Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cena wykonania domu- wykonawca generalny

Recommended Posts

Czesc,

jestem laikiem w sprawach budowlanych, wiec mam pytanie, ktorego az boje sie zadac, zeby nie zostac zbesztana....no ale sprobuje:

chcialabym wybudowac dom w stanie surowym, moze ewentualnie nawet jeszcze prace developperskie z pomoca generalnego wykonawcy. poszukalam troche w internecie i doszukalam sie na jednej stronie cennikow, ktore wygladaja tak:

Wyszczególnienie: Dom pow. użytk. 130 m2 (pow. całk. 193 m2)

Stan surowy- 100360 zł

Prace deweloperskie - 223880 zł

Pod klucz - 299000 zł

W opisie jest miedzy innymi:

Zapewniamy: Dostawę niezbędnych materiałów, materiałów najwyższej jakości (atesty, certyfikaty)

I tu powstaje moje pytanie: czy w tej podanej cenie przez wykonawce sa juz wliczone materialy, czy materialy musze doliczyc dodatkowo?

Pozdrawiam :)

według mnie płacisz te nie całe 300.000 i dom jest twój

cena ta to robocizna plus materiał, jednakże musisz sie upewnic ponieważ developer na pewno zakłada pewien standard powiedzmy kafelki maxymalnie do 70 zł/m2 jak ty sie zdecydujesz na takie za 100 zł/m2 to różnice bedziesz musiała dopłacic. i tak bedzie ze wszystkim w wykończeniówce! więc pierwsze co dowiedz sie jaki standard wykończenia developer zapisał w umowie. innych kruczkow tutaj nie widze... :-)

Ceny za metr kwadratowy to

510 zl/m2 stan surowy

1120 zl/m2 prace developerskie

1500 zl/m2 pod klucz

Powiedzcie, czy to sa wygorowane ceny?

Stan surowy i prace developerskie prawie na 100% bede chciala zlecic firmie. Zastanawiam sie nad wykonczeniowka......i tak bede musiala zatrudnic fachowcow, kupic materialy. Co byscie doradzali?

Firma czy fachowcy i na na wlasna reke czesc?

Czesc,

jestem laikiem w sprawach budowlanych, wiec mam pytanie, ktorego az boje sie zadac, zeby nie zostac zbesztana....no ale sprobuje:

chcialabym wybudowac dom w stanie surowym, moze ewentualnie nawet jeszcze prace developperskie z pomoca generalnego wykonawcy. poszukalam troche w internecie i doszukalam sie na jednej stronie cennikow, ktore wygladaja tak:

Wyszczególnienie: Dom pow. użytk. 130 m2 (pow. całk. 193 m2)

Stan surowy- 100360 zł

Prace deweloperskie - 223880 zł

Pod klucz - 299000 zł

W opisie jest miedzy innymi:

Zapewniamy: Dostawę niezbędnych materiałów, materiałów najwyższej jakości (atesty, certyfikaty)

I tu powstaje moje pytanie: czy w tej podanej cenie przez wykonawce sa juz wliczone materialy, czy materialy musze doliczyc dodatkowo?

Pozdrawiam :)

Są w tej cenie i materiały i sprzęt i robocizna .

Trzeba tylko dopatrzec sie jakie materialy - z czego sciany, jaki strop, co na dach, jakie okna, drzwi itp. i wtedy mozna powiedziec czy cena jest wygorowana czy nie. Inaczej nie mozna tego jednoznacznie powiedziec.

Aru - mój szwagier właśnie pozywa dewelopera do sądu (Warszawa) o tą różnice o kórej piszesz. W umowie jest zapis: 1m2 powierzchni użytkowej mieszkania kosztuje 4500,00PLN (mieszkanie 2 pozionowe, drugi poziom to poddasze ze skosami do podłogi), natomiast deweloper liczył nie pow. użytkową, a całkowitą i za to skasował. Po przemierzeniu wyszło co innego i terez sprawa trafia do sądu - bo dla dewelopera te dwie powierzchnie są tożsame (najciekawsze jest to, że w umowie powołuje się nawet na normę, która określa sposób wyliczania obu powierzchni). A chodzi o bagatela, prawie 50kPLN.

Dla tego proponuję być ostrożnym z takimi wyliczeniami.

kasiu - ty idź do tej firmy i wez od nich projekt umowy

bo takie pierniczenie typu wygląda mi na próbe zwalenia na inwestora że zle policzył (choć niby każdy potrafi mnożyć :) ), nie uwzględnił iluś-tam dodatkowych oczywistych kosztów itp.

Ważne jest czy koszt z przyłączami, kto załatwia wszystkie papiery budowlane.

Przy okazji dowiesz sie juz na pewno czy oni zapewniają MATERIAŁY czy tylko DOWÓZ MATERIAŁÓW za które sama zapłacisz - w tym drugim przypadku to żadna łaska, bo większość składów budowlanych zapewnia transport w cenie towaru.

Aha - dowiesz sie też czy są to ceny netto czy brutto (+22% VAT)

powodzenia - Krzysiek