Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje was ogrzewanie gazem ???

Recommended Posts

Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania domu 170m (parter

+pietro). Bedziemy mieć kominek z rozprowadzeniem ciepła, ale nie wiem w jakim stopniu okaże się to skuteczne i ile w rezultacie trzeba bedzie ogrzewać gazem. Sciany beda trójwarstwowe. Proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami w kwestii takiego ogrzewania domu

Moim zdaniem jeżeli ma być instalacja z kotłem gazowym i grzejnikami, a tak właściwie powinno być, to polecałbym jednak kominek z płaszczem wodnym. Układ taki daje lepszą możliwość sterowania temperaturą i większy komfort (stabilność temperatury we wszystkich pomieszczeniach). Z tym rozprowadzeniem ciepła kanałami bywa różnie, zwłaszcza przy bardziej rozległym domu i pomieszczeniach poniżej poziomu kominka. Poza tym kurzy się bardzo.

Pozdrawiam, lukol-bis.

Ja ogrzewam około 160 m2 i po zimie jestem bardzo zadowolony :) 900 zl gaz oraz 3 m3 drewna bukowego. Kominek z rozprowadzeniem, kocioł 18 kw atmosferyczny grzejniki płytowe. Ściany 3 warstwowe z pustaków żużlowych i 12 cm wełna, poddasze 23 cm wełna.

Pozdrawiam

900 zł? ale za jaki okres tyle Cię to kosztowało? Masz tylko grzejniki czy również podłogowe ogrzewanie?

Pozdrawiam

Jeżeli chcesz mieć podłogówkę i grzejnIki, to chyba optymalnym rozwiązaniem jest rura wielowarstwowa PEX/Al/PE-HD lub PEX/Al/PEX i cenowo też jest to chyba niezłe.

Do poczytania, tak z punktu widzenia inwestora, polecam "murator" nr 4/2005 nr specjalny ogrzewanie. Na pewno znajdziesz na tej stronie, która nas gości.

Pozdrawiam.

Witam,

Tak czytam ale chyba zle postawione mysle...sorry...

Co tzn ile?

A jaki komfort cieplny Cie interesuje?(jedni 19 a inni 24st.C)

W jakich godzinach chcesz go miec?(jedni od 16 do 22 a inni od 8 do 24)

Informacja,ze ktos zuzyl 900m3 nic nie znaczy...sorry...

a to prawda, samo zużycie gazu nie wiele mówi, wiele zalezy od rodzaju ogrzewanego domu, ilości mieszkańców no i temeratury jakiej się chce utrzymać w pomieszczeniach w dzień i w nocy. Mój dom bedzie bardzo prosty na podstawie prostąkąta, dach dwuspadowy (bez okien dachowych), na dole salon, gabinet, toaleta, kuchnia. Na górze 3 sypialnie i łazienka. Ciepło rozprowadzone z kominka nie bedzie krązyc kanałami, bedzie bezpośrednio z komina doprowadzone do sypialń. Temperatura myśle będzie utrzymywana na takim poziomie jak w naszym obecnym domu czyli noc-18/19 stopni a w dzień 22 stopnie

malmuc

Przeczytałem w Twoim poście o jakimś nowatorsko rewolucyjnym rozwiązaniu rozprowadania ciepła: "Ciepło rozprowadzone z kominka nie bedzie krązyc kanałami, bedzie bezpośrednio z komina doprowadzone do sypialń."

Czy możesz to rozwinąć, bardzo mnie to zaciekawiło.

Pozdrawiam

oj! Panowie :) . Nie czepiajcie sie baby :wink: . no nie potrafie sie fachowo wypowiedzieć :oops: . Chodziło mi o to, że dom nie jest rzłożysty, że doprowadzenie ciepła z kominka będzie do pomieszceń na piętrze, przy których stoi komin, albo racej przez które ten komin przechodzi. Kurcze już mam stresa jak napisać by sie nie zaplątać. Wybaczcie.

Pozdrawiam

Dzięki za te linki, tyle się naszukałam, a tu proszę :)

malmuc absolutnie nie stresuj się, bo w tej zabawie nie chodzi o to żeby kodgoś wyśmiać czy pouczać, ale dom budujesz dla siebie i rodziny, dlatego wszyscy chcą Cię uchronić przed wdepnięciem w duże ekłopoty. To co napisałeś wcześniej zabrzmiało bardzo niebezpiecznie (z grzeczności nie napiszę, że bezsensownie) i stąd moja troska o Twoją rodzinę.

Z tym odbiorem ciepła od komina - powiem krótko: to nia zadziała, ale jest i dobra wiadomość: zwykłe pootwieranie drzwi wprowadzi sporą ilość ciepła do Twoich sypialni (sprawdzone empirycznie - mój sąsiad dwie zimy przemieszkał ogrzewając dom tylko kominkiem bez rozprowadzenia ). Tylko w nocy może być mniej intymnie.

Pozdrawiam

Z tym odbiorem ciepła od komina - powiem krótko: to nia zadziała, ale jest i dobra wiadomość: zwykłe pootwieranie drzwi wprowadzi sporą ilość ciepła do Twoich sypialni (sprawdzone empirycznie - mój sąsiad dwie zimy przemieszkał ogrzewając dom tylko kominkiem bez rozprowadzenia ). Tylko w nocy może być mniej intymnie.

Pozdrawiam

Ale ja planuje rozprowadzenie ciepła do pokoi właśnie na górze (do tych przy kominie) :) . Ciepełko mam nadzieję będzie wpadać do pokoi przez kratki wentylacyjne.

Rety!? Chyba nie myślałeś,że ubzdurałam sobie że sypialnie moich dzieci będa ciepłe tylko dlatego że są przy kominie? :)

Witam,

Wazne jest zalozenie co sie chce uzyskac...

wiem jedno,ze inwestycja w dobre ocieplenie domu zwroci sie na 100% (sam to odczulem)tym bardziej,ze normy ciagle ida w gore,

ale dla kogos kto buduje dla siebie normy to tylko wyznacznik...

Dobre okna,dobre ocieplenie,wydajne COiU itp...odplaci Ci niskimi kosztami...

malmuc dopiero co dotarło do mnie, że jesteś "babą" (ale teraz będę Cię gnębił).

No z Twojego opisu to wprost wynikało, a różne patenty się słyszało (widziało znacznie mniej).

Te kratki wentylacyjne to co z czym mają łączyć (żeby jakiegoś byka nie walnąć).

Pozdrawiam (nie obawiaj się z tym gnębieniem, to tylko żartowałem).

Gość Jacek K.
Witam,

Wazne jest zalozenie co sie chce uzyskac...

wiem jedno,ze inwestycja w dobre ocieplenie domu zwroci sie na 100% (sam to odczulem)tym bardziej,ze normy ciagle ida w gore,

ale dla kogos kto buduje dla siebie normy to tylko wyznacznik...

Dobre okna,dobre ocieplenie,wydajne COiU itp...odplaci Ci niskimi kosztami...

Co to jest COiU?