klips 01.08.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 witam, właśnie zabieram się do zrobienia podbitki dachowej i zastanawiam się jakie dać w niej oswietlenie. Znajomy, specjalista od wykończenia wnętrz radzi nie dawać halogenów bo one dają punktowe światło w dół a mnie raczej chodzi o światło rozproszone oświetlające też ściany domu. Nie wiem jednak czy mogę stosować zwykłe oprawy do zarówek czy muszą być jakieś specjalne do stosowania na zewnątrz budynku. Czy znacie jakąś firmę, która handluje takim oświetleniem i mogłaby doradzić w potrzebie? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogas 01.08.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Hej! Mam ten sam dylemat, więc chętnie się podłącze. Już nawet trochę w tym temacie przeszukałem. Polecam link: http://www.halogen.pl - mają ten sam towar co w hurtowniach, a ceny znacznie przyjemniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.08.2006 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Halogeny majš jeszcze jednš wadę, trochę grzejš i przy podbitce z PVC mogš jš wytopić. Radzę normalne wpuszczane oprawki zawsze po paru latach można je wymienić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 02.08.2006 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Ja wprawdzie nie mam oświetlenia w podbitce, ale ma je mój sąsiad i powiem, że są to chyba halogeny, ale nie nie takie z płaską szybką ale z wystającą bańką (a może to żarwóki, ale pasują do opraw typowych halogenków). Świecą światłem tak jak żarówka zasilona trochę mniejszym napięciem od znamionowego (lekko czerwono) dając delikatne światło a nie silny blask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 02.08.2006 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Zwykłe oprawki wpuszczane na żarówki R63 - można stosować żarówki różnej mocy, żarówki energooszczędne. Mam bodajże żąrówki 40W co 4m. Jest wystarczająco jasno - halogenów nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 02.08.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 halogeny sa tez drozsze zarowka 3 zl a halogen 10-15 zł moze to malo ale jak sie zrobi z 20 szt to robi sie juz calkiem calkiem kasa ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ls75 02.08.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Albo halogenowe oprawki na GU10 i dokupić zarowki LED, ktore w ogole sie nie grzeja i kosztuja coraz mniej... na dzien dzisiejszy na allegro znajdziesz za 19zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neoled 03.08.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Ja bym do tego celu użył listwy LED na diodach o szerokim kšcie wiecenia. Listwy oczywicie muszš być w wodoszczelnych rurkach z plexi. Takie rozwišzanie będzie ładnie wyglšdało a do tego pobór pršdu będzie znikomy !!!Często sprzedajemy taki listwy do owietlenia przezroczystej obudowy wanny więc czemu nie użyć tego pod dachem! http://www.neoled.pl/data/produkty/neony/fotki/led%201.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts