Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy czy murowany

Recommended Posts

Cena jest atrakcyjna ale oprócz tego o dużo za

mało informacji. Żadnych parametrów technicznych

ani atestów ani dopuszczeń na rynek polski, ani

katalogu.

Jeżeli chcesz go kupić to podszkol się czytając na

stronach Schiedel, Leier,Jawar, Zapel itp. Chodzi o

informacje jakie oni potrafią o swoich kominach

podawać i wtedy zaopatrzony w taką wiedzę możesz do nich

zadzwonić i się dokładnie wypytać o sprzedawane

przez nich produkty.

Ale Zapel powinien być w podobnej cenie.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
  • 2 months później...

Ja go jeszcze nie użytkuje, może przepalę w zimę i sprawdzą jak pracuje, się nagrzewa itd.

Komin nie ma izolacji ale ma w środku pustkę powietrzną.

Z tego co się dowiadywałem tych co go już mają to nie mieli zastrzeżeń(po 1,2 sezonach).

MI Domus na chwilę obecną pasuje. Chodzi mi o cenę i jego wymiary.

Kształtkę komina obmurowałem jeszcze cegłą 6 cm. Może być z tym problem bo miejscami może dotykać zaprawa.

Można go też nie obmurowywać i zaciągnąć tynk z zatopioną siatką. Wtedy oddaje ciepło dodatkowo do pomieszczenia. Podobno to się sprawdza i nie pęka.

Górę komina mam otwartą a na podstawę komina dałem "skraplacz" by odprowadzić ewentualne wody opadowe.

nie wiem, czy nie powielam tego, o czym było wcześniej (pewnie tak, bo wszystko już było) ale wydaje mi się, ze najważniejsze, czym się pali. Znaczy do czego komin. Jezeli do super wydajnego pieca, z którego spaliny wychodzą o niższych temp i jeszcze się wychłodzą oddając ciepło kominowi - to będą problemy w postaci zacieków. A jeżeli do wszystkożernego kotła hajcowanego na maxa, to nawet dobrze, jak się komin nagrzeje, bo mniej ciepła ucieknie w świat a i tak spaliny są wystarczająco gorące, żeby wylecieć. Więc dla jednego dobry jeden komin, dla drugiego - inny. Trzeba myśleć.

nie wiem, czy nie powielam tego, o czym było wcześniej (pewnie tak, bo wszystko już było) ale wydaje mi się, ze najważniejsze, czym się pali. Znaczy do czego komin. Jezeli do super wydajnego pieca, z którego spaliny wychodzą o niższych temp i jeszcze się wychłodzą oddając ciepło kominowi - to będą problemy w postaci zacieków. A jeżeli do wszystkożernego kotła hajcowanego na maxa, to nawet dobrze, jak się komin nagrzeje, bo mniej ciepła ucieknie w świat a i tak spaliny są wystarczająco gorące, żeby wylecieć. Więc dla jednego dobry jeden komin, dla drugiego - inny. Trzeba myśleć.

Poprawnie postawiony Domus nadaje się do obu przypadków.

Napisał mirma http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png Poprawnie postawiony Domus nadaje się do obu przypadków.

bez izolacji między kamionką a pustakiem?

papier wszystko przyjmie ale życie swoje wie...

Dokładnie przy niskiej temp. spalin np. w kotle z podajnikiem może być problem ze skraplaniem. Proponuje ocieplić w miejscach takich jak strych i ponad połacią dachu.

Dokładnie przy niskiej temp. spalin np. w kotle z podajnikiem może być problem ze skraplaniem. Proponuje ocieplić w miejscach takich jak strych i ponad połacią dachu.

Ocieplenie nie zaszkodzi. Dodatkowo należy się zastanowić jak ma być wykończony ponad dachem. Najtańszy sposób to wełna +klej. Można wełnę pociągnąć od strychu.

Ja osobiście mam obmurowane klinkierem.

Co do problemów ze skraplaniem to ja mam komin postawiony na skraplaczu i te i inne problemy mnie nie dotyczą.

Czy widziałeś przekrój tego komina? W środku jest pusta przestrzeń i dlatego nie ma potrzeby izolowania go.

w środku, znaczy między kamionką a pustakiem?

Każdy systemowy ma tam pustą przestrzeń, w którą właśnie ładuje się specjalną wełnę. W "lepszych" kominach wełna ta jest dostarczona w komplecie.

A co do skroplin - każdy systemowy ma skraplacz na dole. ale ten syf też do pieca/kominka wpływa.

w środku, znaczy między kamionką a pustakiem?

Każdy systemowy ma tam pustą przestrzeń, w którą właśnie ładuje się specjalną wełnę. W "lepszych" kominach wełna ta jest dostarczona w komplecie.

A co do skroplin - każdy systemowy ma skraplacz na dole. ale ten syf też do pieca/kominka wpływa.

System kominowy o którym pisałem ma całkiem inną budowę. Wełna służy jedynie do wykończenia go. Może zapoznaj się z jego budową.

zapoznałam się

czyli on nie jest murowany a cały składany z kawałków. I w zasadzie na to tynk.... Hmmm wynalazek. Taki niby komin z cegły ale cieniutki... A jak się zaprawa wykruszy (ten kit)? A jak pęknie jeden element, to do rozbiórki? A poddasze? Trzeba odizolować od drewna wszelkiego. A co do przecieków skroplin to właśnie tu mogą być.

Ciekawe, niech piszą ci, co go zakupią, jak się sprawdza. Tak za kilka lat będzie wiadomo ;) Bo to, że na zachodzie czy Rumunii się sprawdza (inny klimat) to nic nie znaczy. Jakby tak w Rosji, to rozumiem....