Acent 01.08.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Zabrakło mi jednej wentylacji ,aby wpuścić w nią odprowadzenie z okapu w kuchni.Poniewaz kuchnia na poddaszu to wymyśliłem,że zainstaluje dodatkowy kominek wentylacyjny(w blachodachówce) i podłącze okap do niego.Czy w takim rozwiązaniu sa jakieś pułapki? http://www.pruszynski.com.pl/produkty_szczegoly.php?cat=6&obj=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.08.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Witam. Nie napisałeś najważniejszego. Jaka wentylacja grawitacyjna, czy mechaniczna. Przy grawitacyjnej nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 01.08.2006 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Grawitacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.08.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Jeżeli masz w kuchni na poddaszu kratkę wywiewną wentylacji grawitacyjnej, to można w ten kanał wprowadzić mały kanał (plastikowy) od wentylatora okapu.Ten kanał plastikowy ma mieć kolanko do góry i jeszcze z pół metra tego kanału w górę.Ja tak mam i zapachy z okapu nie cofają się w dół, lecz lecą do góry kanałem grawitacyjnym.Przy wyłączonym wentylatorze okapu działa normalnie wentylacja grawitacyjna. Dwa w jednym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 01.08.2006 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Jaką masz średnicę rury pcv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 01.08.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Zabrakło mi jednej wentylacji ,aby wpuścić w nią odprowadzenie z okapu w kuchni.Poniewaz kuchnia na poddaszu to wymyśliłem,że zainstaluje dodatkowy kominek wentylacyjny(w blachodachówce) i podłącze okap do niego.Czy w takim rozwiązaniu sa jakieś pułapki? http://www.pruszynski.com.pl/produkty_szczegoly.php?cat=6&obj=7 Ja bym powiedział, że nie ma co kombinować wprowadzając rury w kratkę od wentylacji kuchennej - rury, z całym szacunkiem, to można wprowadzać spiro na etapie budowy komina, jeśli się nie chce go poszerzać tylko maksymalnie wykorzystywać kanały wentylacyjne. Pomysł sam poddałeś dobry i tego sie trzymaj. Wentylację wyprowadź ponad poddasze do połaci dachowej, daj dedykowaną dachówkę wentylacyjną i wszystko będzie grało jak trzeba. Nie chcę się wypowiadać negatywnie nad patentem przedmówcy, ale wprowadzanie w kratke wentylacyjną dodatkowej rury dla okapu to delikatnie mówiąc... wątpliwy pomysł, zarówno pod kątem technicznym jak i estetycznym. H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 01.08.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Coś mi sie wydaje, że przepisy zabraniają łączenia kanałów wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 01.08.2006 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Zrób tak jak wymyśliłeś, tylko pamiętaj o izolacji termicznej tej rury, aby w zimę nie skraplała się w niej para wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts