Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin systemowy czy murowany

Recommended Posts

• Odpowiedzi 293
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZbiR: napisałeś że nie można komina wykończyć klinkerem . W którymś z muratorów (chyba 1/2003) były różne rozwiązania kominów i był również systemowy, którego wystająca część była wykończona właśnie klinkerem. Skąd masz tą informację? Pytam bo sam planuję komin z Komin-Flexa :wink: ?

Przmslw z Wrocławia

Trudno komin z lekkich elementów zakończyć klinkierem z trzech względów:

- Niedopasowanie wymiarowe, powodujące wyboczenie kanałów w miejscu zmiany materiału, a kanały powinny mieć niezmienny wymiar na całej długości komina (nie da się wybudować z pełnych cegieł komina o takim samym kształcie przekroju jak kształtki pustakowe)

- Klinkier jest ciężki

- Posadowienie klinkieru na kominie z lekkich elementów wymagało by wykonania płyty żelbetowej pod część klinkierową

Można raczej przykleić płytki elewacyjne w kolorze i kształcie klinkieru, tak jak radzi Olmiś.

Obawiam się, że takie płytki będą się odklejać - bo komin to się nagrzewa, to chłodzi, a miejsce trudne do reperacji.

Grzegoż63:

Też myślałem o kominie z cegły szamotowej, ale znawcy wytłumaczyli mi, że szamot byłby słabszy i mniej trwały w przeciętnych warunkach niż zwykła cegła, chyba że była by wysoka temperatura i to codziennie.

ZbiR

[/b]

• 8 months później...

Ludzie Rrrrrraaaatttttuuuunnnnnnnkuuuu !!

Jakie komin jest dobry??

Pomiędzy systemowym a tradycyjnym murowanym (z kwasówką) i jeszcze jeśli systemowy to jaki producent jest godny polecenia jeśli chodzi o jakość, trwałość i exploatacje no i oczywiście cena !!!

Można kota dostać ile tych wyborów!!!

U mnie będą w sumie 2 czy 3 kominy..

I tu też pytanie...

Prawdopodobnie będe miał piec gazowy z zamkniętą komorą spalania. Ale na niewiadomą przyszłość planuje postawić komin do pieca weglowego. I tu pytanie, czy można zrobić tak, że pod jeden komi podłączyć dwa piece??

Oczywiście nie chodzi o to, aby one razem jednocześnie pracowały....Ale chodzi o to, czy niezbędene jest na te niewaidome czasy stawiać dwa kominy??? Dodam tylko, że z tego co wiem to optymalne minimum dla pieca węglowego to średnica= 20 cm, a do gazu styka chyba 16 cm....więc czy ta większa średnica nie zaburzyła by pracy pieca gazwoego???

Wątek stary, ale jak widać przydatny dla kolejno budujących... :-)

Dla pieca gazowego powinien być wydzielony odrębny otwór w kominie, tak aby zmieściła się rura kwasówka o średnicy 130 mm - dla pieca atmosferycznego, lub 80 mm dla pieca z zamkniętą komorą spalania.

W obu przypadkach te warunki spełnia obudowa kominowa z otworem 140x140 mm.

Otwór kominowy nie może być wspólny, bo piec gazowy wydziela spływający kwas żrący, zaś kominek sadze, która podlega czyszczeniu.

Obudowa kominowa może być wykonana z cegły pełnej (komin ceglany), lub z innych materiałów (musi być atest).

Są w sprzedaży takie obudowy, które mają także otwory dla wentylacji.

Obudowy lekkie pozwalają na posadowienie komina na stropie poddasza, po odpowiednim wzmocnieniu stropu (żebra).

Dla kominka opalanego drewnem na ogół wystarcza komin ceglany, nawet bez wkładu rurowego, lub rura fi 200 mm w obudowie kominowej.

"Kominologia stosowana" to obszerna wiedza i doradzam studiowanie starych wątków Forum Muratora.

On 2003-03-31 22:43, Tito wrote:

...Murarze będą doradzali murowany, bo jest przy nim więcej roboty (można skroić jelenia), po drugie boją się nowości...

Ja mam w projekcie kominy Schiedla, z ekipą jestem umówiony na płacę ryczałtową za cały dom (nic więcej nie "skasują":wink:, a mimo wszystko też mi doradzają murowany.

Doradźcie, jaką decyzję podjąć?

Pewnie Twój dom już jest postawiony...

Na co się zdecydowałeś?

Mam aktualnie identyczny dylemat...

Dla pieca gazowego powinien być wydzielony odrębny otwór w kominie, tak aby zmieściła się rura kwasówka o średnicy 130 mm - dla pieca atmosferycznego, lub 80 mm dla pieca z zamkniętą komorą spalania.

W obu przypadkach te warunki spełnia obudowa kominowa z otworem 140x140 mm.

Otwór kominowy nie może być wspólny, bo piec gazowy wydziela spływający kwas żrący, zaś kominek sadze, która podlega czyszczeniu.

Obudowa kominowa może być wykonana z cegły pełnej (komin ceglany), lub z innych materiałów (musi być atest).

Są w sprzedaży takie obudowy, które mają także otwory dla wentylacji.

Obudowy lekkie pozwalają na posadowienie komina na stropie poddasza, po odpowiednim wzmocnieniu stropu (żebra).

Dla kominka opalanego drewnem na ogół wystarcza komin ceglany, nawet bez wkładu rurowego, lub rura fi 200 mm w obudowie kominowej.

"Kominologia stosowana" to obszerna wiedza i doradzam studiowanie starych wątków Forum Muratora.

A jak to się przekłada na koszty?

ja mam kominy z prefabrykatów (szare kształtki wentylacyjne schiedla) i do kominka komin systemowy (też schiedla). Kominy są obudowane u góry klinkierem. Murarze na pewnej wysokości zrobili lekkie wcięcię w pustakach, zrobili szalunek i w nim pręty zbrojeniowe do okoła komina. Zalali to betonem i po utwardzeniu się murowali na tym mur z klinkieru, około 1 m wysokości. Tak więc mam kominy ze zwykłej elewacyjnej cegły klinkierowej. W większości są to kominy wentylacyjne. W jednym kanale będzie jeszcze rura z kwasówki do pieca kondensacyjnego (niskie temperatury spalin). Komin do kominka (schiedel - rura ceramiczna w pusaku i z przekładkami z wełny mineralnej) też jest obudowany klinkierem, ale zakończony jest firmową końcówką schiedla.

Tego komina to już dokładnie nie oglądałem, bo boję się wleźć tak wysoko na dach.

aha. Mój inspektor nadzoru - czyli akurat moja mama. Jak zobaczyła te kominy, wyglądające jak kilkumetrowe maczugi. (wąskie pustaki przez 5 metrów i na koniec metrowy kawał muru z klinkieru) wpadła w obsesję, że to się przewróci, choć ponad dach wystawał tylko kawalątek, i kazała to obmurować. Jak robili ścianki działowe z siporexu to obmurowali te kominy właśnie tym materiałem aż pod półki z żelbetu.

Więc mam chyba komin systemowy w kominie murowanym, czyli rozwiązanie optymalne.

u mnie wyszło prosto. Komin wentylacyjny 3 kanałowy do kuchni ok. 350 zł (z gotowych pustaków), Komin pod kominek 2 x wentylacja za 250 zł ale zaproponowaali mi komin Schindel za 2600 :evil: . Wiec olałem towarzystow i wymuruje go z cegły (paleta ok. 300 zł). Mysle, że nie wyjdzie wiecej jak dwie palety no może trzy czyli połowa ceny. Przy kominku nie trzeba nic wiecej. Sam w starym domu uzytkuje tradycyjny murowany komin pod piec na paliwo stałe już ponad 8 lat i nic - wszystko ok. Aha moja ekipa też twierdzi, że nie ma to jak murowany komin a te wszystkie systemy kominowe to tylko wyrwanie kasy od jelenia :D . Nie wiem co prawda co z piecami na gaz czy olej ale jak na razie mnie one nie dotyczą.

Od moich zaprzyjaznionych projektantów systemow wentylacji uzyskalem informacje, że tez lepiej jednak bedzie, gdy zdecyduje sie na komin tradycyjny. Architekt zaprojektowal mi wiec przewody tradycyjne, wentylacyjne w kazdym pomieszczeniu, choc w projekcie pierwotnym byly systemowe.

Ja chciałem mieć tradycyjny, murowany z cegły, ale przy okazji zakupu materiałów na cały dom sprzedawca zaproponował większy rabat na całość, ale pod warunkiem, że zakupie też komin systemowy.

Po przeliczeniu okazało się, że warto, więc mam systemowy Leiera (jeszcze nie postawiony).

Ponieważ w zasadzie jedyną wadą systemowego jest cena, to raczej nie żałuję tej nagłej zmiany ;). Będę go stawiał sam, więc pójdzie szybciej i prościej niż z cegły. No i żaden wykonawca nie będzie miał okazji by go zepsuć...

Na marginesie: mimo że będzie to komin do kominka, to zrobię na wszelki wypadek odprowadzenie skroplin do kanalizacji. Nie kosztuje to wiele, a głowa spokojna gdy z braku innego pali się mokrym drzewem.