Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie mozaiki ceramicznej w łazience... :|

murdoc75

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów. Szukam szybkiego i skutecznego sposobu do idealnego (równego) położenia mozaiki na ścianie łazienki(Opoczno Classica, 2.4x2.4cm kostka, w arkuszach o wym. 30x45 cm). Z góry dziękuję serdecznie za wszelkie podpowiedzi i rozwiązania mojego problemu. Pozdrawiam.

Ja to robilem tak,

- sciana musi byc idelanie prosta (jesli nie jest to musisz ja do takiego stanu doprowadzic),

- klej rozprowadzalem grzebieniem i na to plytki (trzeba za pierwszym razem prawidlowo je umiescic, poniewaz przy "manewrach" wilgoc od kleju niszczy papier stabilizujacy i kostki sie rozjezdzaja) - sugeruje starac sie rozprowadzac jak najciensza wartswe kleju - zeby kostki sie w nim nie topily;

- poszczegolne plastry z kostkami dystansowalem krzyzakami

- wieksze fragmenty juz ulozone przejezdzalem plaskim walkiem, zeby rownomiernie podociskac kostki do sciany;

Powodzenia

/mr/

Witam

Ja mam troche inne doświadczenia z mozaiką, mienowicie po kilku nieudanych próbach, zaczołem kłaść klej na arkusze tak aby dostał się pomiędzy kostki mozaiki i zostawiałem to tak na kilka godzin aby klej (szybko schnący) zgęstniał, nastepnie przygotowywałem ścianę do polożenia mozaiki , musiałem wyrównać do grubszej płytki. Gdy klej był wystarczająco gęsty kładłem arkusze na ścianę, wyrównywałem packą lub wałkiem. Potem jest trochę czyszczenia przed całkowitym zaschnięciem kleju i fugowaniem ale przynajmniej fugi wychodzą równe, choć chyba nigdy nie będą tak równe jak w przypadku płytek ale nie ma się tym co przejmować fuga sporo nierówności przykryje...

Pozdrawiam i życzę powodzenia :) :) :)