ron5 01.08.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Chcialbym zrobić w ogrodzie miejsce osloniete od sasiadów.Czy mogę prosić o poradę jakie krzewy zasadzić aby:1.szybko rosly2.ladnie wygladaly3.ladnie pachnialyNa razie myślalem o tamaryszku,ew.lawendzieMiejsce jest w pólcieniu,gleba lekka ,piaszczysta.Będe wdzięczny za poradę,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 04.08.2006 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Błyskawicznie rośnie np. pęcherznica, dosyć szybko forsycja, pospolity jałowiec po 5 latach ma ponad dwa metry, warte polecenia są pnącza. Szybko rośnie rokitnik (tylko ma niestety odrosty korzeniowe , które zachwaszczają trawnik). Róże pnące pięknie kwitną i szybko rosną. No i oczywiście wszechobecne żywotniki, czyli tuje. To tyle z moich ogrodowych obserwacji. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 04.08.2006 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 P.S.Tamaryszek jest raczej ażurowy. Kiepska z niego zasłona.Lawenda to mała krzewinka. Warto sadzić ze względu na zapach.Glebę radziłabym pod niektóre rosliny troche wzbogacić, bo nie wszystkie krzewy będą szybko i gęsto rosły na lekkim piaszczystym podłożu. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 05.08.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 z liściastych mogę z własnego doświadczenia polecić dereń (różne odmiany), rośnie naprawdę błyskawicznie. Ja na siatce od sąsiadów posadziłem rdest auberta i jest super ( w 1 rok objął całą siatkę. Od 2 sąsiada posadziłem wysokie na 2 metry sky rocket. (co 55 cm ) . Jedyna wada to to że rosną naprawdę szybko i sąsiad może być niezadowolony.... Ale zawsze można skrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 05.08.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2006 A u mnie rdest auberta zdechł Zupełnie nie wiem, czemu, bo wszystko inne ładnie rośnie. Może sąsiad czymś popryskał, bo mój rdest też piął sie po siatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 07.08.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Karlos, Też zastanawiam się nad Rdestem na siatkę i mam takie pytanka: Czy miałeś jedną sadzonkę? Ile metrów siatki taka jedna sadzonka może pokryc? Czy jest to szczelna ściana , czy też widać coś przez to? I ogólnie jak się coś takiego prezentuje? Może masz jakieś zdjęcia ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 07.08.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 Radziłabym iglaki. Ciasno i nieprześwitująco. W slkepie ogrodniczym doradzą odmianę.A przed nimi można jaśminowiec, lawendę i.in. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 07.08.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2006 szukałem trochę w necie i znalazłem na stronce o krzewach szybko rosnących. Może się przydać Szybko rosnące liściaste oraz iglaste odmiany drzew i krzewów ozdobnych. Rośliny o szybkim wzroście. rośliny liściasteBrzoza brodawkowata Betula pendulaBrzoza brodawkowata Youngii Betula verrucosa YoungiiDereń biały Sibirica Cornus alba SibiricaDereń biały Elegantissima Cornus alba ElegantissimaForsycja pośrednia Forsythia intermediaOliwnik wąskolistny Elaeagnus angustifoliaŚnieguliczka Chenaulta Hancock Symphoricarpus chenaulti HancockTawuła van Houte'a Spiraea Vanhouttei rośliny iglasteJałowiec chiński Obelisk Juniperus chinensis ObeliskJodła kalifornijska Abies concolorMetasekwoja chińska Metasequoia glyptostroboidesModrzew europejski Larix decidua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts