obcyrm 23.03.2003 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 Mam problem z wyborem: czy przejść z ogrzewania miejskiego CO(mam licznik)na ogrzewanie gazowe. Mam zrobioną już instalację miedziową i grzejniki, ale ciągnę ciepło z miasta. Oto trochę danych które wyliczyłem: Powierzchnia ogrzewcza - 168 m2Kubatura - 392 m3Roczne zapotrzebowanie na ciepło - 101.10 GJ/rok (28083 kWh/rok)Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło - 601 MJ/m2*rok Po wyliczeniu różnice w cenie rocznej które bym płacił są małe:CO miejskie - 3377 zł na rok a gaz 3000 do 3500 zł /piec 90-99/ No i pytanie: 1.Czy to sie opłaca ? - bo piec gazowy troche kosztuje2. A jeśli już to jaki piec jedno, czy dwu funkcyjny /kuchnia, łazienka, 4 osoby/ i jakiego typu / może firmy/Prosiłbym o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 01.06.2003 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2003 Widać że temat za trudny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 02.06.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Na zdrowy rozum z elektrociepłowni powinno wyjść taniej:nie płacisz za konserwacjęnie płacisz za kominiarzanie płacisz za wyposażenie kotłowninie płacisz za nowe przyłącze gazunie zagracasz pomieszczeń piecem i zbiornikiem na cwo ale licz i wyciągaj wnioski, może lokalne ceny są drakońskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.06.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Co miejskie to jeszcze jeden monopolista. Zedrą z ciebie zawsze. Swoje gazowe to trochę inaczej. Grzejesz jak chcesz i ile chcesz. Do tego wygoda. Nie musisz czekać na rozpoczęcie sezonu grzewczego. Ja bym nigdy nie zdecydował się na co miejskie. Zwłaszcza iż koszty są porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obcyrm 03.06.2003 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Przechodzę na gaz bo:- obieg zamknięty- porównywalne koszty- łatwość sterowania Proszę o wskazówki bo mi instalują piec:O co zadbać:- czy z wkładem czy bez- czy z glikolem itdNo i na co jeszcze zwrócić uwagę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts