Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odprowadzenie od wyciągu kuchennego

Acent

Recommended Posts

Zabrakło mi jednej wentylacji ,aby wpuścić w nią odprowadzenie z okapu w kuchni.Poniewaz kuchnia na poddaszu to wymyśliłem,że zainstaluje dodatkowy kominek wentylacyjny(w blachodachówce) i podłącze okap do niego.Czy w takim rozwiązaniu sa jakieś pułapki?

http://www.pruszynski.com.pl/produkty_szczegoly.php?cat=6&obj=7

Jeżeli masz w kuchni na poddaszu kratkę wywiewną wentylacji grawitacyjnej, to można w ten kanał wprowadzić mały kanał (plastikowy) od wentylatora okapu.

Ten kanał plastikowy ma mieć kolanko do góry i jeszcze z pół metra tego kanału w górę.

Ja tak mam i zapachy z okapu nie cofają się w dół, lecz lecą do góry kanałem grawitacyjnym.

Przy wyłączonym wentylatorze okapu działa normalnie wentylacja grawitacyjna. Dwa w jednym.

Zabrakło mi jednej wentylacji ,aby wpuścić w nią odprowadzenie z okapu w kuchni.Poniewaz kuchnia na poddaszu to wymyśliłem,że zainstaluje dodatkowy kominek wentylacyjny(w blachodachówce) i podłącze okap do niego.Czy w takim rozwiązaniu sa jakieś pułapki?

http://www.pruszynski.com.pl/produkty_szczegoly.php?cat=6&obj=7

Ja bym powiedział, że nie ma co kombinować wprowadzając rury w kratkę od wentylacji kuchennej - rury, z całym szacunkiem, to można wprowadzać spiro na etapie budowy komina, jeśli się nie chce go poszerzać tylko maksymalnie wykorzystywać kanały wentylacyjne. Pomysł sam poddałeś dobry i tego sie trzymaj. Wentylację wyprowadź ponad poddasze do połaci dachowej, daj dedykowaną dachówkę wentylacyjną i wszystko będzie grało jak trzeba. Nie chcę się wypowiadać negatywnie nad patentem przedmówcy, ale wprowadzanie w kratke wentylacyjną dodatkowej rury dla okapu to delikatnie mówiąc... wątpliwy pomysł, zarówno pod kątem technicznym jak i estetycznym.

H.