Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy czy murowany

Recommended Posts

powitac wszystkich.

zaczne od tego, ze pokaze to cos co zwane kominem bylo przez ostatnie XX lat i teraz trzeba wymienic ;) komin:

http://img27.imageshack.us/img27/9780/kominr.th.jpg

chcialbym zasiegnac waszego zdania, jakie rozwiazanie bylo by najlepsze. mianowicie ja widac komin trzeba wymienic, to nie ulega watpliwosci. planujemy maly remoncin calosci domu.

komin bedzie potrzebny do:

kominek na pietrze

piec w piwnicy

i to co mnie zastanawia to ciepla woda w lecie, myslalem o gazie, bo bedzie jej potrzeba troche wiecej niz na kompanie 4 osob, wiec podgrzewanie elektryczne raczej z miejsca odpadlo.

czy w tym przypadku bede potrzebowal kolejny otwor spalinowy jak i wentylacyjny, czy wystarczy jedynie kominowy.

podsumowujac:

kominek na pietrze i piec w piwnicy po jednym spalonowym i wentylacyjnym

i co teraz z ta woda na gaz?

z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Osobny przewód kominowy do każdego źródła ciepła (Jeżeli kominek, piec na paliwo stałe i piec na gaz to 3). Przewody wentylacyjne przy kominku i przy piecu czyli 2. Doprowadzenia powierza do pieca gazowego i do kominka.

Czy opłaca ci się podgrzewać gazem tylko CUW latem to musisz sam policzyć.

Osobny przewód kominowy do każdego źródła ciepła (Jeżeli kominek, piec na paliwo stałe i piec na gaz to 3). Przewody wentylacyjne przy kominku i przy piecu czyli 2. Doprowadzenia powierza do pieca gazowego i do kominka.

Czy opłaca ci się podgrzewać gazem tylko CUW latem to musisz sam policzyć.

przepraszam za takie pytania, ale chce sie upewnic czy napewno dobrze rozumiem.

3 przewody spalinowe i 2 wentylacyjne?

a o co chodzi z tym doprowadzeniem powietrza do pieca i kominka?

Kotły gazowe z zamknięta komorą spalania rura wewnętrzną wylatują spaliny a zewnętrzną zasysane jest powietrze.

Tak do spalania potrzebne jest powietrze musisz je jakoś doprowadzić.

Na forum jest pełno wątków poczytaj bo jesteś nowy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162905-Jaki-komin-do-pieca-gazowego-kondensacyjnego

http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/5-zasad-doprowadzenia-powietrza-do-kominka,35_905.html

dzieki fenix2 :)

u mnie kominek bedzie stal na pietrze, wiec rura z powietrzem pewnie pojdzie podloga.

co do gazowego to jeszcze dokladnie musze poszpera,

przejzalem od poczatku ten watek, zeszlej nocy, i nie jest jasno stwierdzone czy klasc wsad w jaki komin, u mnie bedzie tak jak juz wczesniej pisalem:

- kominek

- piec eko,pelet ale na ta chwile wygrywa drewno wiec tego sie trzymam

- i piec gazowy, (konkretnie niesprecyzowany)

wracajac do komina to opinie sa podzielone, czy murowany czy systemowy. patrzac na rozmiary, i ze musze postawic 3xS i 2xW to zaczynam sie mocniej zastanawiac nad systemowym (biorac pod uwage rozmiary).

czy jest koniecznosc obmurowania z cegly kominu systemowego na poziomie pokojow, czy mozna go przykryc tynkiem? i jak to sie ma do rzeczywistosci?

jeszcze raz wielkie dzieki

Faktycznie, jak chcesz jeden komin zastąpić trzema, to chyba wymurowanie tego będzie dość skomplikowane.

Do kominka potrzebujesz fi 18-20. do pieca na paliwa stałe - podobnie. Do gazu wystarczy ci przewód wentylacyjny. Ja tak mam - od pieca gzaowego do komina idzie rura podwójna (wewnątrz wywalane są spaliny a zewnętrza przestrzeń służy do zaciągania powietrza) a w obrębie komina zewnętrzna rura już nie jest potrzebna, bo są ścianki przewodu wentylacyjnego, idzie sobie sama cienka dość spalinowa.

Jak już zdecydujesz, co chcesz, to siadaj w necie i oglądaj. tylko uważaj na te z górnej półki jak schidel, bo one są bardzo "wyspecjalizowane" inny do kominka, inny do pieca, będzie trudno złozyc. Te tańższe sytemy łatwiej złożyć do kupy według własnych parametrów.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Gość Konto usunięte_12*
co do gazowego to jeszcze dokladnie musze poszpera,

Gdybyś chciał zainstalować taki z zamkniętą komorą spalania, to najtańszym i najwygodniejszym rozwiązaniem będzie rura koncentryczna przez ścianę. Trzeba tylko spełnić określone wymaganie dot. mocy zawarte w przepisach.

Pozdrawiam

• 10 months później...

Przeczytałem kilka wątków i nie znalazłem odpowiedzi, więc może ktoś napisze czy można komin systemowy połączyć ze ścianą domu (w tym wypadku nośną) opartego na tej samej płycie fundamentowej, jak go mocować do stropu i ścian, bo miał być komin murowany a będzie systemowy.

Pozdrawiam

Przeczytałem kilka wątków i nie znalazłem odpowiedzi, więc może ktoś napisze czy można komin systemowy połączyć ze ścianą domu (w tym wypadku nośną) opartego na tej samej płycie fundamentowej, jak go mocować do stropu i ścian, bo miał być komin murowany a będzie systemowy.

Pozdrawiam

To słabo szukałeś. Komina systemowego NIE łączysz ze ścianami musisz go od-dylatować. NIe mocujesz go do stropu i ścian on jest wolno-stojącym tworem.

No własnie mineło już troche czasu od dyskusji na temat, czy kominy systemowe z wkłądem ceramicznym nadają się do użytku. Pewnie już jakieś doświadczenia forumowicze mają a tu cisza jak makiem zasiał.

Edytowane przez fenix2

Pozdrawiam

nie można komina łączyć ze ścianą, ale można go w ścianę wbudować dylatując go od niej, potem otynkować z siatką wzmacniającą tynk w tym miejscu i ostatecznie mamy efekt jednolitej ściany (tak mam i polecam zamiast odstającego od ściany kloca)

Pozdrawiam

nie martw sięna zapas. Też uważałam, że to problem. Dla murarza problemu nie było. Mój komin nie jest oddylatowany od ściany, raczej przyklejony do niej zaprawą. Również od stropu specjalnie go nie dylatowałam. Ja miałam dodatkowy problem, bo na tej ścianie z kominem opierały się belki nośne teriwy. Mam wieniec wokół komina i na nim belki się oparły. Więc się okazało znowu, że to nie problem.

Fenix, a bo co tu pisać. Komin był RAZ czyszczony, po 2 sezonach palenia w kominku, również stemplami!!. Kominiarz przyszedł i nie miał roboty. No to w następnym roku już go nie zapraszaliśmy, teraz będzie trzeba ale raczej znowu się nie narobi. Nie wiem tylko, czy to zasługa systemu czy przekroju :)

mój fi200mm h-10,5mb też jest ok, czysty (palone 3 sezony węglem, drzewem sosnowym pobudowlanym itp), nieczyszczony był do tej pory bo przekrój jak nowy, jedynie poczerniony, sprawdzę teraz wiosną po sezonie, bo w końcu wypadałoby się w kominiarza pobawić a nie ma na czym ;)

Oczywiście, że można tylko, czy konstrukcja na to pozwala.

ale oczywiście wypadałoby to skonsultować z projektantem/konstruktorem albo przynajmniej z kierbudem, u mnie akurat to zrobione było na etapie adaptacji projektu