daggulka 01.08.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Witam wszystkich serdecznie. Czytam forum od kilku miesięcy , ale dopiero teraz zdecydowałam się przedstawić i założyć ten topik-mając elementarną wiedzę na tematy tu poruszane (zaznaczam , że jeszcze kilka miesięcy temu mieliśmy z mężem tylko marzenia o własnym domu mieszkając w bloku i zero wiedzy na tematy budowlane). Po naczytaniu się "Muratora" i przejrzeniu forum wiemy już przynajmniej czego chcemy , na co uważać i zwracać uwagę....forum okazało się naprawdę skarbnicą wiedzy. Więc jesteśmy kolejnymi oszołomami którzy chcą budować własny dom....my to znaczy : ja, mąż , dwie córy-13 i 5 lat + pies, 240L akwarium z rybami i świnka morska . Na czym stoimy: kilka dni temu sprzedaliśmy mieszkanie (ponieważ utrzymując 70-metrowe mieszkanie i budując na pewno nie dalibyśmy rady), spłaciliśmy zalegający na nim kredyt hipoteczny, wprowadziliśmy się do 3-pokojowego mieszkania gdzie obecnie pomieszkujemy z moimi rodzicami, po uiszczeniu wszelkich opłat zostało nam 45.000zł...będzie więcej, poniważ mieszkając z rodzicami zaoszczędzimy jakieś 1500zł miesięcznie. Zamierzamy do tego wziąć 150000zł kredytu. Wybraliśmy już projekt-długo się zastanawialiśmy , trudno było znależć nieduży i funkcjonalny dom dla 5-cio osobowej rodziny (chcemy zaopiekować się babcią męża która zajmie pokój na parterze), ale w końcu znaleźliśmy....prosty w budowie, bez zbędnych i drogich udziwnień, oto on: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-293,317,61,opis.html . Zmiany w projekcie będą dotyczyły tylko materiałów budowlanych (np.planujemy ściany jednowarstwowe z betonu komórkowego 36,5 , pokrycie dachu blachodachówką, itp.) Teraz szukamy działki która spełniłaby nasze oczekiwania (niedaleko do przystanku, szkoły)....na peryferiach miasteczka. Budowę zamierzamy zacząć na wiosnę przyszłego roku i mam ambitny plan na Święta Bożego Narodzenia być już u siebie. Przed nami mnóstwo formalności i wiem, że nieraz pewnie stracę wiarę i cierpliwość, ale nie ma już odwrotu . Mam nadzieję, że napiszecie na tym topiku-Wy, którzy również budujecie i podtrzymacie mnie czasem na duchu , doradzicie , może czasem pocieszycie... .Oczywiście liczę na wpisy osób budujących w pobliżu....razem zawsze raźniej a i jakieś ciekawe kontakty też się przydadzą . Na dziś tyle, pozdrawiam i z góry dziękuję za wsparcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts