Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wazy metr sześcienny piachu?

Recommended Posts

Przepraszam za głupie pytanie - ale szukam na nie odpowiedzi o d godziny i nadal nie wiem :oops:

Wiem - mniej wiecej - ile metrów sześciennych piasku wejdzie mi w fundamenty,

ale nie wiem, jak to przeliczyć na ilość - a to mi potrzebne, żeby okreslić ilość zamówionych ciężarówek... :)

Ktoś pomoże laikowi? Z góry dziekuję :)

...

ale nie wiem, jak to przeliczyć na ilość - a to mi potrzebne, żeby okreslić ilość zamówionych ciężarówek... :)

...

Liczyłaś zagęszczony czy nie ??

A piach waży różnie bo zależy czy jest mokry czy suchy.

Mniej więcej 1,6t przy w miarę suchym i możliwe że 2t przy mokrym.

hmmm jak widać w różnych miejscach kraju żwir/piach różnie waży :wink:

A tak naprawdę wszystko zależy od granulacji.

Mułek będzie ważył najwięcej bo najszczelniej wypełnia przestrzeń i jest sam z siebie najbardziej zagęszczony a kruszywo 10-20 mm będzie znacznie mniej ważyć

natomiast do dobrego betonu trzeba dodać w odpowiednich proporcjach piachu, żwiru i kruszywa + cement + woda co w efekcie daje około 2600 kg/m3

hmmm jak widać w różnych miejscach kraju żwir/piach różnie waży :wink:

A tak naprawdę wszystko zależy od granulacji.

Mułek będzie ważył najwięcej bo najszczelniej wypełnia przestrzeń i jest sam z siebie najbardziej zagęszczony a kruszywo 10-20 mm będzie znacznie mniej ważyć

natomiast do dobrego betonu trzeba dodać w odpowiednich proporcjach piachu, żwiru i kruszywa + cement + woda co w efekcie daje około 2600 kg/m3

Wilgotność ma spore znaczenie, beton raczej w okolicach 2400-2500 kg/m3 , chyba,że ciężkie kruszywo :wink:

Tak dokładnie wilgotność to bardzo ważna rzecz i nie tylko jeśli chodzi o cięzar ale i skład betonu urabianego na budowie już mówię dlaczegoo.

Jeśli robotnik mierzy żwir/piach na łopaty to przy mokrym żwirze każda "łopata" jest większa, przy suchym łopata jest "mniejsza" ponieważ jej część się zsypuje i w efekcie żwiru wsypije mniej "na betoniarkę". Ponieważ buduję sam osobiście swój domek odmierzam właśnie wszystko na kubły. Przy suchym żwiże wchodzą 3 łopaty na kubeł przy suchutkim 5...

PS. polecam odmierzać na kubły... albo budować gdy żwir suchy bo inaczej słaba zaprawa może wyjść słabawa

Te 2600kg/m3 zassałem z książki budowlanej kidyś dawno

Przepraszam za głupie pytanie - ale szukam na nie odpowiedzi o d godziny i nadal nie wiem :oops:

Ktoś pomoże laikowi? Z góry dziekuję :)

1m3 piachu = 1,6 t