Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara ulga budowlana - jaka ustawa?

Gość

Recommended Posts

CZy ktoś zna dokładnie numer ustawy (DzU?) jaka precyzuje jakie wydatki uruchamiały duża ulgę budowlaną? (W grudniu 2001 roku kupiłem projekt koncepcyjny mieszkania i mój US nie chce zaliczyć tego jako wydatku na zakup mieszkania)

dzięki

pawel

Niestety w roku 2001 odliczylem tylko wydatki zwiazane z kasa mieszkaniowa, faktury z grudnia 2001 z tytulem "Projekt Koncepcyjny mieszkania" niestety nie wpisałem w PIT'a. Kolejne wydatki na zakup mieszkania od inwestora zastepczego ponioslem w 2002 roku. W tym momencie musze wprowadzic korekte do zeznania za 2001 rok i tu schody pani z US nie chce uznac mojego wydatku bo nie widzi podstawy prawnej, stad poszukuje jakiejs ustawy...

Dz. U. Nr 134 poz. 1509 ustawa z dnia 21.11.2001 o zmianie ustawy o podatku docodowym od osób fizycznych - art. 4 ust. 2 zgodnie z którym podatnikom którzy nabyli prawo do odliczenia od podatku wydatków poniesionych na cele okreslone w art. 27a ust. 1 pkt. 1 lit. a-f (stan na 2001 rok)przysługuje prawo do odliczenia od podatku dalszych wydatków na kontynuacje danej inwestycji poniesionych do dnia 31.12.2004.

Jeśli chodzi o korektę zeznania to spotkalem sie z pisemna interpretacja US zgodnie z która w takim wypadku podatnik nie ma prawa do korekty. US twierdził że jeśli nie wykazałeś w PIT-D do 30 kwietnia 2002 roku wydatków związanych z daną inwestycją to w związku z tym że termin ten jest materialnoprawny , który nie podlega przywróceniu, co oznacza że tracisz możliwość skorzystania z ulg i odliczeń, jesli nie skorzystal z nich w wyznaczonym przez ustawodawcę terminie. US powoływal sie przy tym na wyrok NSA z 23.04.1998 SA/SZ 1351/97

Aczkolwiek mam mieszane uczucia co do tego stanowiska to znając nasz aparat skarbowy Twoja sprawa raczej dotrze do NSA. Ponadto mam wątpliwości czy cel na jaki poniosłeś wydatek uruchamiał dużą ulgę budowlana - w literaturze sa co do tego różne stanowiska

Przede wszystkim dziekuje bardzo za szczegolowe info. Oczywiscie probowac bede, natomisat wiem, ze to jest mozliwe, poniewaz znany mi osobiscie podatnik dokonal tego manewru, loecz niestety w innym US...

Generalnie chyba najwiecej zalezy od US...

Mój US stwierdził czarno na białym, że poniesienie wydatku na dokumentację związaną z uzyskaniem pozwolenia na budowę (w tym na zakup projektu) świadczy o rozpoczęciu inwestycji. Czyli nawet nie data wydania pozwolenia na budowę ma znaczenie decydujące. Nie ma tez znaczenia czy wydatek ten został odliczony, czy nie w zeznaniu za 2001 rok. Ważne jest tylko, aby był potwierdzony fakturą VAT. Rzeczywiście, wszystko zależy od konkretnego US.

• 3 weeks później...