Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt AKANT S-GL158 pracownia ATRIUM

Recommended Posts

Nie buduję niestety i w zasadzie nie znam projektów tego biura. Z tego co zauważyłam (wyżej odpowiadałam na pytania dot. innych proj.tego biura), są one bardzo ubogie w pom.gospodarcze. Nie ma kotłowni, nie wspominając o pralni, składziku na narzedzia ogr . Garaż o minimalnych wymiarach, nawet trudno w nim zmieścić opony zimowe. Reszta w zasadzie ok, choć ta elewacja wejściowa jakaś hmm... o wiem ! nieuporządkowana. Chyba ten daszek ( taras?) wejściowy mi sie nie podoba. I jeszcze zwróc uwagę na kolizjiędrzwi wejściowych i do łazienki na dole - coś trzebaby z tymzrobić.

Cześć bosik !!!

Ładny projekt bez dwóch zdań. Ale moja opinia bierze się stąd, że właśnie takie domy mi się podobają. Sam buduję dom podpiwniczony, z garażem i poddaszem użytkowym o powierzchni: użytkowej parteru i poddasza ok. 180m2, piwnic ok.70m2, garażu ok.32m2.... do tego poddasze nieużytkowe ok. 60m2 !

Jak widzisz gusta mamy podobne.

Co do projektu to :

- pomiętaj o odprowadzeniu wody opadowej z ,,kominów " doświetlających piwnicę, lub zabezpieczeniu ich przed opadami,

- garaż w moim przypadku musiał być na dwa samochody... :( ,

- parter fajnie rozwiązany, podoba mi się ta jadalnia z ryzalitem,

- na piętrze połączyłbym pokoje 2 i 6 - dołączając do nich dojście do pokoju nr 6 (ok.2m2) - a w miarę możliwości w pokoju nr 6 wydzieliłbym drugą łazienkę i garderobę...

Super projekcik...pozdrawiam :p .

Dzięki za odzew i rady!!

Krystian, nie napisałam wcześniej, ale pewne zmiany w projekcie już poczyniłam, np. powiększyłam garaż na dwa stanowiska (ma teraz ok. 40m), automatycznie powiększył się też pokój nad nim. Zastanawiam się też nad połączeniem tych dwóch pokoi, o których pisałeś, ale myśle, że wyjdzie dopiero to w trakcie budowy. A czy do odprowadzenia wody z tych "kominów" doświetlających piwnice wystarczy zrobić drenaż opaskowy?? Czy są może jakieś inne sposoby?

Acha, w planach mam też zrobienie przejścia przez garaż do piwnicy, więc noszenie tych sprzętów ogrodowych nie będzie takie uciążliwe. Zresztą teraz też mieszkam w domu bez pomieszczeń gospodarczych na parterze i nie narzekam! :D :D :D

Ja też razem z mężem zastanawiałam sie nad tym projektem. Ostatecznie wybrałam GLX19 z przewróbkami: podpiwniczenie + poszerzony o 1 m garaż. Poprostu bardziej nam odpowiada układ pomieszczeń w GLX19. Po głębokiej analizie, zrezygnowalismy też z pomysłu pokoju nad garażem. Gigantyczne koszty budowy, a wartość użytkowa żadna :(. Powodzenia w budowaniu.

• 6 months później...
Chwalilam się, chwaliłam,ale przeszło bez echa.I nie wiem czy ten projekt jest tak idealny ,że nie potrzeba żadnych zmian,czy nikt mnie i mojego domku nie zauważył :-( .A tak na poważnie projekt jest w adaptacji,żadnych poważnych zmian nie wnoszę.Mi żal było tych kilku metrów na tarasik,więc wybrałam opcję z większym salonem-tak jak proponuje kroyena.Schody faktycznie schowane,więc mniej reprezentacyjne i co za tym idzie tańsze.A tak naprawdę wszystko wyjdzie w praniu...Pozdrawiam

• 1 year później...

Ja wybudowałam GLX19 z pełnym popdpiwniczeniem - a więc coś podobnego do twojego projektu. Moje zmiany: ścianka kolankowa: podniesiona do 100cm (ta w projekcie to porażka), garaż poszerzony o 1 metr (tobie też to radzę zrobić - bo jak masz większe auto to będziesz mieć problemy z wysiadaniem), w podpiwniczeniu dodaj sobie pomieszczenie pod podcieniem - zrobienie tego co proponuje Architekt - to wyzwanie na dziś i jutro (mogą rozejść się fundamenty), mój kierownik budowy nakazał mi róznież rozdzielenie fundamentu garażu od reszty domu. A fundament schodkowy pod garażem - dość kosztowna i trudna zabawka, natomiast do mojego pełnego fundamentu pod garażem weszło 100 ton piachu :(:(:( - spory koszt - grubo ponad 2kPLN.

Rozpatrywaliśmy z mężem Twój projekt, ale ze względu na brak garderoby na parterze, niepotrzebnie tak wielką kuchnię, mikroskopijną łazienkę na górze, i kosmiczne koszty jednostkowe pokoju nad garażem, wybraliśmy GLX19 z dorobionym podpiwniczeniem. A, mieszkam na Górnym Sląsku - a więc na szkodach górniczych - a to nestety generuje dodatkowe koszty budowy.

Jakš mieliœcie w projekcie œciankę kolankowš?

My nie chcemy podpiwniczenia pod całym domem, tak jak jest w projekcie, chcemy tylko dwa pomieszczenia. myslisz, że to będzie ze względów technicznych zły pomysł (nasza wiedza o budownictwie jest żadna :-))?

O powiększeniu niewielkim garażu nie pomyœlałem - dzięki za Twojš uwagę, musimy się nad tym zastanowić.

Co ciekawe my chcemy właœnie ten projekt z powodów dla których Wam nie do końca pasował :-) - czyli duża kuchnia i pokój nad garażem, który będzie garderobš.

Jeszcze raz dziękuję za uwagi.