bladyy78 01.08.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Wlasnie zakladaja mi okna i wykonawca chce zostawic mi nie opiankowana przestrzen pod oknem mówi ze tak sie robi bo pozniej nie wloze parapetów zewnetrznych które powinny byc wlozone pod okno. I niewiem jak to naprawde z tym piankowaniem bywa prosze pilnie o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 01.08.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Pianka to nie beton i można w nia wcisnąć wszystko. Niech nie idzie na łatwiznę i piankuje wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Po pierwsze okno piwinno mieć pod spodem listwę montażową i wtedy nie ma problemu. Jak jej nie ma (dla mnie wątpliwa oszczędność) to i tak trzeba okna zapianować a później w ostateczności wyciąć trochę pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 01.08.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 nie musza pankowac po co wydłubywac pianke pod osadzenie parapetu jak pozniej mozna opiankowac po wstawieniu parapetu . Ja np. nie mam listw pod oknem bo producent w drodze doswiadczen stweidził ze wypełnienie pianka bedzie cieplejsze a dociac na wymiar to kazdy potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Producent zapewne na drodze doświadczeń stwierdził, że bez listwy będzie taniej... Listwa ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - chroni okno (spód ramy) w czasie transportu.Ciekawe tylko kto będzie odpowiadał za mocowanie okien w progu skoro firma montująca okna nie zapianiuje dołów? Założę się, że w razie problemów zacznie się spychologia: "Bo panie ktoś pewnie łaził po tych ramach i się wygły" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.08.2006 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 U mnoe w oknach byly listwy montazowe ale zostaly posciagne podczas mintazu. Jednak kazalem popiankowac okna od spodu. Parapetów narazie nie bede montowal gdyz najpierw czeka mnie ocieplenie domu a parapety pozakladam na samym koncu i do tego czasu wiatr by mi wial przez te szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 U mnoe w oknach byly listwy montazowe ale zostaly posciagne podczas mintazu. A potrafisz podać racjonalny powód dlaczego tak to zostało zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.08.2006 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Nie mam pojecia dlaczego poprostu panowie co najpierw zrobili po rozladowaniu to powyciagali listwy montazowe mówili ze sluza tylko do transportu i ze moge sobie je wyrzucic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Dziwne... Zobaczymy co powie na to jareko... A może im się okna nie mieściły w otwory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafio_1977 01.08.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Producent zapewne na drodze doświadczeń stwierdził, że bez listwy będzie taniej... Listwa ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - chroni okno (spód ramy) w czasie transportu. Ciekawe tylko kto będzie odpowiadał za mocowanie okien w progu skoro firma montująca okna nie zapianiuje dołów? Założę się, że w razie problemów zacznie się spychologia: "Bo panie ktoś pewnie łaził po tych ramach i się wygły" itp. SPYCHOLOGII NIE BEDZIE BO PRODUCENT (ZNANY W POUDNIOWEJ POLSCE ) MA EKIPY OD MONTAŻU POMIJAJAC FAKT TRANSPORTU GDZIE U MNIE ODBYŁO SIE TO BEZ PROBLEÓW , LISTWA NAPEWNO NIE UCHRONI OD WYKRZYWIENIA RAM JESLI SA ZROBIONE W NIEWŁASCIWY SPOSÓB, wiec nie bardzo rozumiem co ma brak pianki na spodzie do wyginania sie ram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 LISTWA NAPEWNO NIE UCHRONI OD WYKRZYWIENIA RAM JESLI SA ZROBIONE W NIEWŁASCIWY SPOSÓB Gdzie napisałem, że listwa chroni przed wykrzywieniam ram ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 01.08.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 listwa progowa [podokienna] sluzy do tego by do niej przymocowac parapet zewnetrzny - i w zadnej, zadnej dokumentacji nie ma tak by okna mocowac bez tych listew - inaczej parapet mocuja do ramy okna - a jest to po prostu partanina jakich malo - dodatkowo okno MUSI stac na klockach - nie moze stac na samej pianie i wisiec na kotwach - bo sie ramy powykrzywiaja - jak ci zabrali listwy podokienne to zazadaj zwrotu i zamontowania do okien - przed wykrzywnieniem ram chroni ich wlasciwy montaz - ponadto kazde okno o szerokosci powyzej ok. 100 cm musi byc mocowane w progu i w nadprozu "montazysci" tego nie robia bo jest to trudne do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 No to chyba po wypowiedzi takiego autorytetu dyskusja powinna się zakończyć a partacze powinni zabrać się za poprawki. Dzięki pchełek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.08.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 dorzuce swoje trzy grosze listwa podparapetowa - przy montazu w nowym budynku w mojej ocenie MUSI byc i basta. Ulatwia pozniej wszystkie dalsze prace przy oknie - i montaz parapetow zewnetrznych i wewnetrznych i daje gwarancje odpowiedniej izolacyjnosci termicznej tego miejsca Jakze czesto widzi sie pozniej, ze po wyjeciu listwy, parapet wewnetrzny jest tak glegoko wsuniety pod okno, ze wrecz styka sie z parapetem zewnetrznym i to jest dopiero kleska - obarcza sie wina okna a nie sp... montaz Inaczej ma sie rzecz w przypadku wymiany okien przy pozostawieniu starych parapetow wewnetrznych. Tu jakze czesto nie mam miejsca by te listwe pozostawic ale ZAWSZE OKNO STOIN NA KLINACH Z LISTWA CZY BEZ !!! NIE MA PRAWA WISIEC NA KOTWACH !!!! Czy te przestrzen pianowac? OCZYWISCIE - dlaczego? Pierwsze primo dokladnie uszczelni i zabezpieczy nas przed pozniejszym niedbalstwem montujacych parapety ktorzy zapominaja by te przestrzen opianowac - doswiadczenie dotychczasowych budow nauczylo mnie jednego - jesli nie ja montuje parapety to musze opianowac by pozniej nie miec klopotow z rekllamacjami na przemarzajace parapety i nieszczelnosci w tym miejscu. Zatykanie tej szpary silikonem mija sie z celem - on tylko estetyke ma poprawic nic wiecej Drugie primo biorac pod uwage jakosc mocowan dolnej czesci ramiaka (jesli takowa wogole jest ) dodatkowo usztywni nam ramiak przed jego wykrzywianiem do czasu prawidlowego zamontowania parapetow zarowno zewnetrznych jak i wewnetrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.08.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Hmm, człowiek uczy się jednak całe życie. Ja miałem wpisane w specyfikacji okien "listwy transportowe" i myślałem, że po przytransportowaniu okien, trzeba je zdjąć i wywalić. A u mnie okna zamontowali z listwami Pytanka do Jareko: - mam 2 okna 60x120 cm, pod nimi nie ma listew, czy to duży problem? jak zamontować w tych oknach parapety, na co mam zwrócić uwagę? - w pozostałych oknach (szerokości 120 i 150 cm) są po 2 listwy długości ok. 20-30 cm, pozostała przestrzeń jest zapiankowana - czy tak powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.08.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Hmm, człowiek uczy się jednak całe życie. Ja miałem wpisane w specyfikacji okien "listwy transportowe" i myślałem, że po przytransportowaniu okien, trzeba je zdjąć i wywalić. A u mnie okna zamontowali z listwami Pytanka do Jareko: - mam 2 okna 60x120 cm, pod nimi nie ma listew, czy to duży problem? jak zamontować w tych oknach parapety, na co mam zwrócić uwagę? - w pozostałych oknach (szerokości 120 i 150 cm) są po 2 listwy długości ok. 20-30 cm, pozostała przestrzeń jest zapiankowana - czy tak powinno być? juz nawet na tym az tak oszczedzaja? Transportowka vel podparapetowka vel profil bazowy w kawalkach? Moze tak byc - spoko. Do nich docisniesz pozniej parapet lub zrobisz tak jak juz kiedys, niedawno, opisywalem Brak listwy tez nie jest az tak grozny tyle ze lekko upier.... Po prostu wsun parapet 10 mm pod okno i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 02.08.2006 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Dzięki Jareko, trochę mnie uspokoiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 02.08.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 To ja się kurna też zapytam...Chcemy w naszym nowobudowanym domu na zimę wstawić drzwi i okna. Jednakże wykonawca stwierdził, że jeżeli już koniecznie musimy to robić, to okna powinny być pozostawione na kołkach u podstawy, tak by był pod nimi przewiew. Oczywiście porządnie osadzone, zakotwione i po bokach i od góry opiankowane. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? Dodam, że okna będą z PCV. Tynki i wylewki w domu będą dopiero w marcu lub kwietniu przyszłego roku i wtedy nastąpiłaby konkretna ich obróbka, montaż parapetów i należyte docieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.08.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 ....Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? .... A dlaczego mialoby byc zle? Jedno co moze byc na przeciw to ewentualnie uruchomionu juz alarm - przeciagi moga go aktywowac A tak zamiast zostawiac okna uchylone celem osuszania scian tak cug bedzie "samistny" Wazne by byly podparte tak jak mowi Wasz kierownik Juz widac ze dobrego macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 02.08.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Jareko - bardzo Ci dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts