczoznawca też człowiek (w 90%). Powiedz, jaka wartość działki "ma być" do kredytu, może się okazać, że jest większa niż sądzisz. Zwykle wycenę robi się w ten sposób, że wyliczana jest średnia cena transakcyjna w danej okolicy z określonego okresu (zwykle z roku) i mnoży się ją przez współczynniki atrakcyjności (zwykle uwzględnia się połozenie, komunikację, uzbrojenie, sąsiedztwo, "ogólną atrakcyjność terenu", sposób zagospodarowania działki i kilka innych czynników). Najczęściej dla potrzeb banku wyceniana jest przyszła wartość całej inwestycji (tzn tak jakby dom juz stał) - walory architektoniczne projektu, rozplanowanie, wielkość domu, planowane materiały itp.

Zmierzam do tego, ze za pomocą współczynników można dużo zdziałać, nawet bez łapówki :).