Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie posadzki o 2 cm

Recommended Posts

Właśnie stolarze robią mi schody drewniane na betonie. Schody dwu biegowe. Po położeniu pierwszego biegu okazało się że ostatni stopień będzie ok 2 cm niższy niż wszystkie :roll:. Jedyne rozsądne wyjście to podnieść posadzkę na półpiętrze o ok 16-18 mm i jednocześnie spowoduje to że stopnie na drugim biegu też będą równe :lol: Półpiętro ok 10 m2.

Teraz kwestia podniesienia o te 16-18 mm. Posadzka na półpiętrze wylana jest dość równo, sprawdzałem na długiej poziomicy, odchyłki ok 1-2 mm na 3 m posadzki. Razem doszliśmy do wniosku że na posadzkę dam gąbkę taką pod panele na to płytę wiórową na nią jeszcze raz gąbka i panele.

Jak sądzicie czy takie rozwniązanie jest do przyjęcia ?

A może doradzicie jakiś inny sposób, może lepszy, tańszy itp ?

Myślałem jeszcze o styropianie tylko nie ma takich wymiarów :roll:

Wszelkie uwagi mile widziane

Nikt nie miał podobnego dylematu :roll:

Po wczorajszym pomiarze pomiędzy panelem na piance a stopniem wychodzi 15 mm różnicy. Na dziś dzień sądzę że dam 12mm płytę wiórową i pod to piankę 2mm i powinno być ok. Obawy mam tylko co do nierówności posadzki pod płytą :roll: dlatego nie wykluczam przykręcenia płyty kołkami do podłogi. Czy ktoś coś takiego już testował ??? Czy tak się da zrobić ???

Jeżeli jest to 15mm różnicy to to powinno być zgubione przez stolarza przed układaniem schodów. Powiniem był wykonać pomiary i rozmierzyć stopnie aby uniknąć takiej właśnie sytuacji. Znacznie taniej będzie zniwelowac stopnie niz podnosić poziom całego piętra.

Później możesz mieć problem z parkietem, który miejscowo może odrewać wylewkę, choć jeżeli będzie dobrze wykonana to nic takiego nie powinno się stać, ale realia są takie że partaczy to u nas dostatek i nigdy nie wiadomo gdzie coś schrzanią.

Jeżeli ułożony jest jeden bieg to jeszcze można spocznik oraz pozostałe 6-7 stopni romierzyć i wypadnie po 2mm na stopiu mniej więc i tak nie jest to tragedia.

Poza tym czy wiesz jaka będzie grubość parkietu na górze, bo to też trzeba wziąć pod uwagę.

Jeżeli jest to 15mm różnicy to to powinno być zgubione przez stolarza przed układaniem schodów. Powiniem był wykonać pomiary i rozmierzyć stopnie aby uniknąć takiej właśnie sytuacji. Znacznie taniej będzie zniwelowac stopnie niz podnosić poziom całego piętra.

Później możesz mieć problem z parkietem, który miejscowo może odrewać wylewkę, choć jeżeli będzie dobrze wykonana to nic takiego nie powinno się stać, ale realia są takie że partaczy to u nas dostatek i nigdy nie wiadomo gdzie coś schrzanią.

Jeżeli ułożony jest jeden bieg to jeszcze można spocznik oraz pozostałe 6-7 stopni romierzyć i wypadnie po 2mm na stopiu mniej więc i tak nie jest to tragedia.

Poza tym czy wiesz jaka będzie grubość parkietu na górze, bo to też trzeba wziąć pod uwagę.

Problem polega na tym że stopnie sa już wszystkie ułożone :(

Ja miałem podobną koncepcję jak piszesz czyli zrobienie wszystkich równich stopni na całym biegu i tak było ustalone ze stolarzem. Niestety jak przyjechałem na budowę to został do ułożenia tylko ostatni stopień na pierwszym biegu i oczywiście komentarz "... inaczej się tego nie da ... ostatni stopień będzie o 2 cm niższy ..." :x

Stąd decyzja o zrobienie wszystkich równych co wiąże się z podniesieniem półpiętra. A to wszystko przez to że stopnie betonowe nie były równe i trzeba by je skuć. Gdybym coś takiego usłyszał na początku to na bank bym skuwał i po sprawie bo i tak skuwania było co nie miara ale niestety stopnie już założone - co najważniejsze dobrze i wszystkie na obu biegach równe tylko pozostaje to podniesienie półpiętra :roll:

Wszystko biorę pod uwagę bo na półpiętrze będą panele 7 mm dlatego myśałem jak już pisałem czyli na posadzkę dam gąbkę taką pod panele by wióróka nie leżała bezpośrednio na betonie, na to płytę wiórową 12 mm na nią jeszcze raz gąbka i panele. Wersja z masą samopoziomującą raczej odpada ze względów na koszty - 10 worków x 40 zł no i niebezpieczeństwo niekontrolowanego rozlewu masy po schodach na dół a wiórówka wyjdzie ok 200 zł. Czyli mam dylemat nie mały :(

No to masz niezły zgryz, bo do takiego rozwiązania musisz mieć idealnie równy jastrych, co nawet przy robionym z miksokreta nie zawsze się udaje.

Myślałem o kosztach zrobienia wylewki + panele a alternatywą parkiet (bo wyższy i bez wylewki. Pewnie by wyszło na to samo a podłoga drwniana to drewniana.

Z tymi panelami to jest tak, że jak ułożysz równo wcześniej płytę OSB nie będzie problemu, ale jak podłoże pod panele będzie nierówne to kiszka. I nie ma co się łudzić, że pianka to wyrówna. Owszem 1mm, ale większe nierówności odbiją się na trwałości podłogi panelowej.

SławekD jak masz taką sytuację to bym to przemyślał i dołożym bym te 200 zł na tą samopoziomującą, wtedy będziesz miał wszystko super, a płyty wiórowe, przypuszczam że jak dasz to tak jak mówisz, to może ta podłoga za bardzo "chodzić", wylewka samopoziomująca jest naprawdę super.

Hm, hm i ciągle dylemat :(

Jeszcze mam kilka dni na przemyślenia i poczytanie waszych porad :wink:

A jeśli by się zdecydować na masę samopoziomujacą to jaką wybrać ?? Teoretycznie Atlas Sam 100 jest najtańszy bo ok 35 zł za worek 3o kg, z tego co się dowiedziałem. Co byście wy polecili ? A może jest coś jeszcze tańszego wartego polecenia ??

A jeśli by się zdecydować na masę samopoziomujacą to jaką wybrać ?? Teoretycznie Atlas Sam 100 jest najtańszy bo ok 35 zł za worek 3o kg, z tego co się dowiedziałem. Co byście wy polecili ? A może jest coś jeszcze tańszego wartego polecenia ??

Wyrównywaliśmy poziom podłogi w salonie do poziomu holu o 2 cm za pomocą Atlasa właśnie. Masakra, po wyschnięciu podłoże było tak miękkie, że palcem można było bez problemy dziurę wyskrobać. Parkieciarz urwardzał to potam jakimś mocnym płynem, czy gruntem przed ułożeniem parkietu. Na razie jest dobrze, ale martwię się, że kiedyś parkiet (odpukać) zacznie odchodzić.

Wyrównywaliśmy poziom podłogi w salonie do poziomu holu o 2 cm za pomocą Atlasa właśnie. Masakra, po wyschnięciu podłoże było tak miękkie, że palcem można było bez problemy dziurę wyskrobać. Parkieciarz urwardzał to potam jakimś mocnym płynem, czy gruntem przed ułożeniem parkietu. Na razie jest dobrze, ale martwię się, że kiedyś parkiet (odpukać) zacznie odchodzić.

Podejżewam że to dla tego że ta masa schnie wg producenta dwa tygonie :roll: Po jakim czasie od lania wchodził parkieciarz ?

Atlas Sam jest OK.

ale pomysl z plytami jest dobry, jesli tylko jastrych jest rowny. Pianka, OSB, pianka i panele.

Podłogę sprawdzałem poziomicą ok 1,5 m i w najgorszych miejscach odchyłki są ok 1-2 mm. Trochę się zastanawiam czy jak dam płytę ( tylko wiórówkę czy jak piszesz OSB która jest trochę sztywniejsza ale i droższa ) to czy chodząc mimo wszystko nie będzie odczucia uginania ??? Może faktycznie kilka kołków rozwiąże to.

Na dzień dzisiejszy 85 % na korzyść płyty :wink:

Podejżewam że to dla tego że ta masa schnie wg producenta dwa tygonie :roll: Po jakim czasie od lania wchodził parkieciarz ?

Po ok. 2 miesiącach. Co jakiś czas badał wilgotność wylewki i dopiero po tym czasie można było kłaść perkiet.

Hmmm... u mnie stolarz powiedzial, ze na polpietrze (spoczniku) da plyte OSB i na to schody. I na ta wysokosc przygotowalem wysokosc montazu oscieznicy.

Teraz mowi, ze plyta OSB jest niepotrzebna. A mi oscieznica fruwa w powietrzu. I mysle, ze jednak dam OSB na spocznik. I zastanawiam sie, czy w drzwiach nie zrobie spadku, zeby nie podwyzszac pomieszczenia na polpietrze (20 m2). Mur w przejsciu ma 50 cm, wiec jest gdzie to zrobic...

Nikt nie miał podobnego dylematu :roll:

Po wczorajszym pomiarze pomiędzy panelem na piance a stopniem wychodzi 15 mm różnicy. Na dziś dzień sądzę że dam 12mm płytę wiórową i pod to piankę 2mm i powinno być ok. Obawy mam tylko co do nierówności posadzki pod płytą :roll: dlatego nie wykluczam przykręcenia płyty kołkami do podłogi. Czy ktoś coś takiego już testował ??? Czy tak się da zrobić ???

W pewnym momencie, jak policzyliśmy ile trzeba wydać na 2cm zaprawy samopoziomującej to stwierdziliśmy, że położenie najtańszej terakoty/ gresu na kleju ( w celu podniesienia poziomu) mogłoby okazać się tańsze. A może daj cienką warstwę samopoziomującej (taką aby tylko zniwelować nierówności) a na to (jak wyschnie) połóż płytę OSB.