Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 5 months później...

Witam,

Czy ktoś buduje (lub ma w planie ) budowę domu Ewa z pracowni Domy na Horyzoncie? Być może już istnieje taki klub budujących? Podajcie link jeśli jest a jeżeli nie to proszę o uwagi i sugestie.Ja właśnie dziś kupiłem projekt.Zamierzam budować w okolicach Warszawy :lol:

• 3 months później...

Witam Szanownych grupowiczów:)

Włąśnie jestem na etapie wyboru projektu ,bardzo podoba mi się projekt Ewa z Horyzontu ,

ponieważ jest b.prosty a zarazem w środku funkcjonalny[/url]http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=104&a=210&sid=3.

Poszukuję ludków którzy budują bądź budowali tan domek i chcieliby podzielić się swoim doświadczenie.

Pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks później...

Witam,

Pogoda dopisuje,więc wyrobimy się z robotami.Wtym tygodniu skończą kryć dach.Zdjęcia prześlę.Zmiany:dołożony wykusz + okno w wykuszu (polecam ,ożywiło dom + lepiej doświetlony salon),balkon trapez zamiast okrągłego,podniesiona ściana kolankowa,zmieniony daszek nad wejściem.Ogólnie po wybudowaniu i obejrzenia powierzchni w realu jesteśmy bardzo zadowoleni z metrażu i rozkładu pomieszczeń.Budujemy pod Warszawą.

• 2 months później...
  • 1 year później...
  • 6 months później...
  • 4 years później...

Witam wszystkich.

Jesteśmy 3 osobową rodziną ze śląska. W listopadzie zeszłego roku kupiliśmy działkę bodowlaną o powierzchni 1000m2, na której planunemy postawić nasz mały, wymarzony domek. Po przejrzeniu masy projektów, wybór padł na projekt o nazwie Ewa z pracowni Horyzont.

Postanowiłem założyć ten temat, ponieważ na fomum Muratora w sumie nie znalazłem nic na jego temat, a wiem, że kilka osób już wybodowało Ewę, a następne kilka jest w trakcie budowy.

Oto linki do projektu:

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/ewa_paliwo_stale/0/526 wersja bez daszka z przodu

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/ewa_ii_paliwo_stale/0/527 wersja z daszkiem z przodu

My prawdopodobnie zdecydujemy się na wersję z daszkiem z przodu.

W projekcie nie planujemy robić zbyt dużo zmian.

Na parterze chcemy przenieść okno z kotłowni na boczną elewację (chyba ładniej to będzie wyglądało).

Być może zmniejszyć przejście z kuchni do salonu ze 221 cm do 120-150 cm.

Na poddaszu nieco podnieść ściankę kolankową z 51,5 cm do maksymalnie 70-80 cm równocześnie wydłużając krokwie, aby dom nie stracił na wizerunku.

W pokojach zlikwidować okna balkonowe oraz balkon i zrobić po normalnym okinie o wymiarach 150x150, a balkon zrobić w sypialni, zamiast normalnego okna.

To tyle zmian.

Zapraszam do komentowania, dzielenia się swoimi spostrzerzeniami i opiniami na temat tego projektu. Piszcie co byście w nim zmienili, co Wam się podoba, a co nie podoba, na co zwrócić uwagę, itd.

Pozdrawiam Marek.

Edytowane przez misiek80

Witam,generalnie ten dom podoba mi się bo lubię proste formy,na plus spora kuchnia na dodatek ze spiżarką,ale wchodzić do niej będziecie przez salon,pomysl ze zmniejszeniem przejścia kuchnia -salon popieram,u mnie jest mniej i jest bardzo wygodnie i kuchnia częsciowo zamknieta jest bardziej praktyczna niż w całości otwarta na salon,poddasze dla mnie okej,a co do balkonu to moim zdaniem najlepiej jak jest slonecznej strony,latem przydaje się do wietrzenia pościeli.Na minus-malutkie wc i telewizor przy kominku.

Dzięki za szybki odzew namira.

Myślałem nad tym, żeby zrobić przejście z wiatrołapu do kuchni, pomniejszajac spiżarnię, ale raczej się nie zdecydujemy na takie rzwiązanie i tak jak piszesz, do kuchni będziemy wchodzić przez salon.

Fakt, wc na dole jest malutkie, ale nie będzie tam nic poza muszlą i niedużą umywalną.

Telewizora przy kominku nie będzie, poniewż układ mebli będzie taki, że stół w salonie będzie za przejściem kuchnia-salon, a dalej dopiero będzie rogówka i tv będzie na ścianie na wprost, za którą są schody.

Kwesta balkonu jest jeszcze do przemyślenia, jeśli zostałby tak jak jest w projekcie, to wtedy byłby od zachodu, po zmianie od wschodu. A jak jest lepiej?

Ogólnie to zastanawiamy się z żoną (tzn. ona się zastanawia) czy salon nie jest za mały. 30 m2 to niektorzy ludzie podobno mają pokoje w blokach.

Edytowane przez misiek80

misiek,dla mnie salon 30 m jest w sam raz,chociaż na tym forum nie brak osób dla których salon musi mieć 40+,każdy wybiera jak mu pasuje,ścianka kolankowa jest rzeczywiście niska i warto ją podwyższyć ale z wyczuciem,żeby dom nie stracił proporcji,u mnie w projekcie scianka miała 97 cm a w domu mam 122cm i dom jeszcze zyskał na wyglądzie,sprawę balkonu musicie sobie przemyśleć,u mnie duży balkon łaczy pokoje dzieci,jest od zachodu,od strony pól,łąk i lasu,na balkonie nikt nie przesiaduje,latem wietrzę na nim pościel,wystawiam kwiaty doniczkowe,czasem podziwiam zachody słońca i patrzę z góry na okolicę.

Ja najchętnie w ogóle pozbyłbym się balkonu (koszty no i jakoś do szczęścia nie jest mi bardzo potrzebny). Jedynym argumentem żeby go zostawić jest właśnie możliwość wietrzenia pościeli no i może dom nieco ładniej wygląda z niż bez (ale to już kwestia tego, co sie komu podoba). Ewentualne przeniesienie balkonu ze strony zachodniej na wschodnią podyktowane jest obawami o bezpieczeństwo dziecka, ewentualnie dzieci (bo nie wykluczamy drugiego potomka).

Po dokładnym przeanalizowaniniu projektu nasuwają mi się jeszcze dwie zmiany na poddaszu. Mianowicie wydłużenie garderoby o około 105-115 cm kosztem sypialni i zrobienie z niej czwartego pokoju z niezależnym wejścia z holu. Druga zmiana to zmniejszenie nieco pokoi (jednego więcej drugiego mniej), tym samym powiększy się hol i będzie miejsce na garderobę o szerokości 100 cm z niezależnym wejściem z holu. Co o tym sądzicie?

Edytowane przez misiek80

• 2 weeks później...