samm 28.03.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Cena jest atrakcyjna ale oprócz tego o dużo zamało informacji. Żadnych parametrów technicznychani atestów ani dopuszczeń na rynek polski, ani katalogu.Jeżeli chcesz go kupić to podszkol się czytając nastronach Schiedel, Leier,Jawar, Zapel itp. Chodzi oinformacje jakie oni potrafią o swoich kominach podawać i wtedy zaopatrzony w taką wiedzę możesz do nichzadzwonić i się dokładnie wypytać o sprzedawaneprzez nich produkty.Ale Zapel powinien być w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.06.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Witam, Czy ktoś zna albo stosował kominy firmy Manex Trans ??Ceramika w tych kominach jest niemiecka a produkowana w Czechach P-D Refractories CZ a.s.Również CJ Blok i kom-went mają ceramikę od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 28.07.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Czy ktos oprocz martineza44 moze napisac cos o kominach effe2 Jak sie je uzytkuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro1009 17.10.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Witam Dołączam się do pytania "gkobe" o kominy firmy effe 2, ale widzę że chyba nikt ich nie instalował, zero odzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 18.10.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Ja mam postawione 2 kominy domus.Niestety jeszcze ich nie użytkowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro1009 18.10.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 MIRMA Czy możesz napisać jakie jest wrażenie co do tych kominów? Czy były jakieś problemy z ich stawianiem i czym masz otynkowane ? Czekam na odpowiedz i na wrażenia z użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.10.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 (edytowane) Ciekawe jak bardzo będzie się ten komin nagrzewał ma dość cienkie ścianki i brak izolacji? Edytowane 19 Października 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 19.10.2010 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Ja go jeszcze nie użytkuje, może przepalę w zimę i sprawdzą jak pracuje, się nagrzewa itd.Komin nie ma izolacji ale ma w środku pustkę powietrzną.Z tego co się dowiadywałem tych co go już mają to nie mieli zastrzeżeń(po 1,2 sezonach). MI Domus na chwilę obecną pasuje. Chodzi mi o cenę i jego wymiary.Kształtkę komina obmurowałem jeszcze cegłą 6 cm. Może być z tym problem bo miejscami może dotykać zaprawa.Można go też nie obmurowywać i zaciągnąć tynk z zatopioną siatką. Wtedy oddaje ciepło dodatkowo do pomieszczenia. Podobno to się sprawdza i nie pęka.Górę komina mam otwartą a na podstawę komina dałem "skraplacz" by odprowadzić ewentualne wody opadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.10.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 nie wiem, czy nie powielam tego, o czym było wcześniej (pewnie tak, bo wszystko już było) ale wydaje mi się, ze najważniejsze, czym się pali. Znaczy do czego komin. Jezeli do super wydajnego pieca, z którego spaliny wychodzą o niższych temp i jeszcze się wychłodzą oddając ciepło kominowi - to będą problemy w postaci zacieków. A jeżeli do wszystkożernego kotła hajcowanego na maxa, to nawet dobrze, jak się komin nagrzeje, bo mniej ciepła ucieknie w świat a i tak spaliny są wystarczająco gorące, żeby wylecieć. Więc dla jednego dobry jeden komin, dla drugiego - inny. Trzeba myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.10.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 No właśnie @mirma czym będziesz palić ? Kminek będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 19.10.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 No właśnie @mirma czym będziesz palić ? Kminek będzie ? salon kominek oraz kotłownia piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 19.10.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 nie wiem, czy nie powielam tego, o czym było wcześniej (pewnie tak, bo wszystko już było) ale wydaje mi się, ze najważniejsze, czym się pali. Znaczy do czego komin. Jezeli do super wydajnego pieca, z którego spaliny wychodzą o niższych temp i jeszcze się wychłodzą oddając ciepło kominowi - to będą problemy w postaci zacieków. A jeżeli do wszystkożernego kotła hajcowanego na maxa, to nawet dobrze, jak się komin nagrzeje, bo mniej ciepła ucieknie w świat a i tak spaliny są wystarczająco gorące, żeby wylecieć. Więc dla jednego dobry jeden komin, dla drugiego - inny. Trzeba myśleć. Poprawnie postawiony Domus nadaje się do obu przypadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.10.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Poprawnie postawiony Domus nadaje się do obu przypadków. bez izolacji między kamionką a pustakiem? papier wszystko przyjmie ale życie swoje wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.10.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Napisał mirma http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png Poprawnie postawiony Domus nadaje się do obu przypadków. bez izolacji między kamionką a pustakiem? papier wszystko przyjmie ale życie swoje wie... Dokładnie przy niskiej temp. spalin np. w kotle z podajnikiem może być problem ze skraplaniem. Proponuje ocieplić w miejscach takich jak strych i ponad połacią dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 19.10.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 bez izolacji między kamionką a pustakiem? papier wszystko przyjmie ale życie swoje wie... Czy widziałeś przekrój tego komina? W środku jest pusta przestrzeń i dlatego nie ma potrzeby izolowania go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 19.10.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Dokładnie przy niskiej temp. spalin np. w kotle z podajnikiem może być problem ze skraplaniem. Proponuje ocieplić w miejscach takich jak strych i ponad połacią dachu. Ocieplenie nie zaszkodzi. Dodatkowo należy się zastanowić jak ma być wykończony ponad dachem. Najtańszy sposób to wełna +klej. Można wełnę pociągnąć od strychu. Ja osobiście mam obmurowane klinkierem. Co do problemów ze skraplaniem to ja mam komin postawiony na skraplaczu i te i inne problemy mnie nie dotyczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.10.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Czy widziałeś przekrój tego komina? W środku jest pusta przestrzeń i dlatego nie ma potrzeby izolowania go. w środku, znaczy między kamionką a pustakiem? Każdy systemowy ma tam pustą przestrzeń, w którą właśnie ładuje się specjalną wełnę. W "lepszych" kominach wełna ta jest dostarczona w komplecie. A co do skroplin - każdy systemowy ma skraplacz na dole. ale ten syf też do pieca/kominka wpływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 19.10.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Co do problemów ze skraplaniem to ja mam komin postawiony na skraplaczu i te i inne problemy mnie nie dotyczą. Skraplacz tylko odprowadza syf, a nie zapobiega jego powstaniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 19.10.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 w środku, znaczy między kamionką a pustakiem? Każdy systemowy ma tam pustą przestrzeń, w którą właśnie ładuje się specjalną wełnę. W "lepszych" kominach wełna ta jest dostarczona w komplecie. A co do skroplin - każdy systemowy ma skraplacz na dole. ale ten syf też do pieca/kominka wpływa. System kominowy o którym pisałem ma całkiem inną budowę. Wełna służy jedynie do wykończenia go. Może zapoznaj się z jego budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.10.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 zapoznałam się czyli on nie jest murowany a cały składany z kawałków. I w zasadzie na to tynk.... Hmmm wynalazek. Taki niby komin z cegły ale cieniutki... A jak się zaprawa wykruszy (ten kit)? A jak pęknie jeden element, to do rozbiórki? A poddasze? Trzeba odizolować od drewna wszelkiego. A co do przecieków skroplin to właśnie tu mogą być. Ciekawe, niech piszą ci, co go zakupią, jak się sprawdza. Tak za kilka lat będzie wiadomo Bo to, że na zachodzie czy Rumunii się sprawdza (inny klimat) to nic nie znaczy. Jakby tak w Rosji, to rozumiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts