Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpierw okna pózniej parapety.

Recommended Posts

Producent zapewne na drodze doświadczeń stwierdził, że bez listwy będzie taniej... Listwa ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - chroni okno (spód ramy) w czasie transportu.

Ciekawe tylko kto będzie odpowiadał za mocowanie okien w progu skoro firma montująca okna nie zapianiuje dołów? Założę się, że w razie problemów zacznie się spychologia: "Bo panie ktoś pewnie łaził po tych ramach i się wygły" itp.

Producent zapewne na drodze doświadczeń stwierdził, że bez listwy będzie taniej... Listwa ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - chroni okno (spód ramy) w czasie transportu.

Ciekawe tylko kto będzie odpowiadał za mocowanie okien w progu skoro firma montująca okna nie zapianiuje dołów? Założę się, że w razie problemów zacznie się spychologia: "Bo panie ktoś pewnie łaził po tych ramach i się wygły" itp.

SPYCHOLOGII NIE BEDZIE BO PRODUCENT (ZNANY W POUDNIOWEJ POLSCE ) MA EKIPY OD MONTAŻU POMIJAJAC FAKT TRANSPORTU GDZIE U MNIE ODBYŁO SIE TO BEZ PROBLEÓW , LISTWA NAPEWNO NIE UCHRONI OD WYKRZYWIENIA RAM JESLI SA ZROBIONE W NIEWŁASCIWY SPOSÓB, wiec nie bardzo rozumiem co ma brak pianki na spodzie do wyginania sie ram

listwa progowa [podokienna] sluzy do tego by do niej przymocowac parapet zewnetrzny - i w zadnej, zadnej dokumentacji nie ma tak by okna mocowac bez tych listew - inaczej parapet mocuja do ramy okna - a jest to po prostu partanina jakich malo - dodatkowo okno MUSI stac na klockach - nie moze stac na samej pianie i wisiec na kotwach - bo sie ramy powykrzywiaja - jak ci zabrali listwy podokienne to zazadaj zwrotu i zamontowania do okien - przed wykrzywnieniem ram chroni ich wlasciwy montaz - ponadto kazde okno o szerokosci powyzej ok. 100 cm musi byc mocowane w progu i w nadprozu "montazysci" tego nie robia bo jest to trudne do wykonania

dorzuce swoje trzy grosze :lol:

listwa podparapetowa - przy montazu w nowym budynku w mojej ocenie MUSI byc i basta. Ulatwia pozniej wszystkie dalsze prace przy oknie - i montaz parapetow zewnetrznych i wewnetrznych i daje gwarancje odpowiedniej izolacyjnosci termicznej tego miejsca

Jakze czesto widzi sie pozniej, ze po wyjeciu listwy, parapet wewnetrzny jest tak glegoko wsuniety pod okno, ze wrecz styka sie z parapetem zewnetrznym i to jest dopiero kleska - obarcza sie wina okna a nie sp... montaz

Inaczej ma sie rzecz w przypadku wymiany okien przy pozostawieniu starych parapetow wewnetrznych.

Tu jakze czesto nie mam miejsca by te listwe pozostawic ale ZAWSZE OKNO STOIN NA KLINACH Z LISTWA CZY BEZ !!! NIE MA PRAWA WISIEC NA KOTWACH !!!!

Czy te przestrzen pianowac?

OCZYWISCIE - dlaczego?

Pierwsze primo ;)

dokladnie uszczelni i zabezpieczy nas przed pozniejszym niedbalstwem montujacych parapety ktorzy zapominaja ;) by te przestrzen opianowac - doswiadczenie dotychczasowych budow nauczylo mnie jednego - jesli nie ja montuje parapety to musze opianowac by pozniej nie miec klopotow z rekllamacjami na przemarzajace parapety i nieszczelnosci w tym miejscu. Zatykanie tej szpary silikonem mija sie z celem - on tylko estetyke ma poprawic nic wiecej

Drugie primo ;)

biorac pod uwage jakosc mocowan dolnej czesci ramiaka (jesli takowa wogole jest ;) ) dodatkowo usztywni nam ramiak przed jego wykrzywianiem do czasu prawidlowego zamontowania parapetow zarowno zewnetrznych jak i wewnetrznych

Hmm, człowiek uczy się jednak całe życie. Ja miałem wpisane w specyfikacji okien "listwy transportowe" i myślałem, że po przytransportowaniu okien, trzeba je zdjąć i wywalić. A u mnie okna zamontowali z listwami 8)

Pytanka do Jareko:

- mam 2 okna 60x120 cm, pod nimi nie ma listew, czy to duży problem? jak zamontować w tych oknach parapety, na co mam zwrócić uwagę?

- w pozostałych oknach (szerokości 120 i 150 cm) są po 2 listwy długości ok. 20-30 cm, pozostała przestrzeń jest zapiankowana - czy tak powinno być?

Hmm, człowiek uczy się jednak całe życie. Ja miałem wpisane w specyfikacji okien "listwy transportowe" i myślałem, że po przytransportowaniu okien, trzeba je zdjąć i wywalić. A u mnie okna zamontowali z listwami 8)

Pytanka do Jareko:

- mam 2 okna 60x120 cm, pod nimi nie ma listew, czy to duży problem? jak zamontować w tych oknach parapety, na co mam zwrócić uwagę?

- w pozostałych oknach (szerokości 120 i 150 cm) są po 2 listwy długości ok. 20-30 cm, pozostała przestrzeń jest zapiankowana - czy tak powinno być?

juz nawet na tym az tak oszczedzaja? Transportowka vel podparapetowka vel profil bazowy w kawalkach?

Moze tak byc - spoko. Do nich docisniesz pozniej parapet lub zrobisz tak jak juz kiedys, niedawno, opisywalem

Brak listwy tez nie jest az tak grozny tyle ze lekko upier....

Po prostu wsun parapet 10 mm pod okno i tyle

To ja się kurna też zapytam...

Chcemy w naszym nowobudowanym domu na zimę wstawić drzwi i okna. Jednakże wykonawca stwierdził, że jeżeli już koniecznie musimy to robić, to okna powinny być pozostawione na kołkach u podstawy, tak by był pod nimi przewiew. Oczywiście porządnie osadzone, zakotwione i po bokach i od góry opiankowane. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? Dodam, że okna będą z PCV. Tynki i wylewki w domu będą dopiero w marcu lub kwietniu przyszłego roku i wtedy nastąpiłaby konkretna ich obróbka, montaż parapetów i należyte docieplenie.

....Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? ....

A dlaczego mialoby byc zle?

Jedno co moze byc na przeciw to ewentualnie uruchomionu juz alarm - przeciagi moga go aktywowac

A tak zamiast zostawiac okna uchylone celem osuszania scian tak cug bedzie "samistny"

Wazne by byly podparte tak jak mowi Wasz kierownik

Juz widac ze dobrego macie :)