moniqa_1977 01.08.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Przepraszam za głupie pytanie - ale szukam na nie odpowiedzi o d godziny i nadal nie wiem Wiem - mniej wiecej - ile metrów sześciennych piasku wejdzie mi w fundamenty, ale nie wiem, jak to przeliczyć na ilość - a to mi potrzebne, żeby okreslić ilość zamówionych ciężarówek... Ktoś pomoże laikowi? Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMD 01.08.2006 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Witam - dlaczego do fundametów dajesz piasek, a nie żwir?.Co do pytania - to każdy mówi inaczej, tam gdzie sprzedają to 1m3 - 2 tony, budowlańcy, że 1,6 tony. Ciekawe?Może ktoś określi Ci dokładnie, ja tylko tyle wiem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.08.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 ... Wiem - mniej wiecej - ile metrów sześciennych piasku wejdzie mi w fundamenty, ale nie wiem, jak to przeliczyć na ilość - a to mi potrzebne, żeby okreslić ilość zamówionych ciężarówek... ... Liczyłaś zagęszczony czy nie ?? A piach waży różnie bo zależy czy jest mokry czy suchy. Mniej więcej 1,6t przy w miarę suchym i możliwe że 2t przy mokrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 01.08.2006 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Oczywiście do fundamentów daje to cuś, co sie zwyczajowo do nich daje Tylko ja nie bardzo rozróżniam piach od żwiru - stąd błąd w pytaniu Oczywiscie żwir ma byc zagęszczany - to jakoś wpływa na wagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.08.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Nie wiem ile waży,ale mam pytanie:-Czy to Twoje zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 02.08.2006 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Chciałabym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.08.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Niewiem w jakiej okolicy mieszkasz ale u nas wszedzie piasek kupuje sie na kubiki a nie na tony. I radze poszukac wiekszego skladu na ktorych kupisz piach na kubiki a nie na tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 02.08.2006 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 U nas kupuje się na 30-tonowe ciężarówki I zwazywszy na wybitnie promocyjna cene takiej ciężarówki (ok. 180 PLN) - to się z kubikami bawić nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 02.08.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Skoro kupuje sie na 30 tonowe ciezarówki to to kierowaca takowej ciezarówki Ci powie ile ma ona kubików i nie bedziesz miec problemu ile ich zamówic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.08.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 kubik sortowanego płukanego to ok 1,7 t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 03.08.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 U mnie liczyli 1 m3 - 1,4 T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 03.08.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 hmmm jak widać w różnych miejscach kraju żwir/piach różnie waży A tak naprawdę wszystko zależy od granulacji. Mułek będzie ważył najwięcej bo najszczelniej wypełnia przestrzeń i jest sam z siebie najbardziej zagęszczony a kruszywo 10-20 mm będzie znacznie mniej ważyć natomiast do dobrego betonu trzeba dodać w odpowiednich proporcjach piachu, żwiru i kruszywa + cement + woda co w efekcie daje około 2600 kg/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.08.2006 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 hmmm jak widać w różnych miejscach kraju żwir/piach różnie waży A tak naprawdę wszystko zależy od granulacji. Mułek będzie ważył najwięcej bo najszczelniej wypełnia przestrzeń i jest sam z siebie najbardziej zagęszczony a kruszywo 10-20 mm będzie znacznie mniej ważyć natomiast do dobrego betonu trzeba dodać w odpowiednich proporcjach piachu, żwiru i kruszywa + cement + woda co w efekcie daje około 2600 kg/m3 Wilgotność ma spore znaczenie, beton raczej w okolicach 2400-2500 kg/m3 , chyba,że ciężkie kruszywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 03.08.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Tak dokładnie wilgotność to bardzo ważna rzecz i nie tylko jeśli chodzi o cięzar ale i skład betonu urabianego na budowie już mówię dlaczegoo.Jeśli robotnik mierzy żwir/piach na łopaty to przy mokrym żwirze każda "łopata" jest większa, przy suchym łopata jest "mniejsza" ponieważ jej część się zsypuje i w efekcie żwiru wsypije mniej "na betoniarkę". Ponieważ buduję sam osobiście swój domek odmierzam właśnie wszystko na kubły. Przy suchym żwiże wchodzą 3 łopaty na kubeł przy suchutkim 5... PS. polecam odmierzać na kubły... albo budować gdy żwir suchy bo inaczej słaba zaprawa może wyjść słabawa Te 2600kg/m3 zassałem z książki budowlanej kidyś dawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 03.08.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Kryspin i Geno czy to nie są przypadkiem wartości obliczeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 03.08.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Kryspin i Geno czy to nie są przypadkiem wartości obliczeniowe http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1202128#1202128 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 03.08.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Przepraszam za głupie pytanie - ale szukam na nie odpowiedzi o d godziny i nadal nie wiem Wiem - mniej wiecej - ile metrów sześciennych piasku wejdzie mi w fundamenty, ale nie wiem, jak to przeliczyć na ilość - a to mi potrzebne, żeby okreslić ilość zamówionych ciężarówek... Ktoś pomoże laikowi? Z góry dziekuję 1m3 piachu = 1,6 t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts