Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z jakiej grubosci styropianu opaski wokól okien?

Recommended Posts

Ja mam u siebie robione ze styropianiu 2mm, ale mam 2 warstwy (daje efekt sfazowania, schodków - trudno to opisać). Szerokość to musisz sobie dobrać do wielkośći okien i bryły budynku - z reguły wokół okien daje się 10 - 12 cm szerokości.

Ja u mnie wyszło widać mniej więcej na ostanim zdjęciu w moim albumie (link w podpisie).

U mnie sytropian cieła ekipa, która robiła ocieplenie.

pawelurb- fajnie, podoba mi się, a jaka szerokośc tych pasków? W ogole to jeszcze u ciebie te wstawki fajne u góry- trzeba było nieźle nakombinować, aby je wyciąć? nie wiem czy moja ekipa zgodzi sie na coś takiego, chyba raczej wytną prosto.

Dzięki wszystkim za porady. Może ktos cos jeszcze pokaże?

pawelurb- fajnie, podoba mi się, a jaka szerokośc tych pasków? W ogole to jeszcze u ciebie te wstawki fajne u góry- trzeba było nieźle nakombinować, aby je wyciąć? nie wiem czy moja ekipa zgodzi sie na coś takiego, chyba raczej wytną prosto.

Dzięki wszystkim za porady. Może ktos cos jeszcze pokaże?

szerokośc mają 12 cm , a zworniki u góry , wycięte ze styropianu 6 cm, łatwo wyciąć , kilka minut pracy , te ozdobniki robiliśmy razem z ojcem , nie jesteśmy budowlańcami, pierwszy , no może drugi raz mieliśmy styropian w ręce , tylko troche cierpliwości i dokładności i zrobione, jedna ekipa jak to zobaczyła , to zaczeli cmokać, i podziękowaliśmy im, skończyło się na tym , że całe ocieplenie zrobiliśmy sami , po pracy po troszku, codziennie:))

a masz juz tynk zewnetrzny, bo w twoim dzienniku nie widac? My tez mamy problem z wyborem firmy i koloru, bo wiemy, ze tynk na ścianie zawsze wychodzi inaczej niż we wzorniku. chcemy taki cieply piaseczek. Chyba zdecydujemy sie na tynk silikatowy aparol. A ty co planujesz?

też jeszcze nie zdecydowałem, ale plan jest taki że najpierw zrobię tani tynk mineralny w kolorze białym, a potem pomaluję to wszystko na wymagany kolor farbą silikonową , tynki mineralne są dużo tańsze od akrylu czy silikonowych , a farbę łatwiej dobrać niż tynk, bo można sobie popróbować na kawałku ściany do woli .

pawelurb- ja nadal drąże temat... :roll: a to okienko półokragłe zostawiasz tak obrobione czy w nim tez zrobisz ta fikuśna wstawkę jak w pozostalych? ja mam taki sam ganeczke na kolumnach i identyczne okno, dlatego pytam. Czy tam w ogóle da sie zrobic tak jak na pozostałych oknach?

to okienko nad gankiem zostaje tak jak jest , tylko obramowanie ale bez wstawki ( tak było w projekcie , te wstawki zresztą też ) , obramowanie tego okna jest mniejsze i węższe , więc zwornik wyglądałby nieładnie